breadcrumb.ecName

Modalități de implicare a cetățenilor în conturarea acțiunilor politicii de coeziune

  • 16 Feb 2022
Acesta este al doilea din cele trei articole despre proiectele care implică cetățenii în elaborarea, monitorizarea și evaluarea modului în care sunt utilizate fondurile de coeziune ale UE în regiunea lor. Descoperiți alte șase proiecte și aflați cum puteți fi printre primii care vor afla despre următoarele măsuri luate de către DG REGIO pentru a spori implicarea cetățenilor.
Modalități de implicare a cetățenilor în conturarea acțiunilor politicii de coeziune

Cele 18 proiecte din această serie au fost organizate în cadrul inițiativei „Implicarea cetățenilor pentru o bună guvernare în politica de coeziune”, o inițiativă a UE și a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Fiecare proiect a primit un grant de până la 25 000 EUR din partea Fondului european de dezvoltare regională (FEDR) pentru a-și dezvolta activitățile. 

 

CEC – coeziunea prin implicarea comunității

Proiectele CEC au invitat locuitorii, în special tinerii, din mica regiune italiană Umbria cu scopul de a identifica idei pentru extinderea infrastructurii verzi și reducerea deșeurilor. Evenimentele și promoțiile s-au desfășurat în principal pe rețelele sociale – o sursă importantă de știri în Italia – unde au ajuns la peste 134 000 de persoane.

Publicul a făcut sugestii prin intermediul jocului „Cetățenii ca factori de decizie politică", un joc creat în cadrul proiectului. Patru grupuri tematice ale cetățenilor au ales apoi cele mai bune 24 de propuneri pentru finanțare publică.

Ideile finale privind infrastructura verde au variat de la crearea de parcuri caracterizate prin biodiversitate pentru reînnoire urbană la pasaje prin care animalele sălbatice să poată traversa drumurile. Monitorizarea inteligentă a deșeurilor organice și un cartier cu economie circulară s-au numărat printre propunerile creative de gestionare a deșeurilor.

Liderul de proiect, CESAR, intenționează să continue implicarea publicului, de data aceasta pe subiectul climei, în proiectul Life Clivut.

 

Closer Europe – platformă deschisă pentru inițiativele cetățenilor

Cetățenii, întreprinderile și organizațiile societății civile (OSC) din Bulgaria au decis cum să cheltuiască fondurile UE pentru a îmbunătăți comunitățile mici din municipalitatea Loveci. „Closer Europe” (Europa mai aproape) a Platforma Lovechlab Open Spacecartografiat problemele, a lansat apeluri pentru găsirea de soluții și a facilitat schimbul de informații despre fondurile de coeziune.

Participarea online și offline a cetățenilor a direcționat un buget de 500 EUR pentru fiecare acțiune către nevoile locale. De exemplu, un sat a realizat o stație de autobuz acoperită și un pavilion pentru reuniuni, în timp ce noua infrastructură din alt sat a eliberat un monument istoric de mașinile parcate.

Doar șase dintre cele 19 propuneri ale cetățenilor au putut primi finanțare din partea UE. Cu toate acestea, entuziasmul a fost atât de mare, încât municipalitatea din Loveci le-a finanțat pe celelalte 13. Platformei i se va alătura un nou grup format din cetățeni și OSC pentru a menține impulsul dat de implicarea cetățenilor. 

„Uniți, putem face mult mai mult. Rolul cetățeanului este fundamental, deoarece instituțiile și politicienii nu pot face totul. Noi știm cel mai bine de ce este nevoie.”

Desislava, locuitoare a satului Kakrina, Bulgaria 

 

 

Consolidarea abordărilor generative pentru egalitatea de gen (ENGAGE)

Egalitatea de gen are un impact asupra întregii societăți. În cadrul proiectului ENGAGE, cetățenii, grupurile societății civile și factorii politici au elaborat împreună politici pentru ca serviciile, învățământul și accesul la locuri de muncă din regiunea italiană Lombardia să fie mai favorabile incluziunii.

Cetățenele au facilitat versiunea proiectului de procese intense de planificare participative, o serie de întâlniri pentru generarea și selectarea de idei. Cu 53 de persoane la prima întâlnire, 35 la cea de-a doua – și peste 500 de persoane prin intermediul rețelelor de socializare – perspectivele diverse au dus la recomandări care au spart tiparele. Printre acestea se număra necesitatea ca funcționarii publici să reprezinte mai bine femeile în societate și ca femeile să aibă acces la formare digitală pe tot parcursul vieții.

Inspirată de succesul proiectului, regiunea a creat un set de instrumente la dispoziția altor organisme publice pentru a încorpora mai bine perspectivele locale în politici privind subiecte complexe.

 

Estado de la ciudad (Starea orașului)

Poate fi dificil de realizat o dezvoltare care să fie durabilă, dar să și răspundă nevoilor locale. Acesta a fost însă obiectivul proiectului „Starea orașului” din orașul Ferrol din Spania.

