breadcrumb.ecName

Sådan inddrages borgerne i udformningen af tiltag under samhørighedspolitikken

  • 16 Feb 2022
Dette er den anden af tre artikler om projekter, hvor borgere inddrages i udformningen, overvågningen og vurderingen af, hvordan EU’s samhørighedsmidler bruges i deres region. Få mere at vide om yderligere seks projekter, og hvordan du kan blive blandt de første til at høre om GD REGIO’s næste trin til at styrke inddragelsen af borgere.
Sådan inddrages borgerne i udformningen af tiltag under samhørighedspolitikken

De 18 projekter i denne serie blev oprettet under »Inddragelse af borgerne for god forvaltning i samhørighedspolitikken«, et initiativ fra EU og Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD). Hvert projekt modtog et tilskud på op til 25 000 EUR fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU) til at udvikle deres aktiviteter. 

 

CEC — Lokalsamfunds engagement i samhørighed

CEC-projekterne inviterede borgere, især unge, i den lille italienske region Umbrien til at brainstorme idéer til at udvide grøn infrastruktur og reducere affald. Arrangementer og kampagner blev primært afholdt på sociale netværk — en stor nyhedskilde i Italien — hvor de nåede ud til mere end 134 000 personer.

Offentligheden kom med forslag via »Borgere som beslutningstagere«, et spil, der blev udviklet af projektet. Dernæst udvalgte fire fokusgrupper de 24 bedste forslag til at modtage offentlig finansiering.

De endelige idéer til grøn infrastruktur spændte fra at oprette biologisk mangfoldige parker til bymæssig fornyelse til vejpassager til vilde dyr. Intelligent overvågning af organisk affald samt et område med cirkulær økonomi var blandt de kreative forslag til affaldshåndtering.

CESAR, projektlederen, ønsker at fortsætte med at engagere borgerne, denne gang til gavn for klimaet i projektet Life Clivut.

 

Europa tættere på sine borgere — En åben platform til borgerinitiativer

Borgere, virksomheder og civilsamfundsorganisationer i Bulgarien har besluttet, hvordan EU-midler skal bruges til at forbedre små samfund i kommunen Lovech. Europa tættere på sine borgere oprettede Lovechlab Open Space Platform for at kortlægge problemer, modtage løsningsforslag og dele oplysninger om samhørighedsmidler.

Online og offline borgerdeltagelse kanaliserede et budget på 500 EUR per tiltag ud til lokale behov. En landsby udviklede f.eks. et busskur og en mødepavillon, og ny infrastruktur i en anden landsby fjernede parkerede biler fra et historisk monument.

Kun seks ud af 19 borgerforslag kunne modtage EU-midler. Men entusiasmen var så stor, at kommunen Lovech finansierede de andre 13. Ved siden af platformen kommer der en ny civilsamfundsorganisation for at bevare momentum for borgernes engagement. 

»Når vi står sammen, kan vi opnå så meget mere. Borgernes rolle er afgørende, fordi institutioner og politikere ikke kan gøre det hele. Det er os, der ved, hvad der er brug for.«

Desislava, indbygger i landsbyen Kakrina, Bulgarien

 

 

Styrkelse af konstruktive tilgange til ligestilling (ENGAGE)

Kønsligestilling påvirker hele samfundet. I ENGAGE udformede borgere, civilsamfundsgrupper og beslutningstagere i fællesskab politikker for mere inkluderende tjenesteydelser, uddannelser og adgang til arbejdspladser i den italienske region Lombardiet.

Kvindelige borgere udformede projektets version af »charettes«, en række møder til at udvikle og dernæst udvælge idéer. Med 53 personer i første charette, 35 i den anden og kontakt til over 500 personer via sociale medier blev resultatet af de mange forskellige synspunkter mønsterbrydende anbefalinger. Disse omhandlede bl.a., at offentligt ansatte i højere grad skal repræsentere kvinder i samfundet, og at kvinder skal have adgang til livslang digital læring.

Som følge af projektets succes har regionen udarbejdet et værktøjssæt, der er til rådighed for andre offentlige organer, så de bedre kan inddrage græsrødders viden i politikker om komplekse emner.

 

Estado de la ciudad/Byens tilstand

Udvikling, der er både bæredygtig og imødekommer lokale behov, kan være en svær balance. Det var imidlertid målet for projektet Byens tilstand i byen Ferrol i Spanien.

