breadcrumb.ecName

Hur man får medborgarna att vara med och forma sammanhållningspolitiska åtgärder

  • 16 Feb 2022
Det här är den andra artikeln av tre om projekt där invånarna själva får vara med och utforma, följa upp och bedöma hur EU:s sammanhållningsfonder används i deras region. Upptäck sex nya projekt och se hur du själv kan bli bland de första att få höra vad GD Regional- och stadspolitik gör härnäst för att höja medborgarengagemanget.
Hur man får medborgarna att vara med och forma sammanhållningspolitiska åtgärder

De 18 projekten i den här serien inrättades inom ramen för ”Att engagera medborgarna för god förvaltning i sammanhållningspolitiken”, ett initiativ från EU och Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD). Varje projekt fick ett bidrag på upp till 25 000 euro från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) för att utveckla sin verksamhet.

 

CEC – Community Engagement Cohesion (gemensamt engagemang för sammanhållning)

I CEC-projekten uppmanades invånarna i den lilla italienska regionen Umbrien, i synnerhet de unga, att brainstorma fram idéer till hur man utökar den gröna infrastrukturen och minskar avfall. Evenemangen och kampanjerna ägde mestadels rum på sociala nätverk, som är en betydande nyhetskälla i Italien, och nådde där ut till över 134 000 personer.

Allmänheten lade fram förslag genom spelet ”Medborgare som politiska beslutsfattare”, som skapats genom projektet. Fyra specialiserade medborgargrupper valde sedan ut de 24 bästa förslagen som fick offentlig finansiering.

De slutliga idéerna till grön infrastruktur var allt från att skapa parker med biologisk mångfald att förnya städerna med, till ekodukter. Bland de fantasifulla förslagen till avfallshantering fanns smart övervakning av organiskt avfall och ett distrikt med cirkulär ekonomi.

Projektledaren CESAR tänker fortsätta engagera allmänheten, nästa gång för klimatet i projektet Life Clivut.

 

Closer Europe – öppen plattform för medborgarinitiativ

Personer, företag och civilsamhällesorganisationer i Bulgarien har tillsammans bestämt hur EU-finansiering ska användas för att göra det bättre i småsamhällena i kommunen Lovetj. Closer Europe inrättade den öppna plattformen Lovechlab för att kartlägga problem, uppmana till lösningar och utbyta information om sammanhållningsfonder.

Medborgardeltagandet online och offline ledde till att en budget på 500 euro per åtgärd tilldelades till lokala behov. En by utvecklade till exempel en busshållplats och en mötespaviljong, medan ny infrastruktur i en annan gjorde att ett historiskt monument blev fritt från parkerade bilar.

Det var bara sex av de 19 medborgarförslagen som kunde få EU-finansiering, men entusiasmen var så hög att Lovetjs kommun finansierade de övriga 13. Plattformen kommer att kompletteras med en ny medborgar- och civilsamhällesorganisationsgrupp för att bevara drivkraften för medborgarengagemang. 

”När vi är enade kan vi åstadkomma mycket mer. Befolkningens roll är grundläggande eftersom institutioner och politiker inte kan göra allt. Det är vi som vet bäst vad som behövs.”

Desislava, invånare i byn Kakrina, Bulgarien 

 

 

ENGAGE – Enhancing Generative Approaches for Gender Equality (stärkta skapande arbetssätt för jämställdhet)

Jämställdhet berör hela samhället. I Engage utformade invånare, civilsamhällsgrupper och politiska beslutsfattare gemensamt strategier för mer inkluderande service, utbildning och tillgång till arbete i den italienska regionen Lombardiet.

Kvinnliga invånare drev projektets version av ”charette”, en rad möten för att först skapa och sedan välja ut idéer. Med 53 personer på den första charetten och 35 på det andra – och över 500 personer som nåddes genom sociala medier – ledde de olika perspektiven till djärva rekommendationer. Ett par var att offentliganställda borde vara mer representativa för kvinnor i samhället och att kvinnor borde få tillgång till livslång digital utbildning.

Inspirerade av framgången har man i regionen skapat en verktygslåda som finns tillgänglig för andra offentliga organ, så att de bättre kan få med insikter från gräsrötterna i sin politik i komplicerade frågor.

 

Estado de la ciudad / Tillståndet i staden

Utveckling som både är hållbar och bemöter lokala behov kan vara knepig att uppnå. Men det var det som var målet med projektet ”Tillståndet i staden” i staden Ferrol i Spanien.

