Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

 Suomi - Palvelut ja tukitoimet iäkkäille ja vammaisille henkilöille

Jos arjesta selviytyminen kotona ei suju sairauden, vamman tai korkean iän takia, voit saada avuksi erilaisia palveluita. Jos kotiin annettavat palvelut eivät enää riitä tukemaan arjessa selviytymistä, voidaan siirtyä palveluasumiseen tai laitoshoitoon.

Millaisia palveluita ja tukitoimia on tarjolla iäkkäille ja vammaisille henkilöille?

Useimmiten vammainen tai ikääntynyt henkilö haluaa asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Siksi kotona asumista tuetaan mm. kotipalvelun ja kotisairaanhoidon palveluilla:

  • Tukipalveluita voidaan järjestää henkilöille, jotka tarvitsevat niitä ikään, sairauteen, vammaisuuteen tai muuhun vastaavaan syyhyn liittyvän toimintakyvyn heikkenemisen vuoksi. Tukipalvelut sisältävät ateriapalvelun, Vaatehuoltopalvelua ja siivouspalvelua sekä osallisuutta ja sosiaalista vuorovaikutusta tukevia tai edistäviä palveluja.
  • Kotihoito tukee ja auttaa arkipäivän askareissa ja henkilökohtaisten toimintojen, kuten hygienian, hoitamisessa. Kotihoito sisältää hoitoa ja asiakkaan yksilöllisten tarpeiden huomioimista sekä toimintakykyä edistäviä toimintoja sekä vuorovaikutusta ja muita arkipäivässä selviytymistä tukevia toimintoja. Kotihoito sisältää myös kotisairaanhoidon asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.
  • Kotona asumista voidaan tukea myös asunnon muutostöillä eli varmistamalla, että koti palvelee entistä paremmin arkipäivässä selviytymistä.
  • Kotisairaanhoidossa suoritetaan asiakkaan kotona sairaanhoitajan tai lääkärin määräämiä sairaanhoidollisia toimia eli esimerkiksi otetaan näytteitä, valvotaan lääkitystä ja seurataan vointia.

Vammaisille myönnetään myös esimerkiksi apuväline-, kuljetus- ja tulkkauspalveluita. Vammainen henkilö voi saada myös muun muassa henkilökohtaista avustusta, kuntoutusta ja sopeutumisvalmennusta. Tavoitteena on tukea vammaisen henkilön työ- ja toimintakykyä ja omatoimisuutta. Vammaisille järjestetään työllistymistä tukevaa toimintaa, työhönvalmennusta sekä päivä- ja työtoimintaa vammaisten työllistämiseksi ja vammaisen henkilön itsenäisen elämän ja sosiaalisen vuorovaikutuksen edistämiseksi.

Iäkkäille tarjolla olevilla ehkäisevillä palveluilla ja kuntoutuksella pidetään yllä ikäihmisten toimintakykyä. Palveluihin sisältyvät mm. neuvontapalvelut (kuten seniori-infot), hyvinvointia edistävät kotikäynnit, päiväkeskukset, rokotukset jne.

Jos kotona asuminen ei enää ole mahdollista, tarjolla on erilaisia asumispalveluja. Asumispalveluja voidaan antaa yksiköissä, joissa on henkilökunta paikalla ympäri vuorokauden tai vain päivällä. Asumispalveluja voidaan järjestää palvelutalossa, ryhmä- tai hajautettuna asumisena. Vaikeavammaiselle palveluasumista voidaan järjestää myös kotiin.

Jos kotona asuminen ei suju tuesta huolimatta eikä palveluasuminen ole vaihtoehto, turvaudutaan laitoshoitoon. Pitkäaikaisella laitoshoidolla hyvinvointialue voi vastata iäkkäiden palvelutarpeeseen vain, jos siihen on lääketieteelliset perusteet tai mikäli kyse on asiakkaan tai potilaan turvallisuudesta. Pitkäaikaiseen laitoshoitoon ei kuulu pelkästään ympärivuorokautinen hoito, vaan siihen sisältyvät myös ravinto, lääkkeet, puhtaus, vaatetus, kuntoutus ja sosiaalista hyvinvointia edistävät palvelut.

Sekä palveluasumista että laitoshoitoa voidaan tarjota myös lyhytaikaisesti. Lyhytaikaishoidolla tuetaan ikäihmisten ja vammaisten selviytymistä kotona tai hoitavan omaisen jaksamista, kun hoidettava pääsee palveluasumiseen tai laitoshoitoon lyhytaikaisiksi jaksoiksi. Samalla ehkäistään pysyvän palveluasumisen tai laitoshoidon tarvetta.

Milloin voin saada apua kotiin tai päästä palveluasuntoon tai laitoshoitoon?

Hyvinvointialue myöntää palveluja yksilöllisen palvelutarpeen arvioinnin perusteella. Arviointi perustuu asiakkaan omaan näkemykseen sekä yhden tai useamman asiantuntijan arvioon. Kiireellisissä tapauksissa palveluiden tarve on aina arvioitava välittömästi.

Arvioinnin perusteella tehdään palvelu- ja hoitosuunnitelma. Suunnitelman laativat hyvinvointialueen viranomaiset yhdessä asiakkaan ja tarvittaessa hänen omaisensa tai laillisen edustajansa kanssa. Hyvinvointialue tekee suunnitelman pohjalta päätöksen annettavista palveluista.

Miten haen palveluita?

Ota yhteys oman hyvinvointialueesi sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Lomakkeita, joita saatat tarvita

Yleistä tietoa palveluista ja tukitoimista löytyy Sosiaali- ja terveysministeriön (www.stm.fi/sotepalvelut) ja Suomen Kuntaliiton (www.kunnat.net) verkkosivuilta. Hyvinvointialueiden verkkosivuilla on tarkempaa tietoa niiden tarjoamista palveluista.

Tunne oikeutesi

Komission julkaisu ja internetsivusto:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=849&langId=fi

Keneen voi ottaa yhteyttä?

Ota yhteyttä hyvinvointialueesi sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Aiheeseen liittyvät uutiset

Ei uutisia tästä aiheesta kuuden viime kuukauden aikana.

Jaa tämä sivu