Proiectul a construit o platformă online pentru ca grupurile comunitare să analizeze probleme și să propună soluții, pe baza informațiilor privind reglementările și politicile locale. O echipă formată din 15-20 de tineri cetățeni a identificat apoi cinci probleme principale și a organizat o zi „City Hack Day”, în cadrul căreia membrii publicului au dezbătut bunele practici și au formulat recomandări pentru autoritățile orașului.

Propunerile au vizat aspecte precum piste de biciclete și creșterea economică ecologică. O campanie mediatică a implicat municipalitatea în aceste idei, pe care fondatorul proiectului, Xeración, se străduiește acum să le promoveze.

„«Starea orașului» a fost o oportunitate pentru cetățenii din Ferrol de a-și face auzită vocea și de a discuta despre viitorul orașului într-un mod constructiv.”

Fran Sequeiro, președinte, Xeración, Spania

 

GreenMyWay

Tinerii din nordul Portugaliei au la dispoziție o nouă resursă pentru a contribui la o economie mai circulară. Un site web din cadrul proiectului GreenMyWay le oferă informații elevilor și studenților despre opțiunile economice durabile, despre economia circulară și despre politica de coeziune.

Site-ul include inițiative guvernamentale, de afaceri și ale societății civile, precum și cele mai bune practici pentru o activitate economică care să genereze o cantitate redusă de deșeuri. Conținutul urmărește să inspire tinerii să dezvolte soluții economice, circulare, caracterizate prin cooperare și reciproc avantajoase pentru comunități și indivizi. 

Proiectul a inspirat și cercetări care pot ajuta oamenii să reproducă bunele practici, iar fondatorul GreenMyWay, Cedes, dezvoltă un serviciu de consultanță pentru autoritățile locale și pentru companii, menit să accelereze tranziția către o economie circulară.

„Am sădit ideea în mințile oamenilor, iar aceștia știu acum mai bine ce înseamnă să iei decizii conștiente pentru a-ți face viața de zi cu zi mai durabilă.”

Pedro Soutinho, șef de echipă, Cedes

 

Tineretul în acțiune pentru politica de coeziune (YACOPO)

Tinerii italieni de pe insula Sardinia învață de mai mult timp despre politica de coeziune și despre cum să influențeze deciziile locale care au impact asupra vieții lor.

Proiectul YACOPO a realizat un sondaj în rândul a peste 200 de tineri pentru a afla de ce nu se implică aceștia în politica de coeziune. Apoi, proiectul le-a oferit formare și informații tinerilor din zonele cu venituri mici, izolate și slab populate, printr-o gamă largă de mijloace de comunicare socială, precum și prin mijloace de radiodifuziune, prin buletine informative, telefonic și în cadrul unor întâlniri.

Învățarea de la egal la egal a fost o componentă esențială. Concursurile de fotografii și videoclipuri au sensibilizat publicul cu privire la proiectele locale finanțate de UE și la beneficiarii acestora, voluntarii au făcut schimb de informații, iar experții au dezbătut în cadrul unor ateliere viziunile asupra realizărilor politicilor UE. Care este rezultatul? Tineri mai bine informați, pregătiți să participe la elaborarea politicilor și să se implice în UE.

 

MAI MULTE INFORMAȚII

CEC – Angajament Comunitar privind Coeziunea – https://www.cesarweb.com

Closer Europe – Platformă deschisă pentru inițiativele cetățenilor – https://www.asori.org/en/projects

ENhancing Generative Approaches for the Gender Equality (Consolidarea abordărilor generative pentru egalitatea de gen – ENGAGE) – https://www.meetcenter.it/it/engage-enhancing-generative-approaches-for-the-gender-equality/

Estado de la ciudad (Starea orașului) – https://xeracion.org/city-hack-day/

GreenMyWay – https://cedes.pt https://observatorio-circular.pt

Tineretul în acțiune pentru politica de coeziune (YACOPO) – https://youthinactionforcohesionpolicy.wordpress.com

 

Sprijinirea îmbunătățirii competențelor în activitatea de zi cu zi a administrațiilor publice:

Gestionarea fondurilor UE pentru politica de coeziune poate fi dificilă și necesită adesea formare și instrumente care să îmbunătățească și să accelereze activitatea. Centrul de competențe pentru „consolidarea capacității administrative” din cadrul DG REGIO oferă instrumente, formare, sprijin și cunoștințe pentru a-i ajuta pe funcționarii publici să își îmbunătățească competențele în subiecte specializate precum ajutoarele de stat, achizițiile publice și foaia de parcurs pentru consolidarea capacităților, dar și în domenii generale, cum ar fi combaterea corupției, frauda și parteneriatele cu societatea civilă.

Accesați următoarea pagină pentru a afla mai multe despre toate produsele de învățare pe care le oferim: Îmbunătățirea modului de investire și de gestionare a fondurilor