I projektet byggde man en onlineplattform där samhällsgrupper kunde analysera problem och föreslå lösningar, med hjälp av information om regelverk och lokala strategier. Ett team på 15–20 unga invånare identifierade sedan fem huvudproblem och ordnade en ”stadshackardag”, där folk från allmänheten diskuterade god praxis och tog fram utkast till råd åt stadens myndigheter.

Förslagen handlade bl.a. om cykelbanor och grön ekonomisk tillväxt. Genom en mediekampanj fick kommunen ta del av idéerna, som projektets grundare Xeración nu arbetar för att lyfta fram.

”Tillståndet i staden har blivit en möjlighet för Ferrols invånare att göra sin röst hörd och diskutera stadens framtid konstruktivt.”

Fran Sequeiro, ordförande för Xeración, Spanien

 

GreenMyWay

De unga i norra Portugal har fått en ny resurs där de kan bidra till en mer cirkulär ekonomi. På en webbplats från projektet GreenMyWay finns information till skolelever och högskolestudenter om hållbara ekonomiska val, den cirkulära ekonomin och sammanhållningspolitiken.

Sajten innehåller initiativ från regering, näringsliv och civilsamhälle och bästa praxis för avfallssnål ekonomisk verksamhet. Innehållet syftar till att inspirera ungdomar till att utveckla ekonomiska, cirkulära, samverkande och ömsesidigt förmånliga lösningar för samhällsgrupper och enskilda. 

Projektet har även inspirerat till forskning som kan hjälpa människor att återanvända god praxis. Samtidigt håller GreenMyWay-grundaren Cedes på att utveckla en rådgivningstjänst för lokala myndigheter och företag så att de kan trappa upp omställningen till en cirkulär ekonomi.

”Vi har sått ett frö i folks tankar, och nu vet de mer om vad det innebär att fatta medvetna beslut för att göra vardagen mer hållbar.”

Pedro Soutinho, teamledare, Cedes

 

YACOPO – Youth in Action for Cohesion Policy (aktiv ungdom för sammanhållningspolitiken)

Unga italienare på ön Sardinien har fått lära sig mer om sammanhållningspolitiken och hur de kan påverka de lokala beslut som berör deras tillvaro.

I projektet YACOPO gjordes en undersökning bland över 200 ungdomar för att få veta varför de kanske inte engagerar sig i sammanhållningspolitiken. Därefter gav man utbildning och information till unga från isolerade och glesbefolkade låginkomstområden. både genom många olika sociala medier och i TV och radio, i nyhetsbrev, på telefon och med möten.

Kamratstudier var en väsentlig del av det hela. Genom foto- och videotävlingar höjdes kännedomen om lokala EU-finansierade projekt och deras stödmottagare, volontärer delade med sig av information och experter diskuterade vid workshopar sina visioner om vad EU-politiken kan medföra. Resultatet? Bättre informerade unga som är redo att delta i beslutsfattandet och engagera sig i EU.

 

LÄS MER

CEC – Community Engagement Cohesion (gemensamt engagemang för sammanhållning – https://www.cesarweb.com

Closer Europe – öppen plattform för medborgarinitiativ – https://www.asori.org/en/projects

ENGAGE – Enhancing Generative Approaches for Gender Equality (stärkta skapande arbetssätt för jämställdhet) – https://www.meetcenter.it/it/engage-enhancing-generative-approaches-for-the-gender-equality/

Estado de la ciudad – https://xeracion.org/city-hack-day/

GreenMyWay – https://cedes.pt https://observatorio-circular.pt

YACOPO – Youth in Action for Cohesion Policy (aktiv ungdom för sammanhållningspolitiken) – https://youthinactionforcohesionpolicy.wordpress.com

 

Hjälp till offentliga tjänstepersoner att bli skickligare i vardagen:

EU-finansiering för sammanhållningspolitiken kan vara svår att praktiskt förvalta, och det finns ofta behov av utbildning och verktyg för att få arbetet att gå bättre och snabbare. Vid kompetenscentret för ”administrativ kapacitetsuppbyggnad” på GD Regional- och stadspolitik finns verktyg, utbildning, support och kunskap för offentliganställda så att de kan bli skickligare på så specialiserade ämnen som statligt stöd, offentlig upphandling och färdplaner för kapacitetsuppbyggnad – och så breda som korruptionsbekämpning, bedrägerier och partnerskap med det civila samhället.

På den här sidan finns mer information om alla de studieprodukter vi erbjuder: Förbättra investeringen och förvaltningen av fonder