Projektet skabte en onlineplatform, hvor samfundsgrupper kunne analysere problemer og foreslå løsninger på grundlag af oplysninger om love og regler samt lokale politikker. Et hold på 15-20 unge borgere udpegede herefter de fem vigtigste problemer og organiserede en »City Hack Day«, hvor offentligheden drøftede god praksis og kom med råd til byens myndigheder.

Forslagene omfattede emner såsom cykelstier og grøn økonomisk vækst. Idéerne nåede ud til kommunen via en mediekampagne, og projektets grundlægger, Xeración, arbejder nu på at fremme disse idéer.

»Byens tilstand har givet borgerne i Ferrol mulighed for at give deres mening til kende og drøfte byens fremtid på en konstruktiv måde.«

Fran Sequeiro, formand, Xeración, Spanien

 

GreenMyWay

Unge i det nordlige Portugal har en ny ressource til at bidrage til en mere cirkulær økonomi. En hjemmeside fra GreenMyWay-projektet giver elever og universitetsstuderende information om bæredygtige økonomiske valg, den cirkulære økonomi og samhørighedspolitikken.

Hjemmesiden omfatter initiativer fra det offentlige, virksomheder og civilsamfundet og bedste praksis for økonomisk aktivitet med mindst muligt affald. Formålet med indholdet er at inspirere ungdommen til at udvikle økonomiske, cirkulære, samarbejdsbaserede og gensidigt fordelagtige løsninger til lokalsamfund og enkeltpersoner. 

Projektet har desuden inspireret forskning, der kan hjælpe mennesker med at kopiere god praksis, og samtidig er grundlæggeren af GreenMyWay, Cedes, i gang med at udvikle en rådgivningstjeneste for lokale myndigheder og virksomheder for at fremskynde omstillingen til en cirkulær økonomi.

»Vi har plantet idéen hos folk, så de nu har en bedre forståelse af, hvad det vil sige at træffe bevidste beslutninger for at gøre dagligdagen mere bæredygtig.”

Pedro Soutinho, teamleder, Cedes

 

Unge i aktion for samhørighedspolitikken (YACOPO)

Unge italienere på øen Sardinien har lært om samhørighedspolitikken og om, hvordan de kan påvirke lokale beslutninger, der har indflydelse på deres liv.

YACOPO-projektet gennemførte en spørgeundersøgelse med over 200 unge for at finde ud af, hvorfor samhørighedspolitikken måske ikke var vigtig for dem. De gav dernæst uddannelse og information til unge i isolerede og tyndt befolkede lavindkomstområder via et bredt udvalg af sociale medier samt radio og tv, nyhedsbreve, over telefonen og på møder.

Peer-to-peer-læring var en central del. Foto- og videokonkurrencer øgede opmærksomheden på lokale EU-finansierede projekter og deres støttemodtagere, frivillige delte oplysninger og eksperter drøftede resultaterne af EU’s politik på workshops. Resultatet? Unge, der er bedre informeret og klar til at deltage i beslutningsprocessen og engagere sig i EU.

 

FÅ MERE AT VIDE

CEC — Lokalsamfunds engagement i samhørighed — https://www.cesarweb.com

Europa tættere på sine borgere — En åben platform til borgerinitiativer — https://www.asori.org/en/projects

Styrkelse af konstruktive tilgange til ligestilling (ENGAGE) — https://www.meetcenter.it/it/engage-enhancing-generative-approaches-for-the-gender-equality/

Byens tilstand — https://xeracion.org/city-hack-day/

GreenMyWay — https://cedes.pt https://observatorio-circular.pt

Unge i aktion for samhørighedspolitikken (YACOPO) — https://youthinactionforcohesionpolicy.wordpress.com

 

Hjælp til almindelige offentlige forvaltninger med at forbedre deres færdigheder:

Det kan være vanskeligt at forvalte EU-midler til samhørighedspolitikken, og der er ofte behov for uddannelse og værktøjer for at gøre arbejdet bedre og hurtigere. Kompetencecentret for »administrativ kapacitetsopbygning« hos GD REGIO tilbyder værktøjer, uddannelse, support og viden til at hjælpe offentligt ansatte med at styrke deres færdigheder inden for emner så specialiserede som statsstøtte, offentlige indkøb og køreplan til kapacitetsopbygning — og så brede som bekæmpelse af korruption, svig og partnerskaber med civilsamfundet. 

Gå ind på følgende side for at få mere at vide om alle de læringsprodukter, vi tilbyder: Bedre investering og forvaltning af midler.