Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Finland - Tjänster och stödåtgärder för äldre och handikappade

Om du på grund av en sjukdom, ett handikapp eller hög ålder har svårt att klara av vardagen hemma har du tillgång till olika slags tjänster. Om tjänsterna som ges i hemmet inte längre är tillräckliga för att hjälpa dig att klara av vardagen kan det bli aktuellt med serviceboende eller institutionsvård.

Hurdana tjänster och stödåtgärder är tillgängliga för äldre och handikappade?

En handikappad eller äldre person vill för det mesta bo hemma så länge som möjligt. Därför stöds detta alternativ bl.a. med hemservice- och hemsjukvårdstjänster.

  • Stödtjänster anordnas för personer som behöver dem på grund av att deras funktionsförmåga har försämrats på grund av ålderdom, sjukdom, funktionsnedsättning eller annan liknande orsak. Stödtjänster inkluderar måltider som tas hem till dig, underhåll av kläder och städtjänster samt tjänster som främjar eller stödjer inkludering och social interaktion.
  • Hemvård ger stöd och hjälp med vardagssysslor och personlig omvårdnad som till exempel den personliga hygienen. Hemvård kommer att innefatta vård och omsorg utifrån klientens individuella behov samt aktivitet som främjar funktionsförmåga och interaktion och annan verksamhet som stödjer hans ork. Hemvård kommer även att omfatta hemsjukvården utifrån klientens individuella behov.
  • Hemmaboendet kan också stödas genom att göra omändringar i bostaden, med andra ord genom att säkerställa att hemmet i ännu större omfattning bidrar till att en äldre eller handikappad klarar av vardagen;
  • Hemsjukvården gör små vårdingrepp hemma hos klienten enligt läkares eller sköterskas ordination, tar till exempel prover, kontrollerar medicineringen och följer klientens hälsotillstånd;

Handikappade får också till exempel hjälpmedel, färd- och tolkningstjänster. En handikappad kan bland annat få personlig assistans, rehabilitering och anpassningsträning. Målet är att stöda den handikappades arbets- och funktionsförmåga och företagsamhet. För handikappade ordnas verksamhet som stöder deras möjligheter att få arbete, arbetsträning samt dag- och arbetsverksamhet i sysselsättningssyfte och för att främja den handikappades självständiga liv och sociala relationer.

Med förebyggande tjänster och rehabilitering som är tillgängliga för äldre människor upprätthålls deras funktionsförmåga. Tjänsterna omfattar bl.a. rådgivning (till exempel seniorinfo), hembesök som främjar välbefinnnadet, dagverksamhet, vaccinationer osv.

Om personen inte längre klarar av att bo hemma finns det olika former av boendeservice. Boendeservicen tillhandahålls i enheter där personal finns på plats dygnet runt eller endast dagtid. Servicen kan ordnas i ett servicehus som gruppboende eller decentraliserat boende. För gravt handikappade kan serviceboende också ordnas i hemmet.

Om personen trots stödet inte kan bo hemma och om serviceboende inte är ett alternativ blir det aktuellt med institutionsvård. Välbefinnandetjänster län kan endast möta äldre personers behov av hjälp av långvarig institutionsvård om det finns medicinska skäl eller av säkerhetsskäl för kunden eller patienten. Långvarig institutionsvård omfattar förutom dygnet-runt-vård även måltider, medicin, hygien, kläder, rehabilitering och tjänster som främjar det sociala välbefinnandet.

Både serviceboende och institutionsvård kan också ges för en kort tid. Med korttidsvård får äldre människor och handikappade hjälp med att klara sig hemma. Det kan också vara fråga om att hjälpa den anhöriga att orka genom att ordna serviceboende eller institutionsvård för korta perioder för den äldre eller handikappade. Samtidigt förebyggs behovet av permanent serviceboende eller institutionsvård.

När har jag rätt till hjälp i hemmet, en servicebostad eller instutionsvård?

Välbefinnandetjänster län beviljar tjänsterna utgående från en bedömning av det individuella servicebehovet. Bedömningen grundar sig på klientens egen åsikt och på ett eller flera expertutlåtanden. I brådskande fall ska behovet av tjänster alltid bedömas omedelbart.

Utgående från bedömningen utarbetas en service- och vårdplan. Planen görs upp av de välbefinnandetjänster län myndigheterna i samråd med klienten och vid behov dennes anhöriga eller en laglig företrädare. Välbefinnandetjänster län fattar utgående från planen beslut om vilka tjänster som är aktuella.

Hur ansöker jag om tjänster?

Kontakta social- och hälsovården i den egna välbefinnandetjänster länets.

Blanketter som du kan behöva

Allmän information om tjänster och stödåtgärder finns på social- och hälsoministeriets (http://www.stm.fi/en/social-and-health-services) och Finlands Kommunförbunds (http://www.localfinland.fi/) webbplatser. På kommunernas webbplatser finns närmare information om de tjänster som är tillgängliga i välbefinnandetjänster län.

Känn till dina rättigheter

Kommissionens publikation och webbplats:

Vem kan jag kontakta?

Ta kontakt med social- och hälsovården i ditt välbefinnandetjänster läns.

Nyheter

Inga nyheter i ämnet de senaste sex månaderna.

Dela den här sidan