Burgers betrekken bij de vormgeving van acties onder het cohesiebeleid

  • 16 Feb 2022
Dit is het tweede van drie artikelen die zijn gewijd aan projecten waarin burgers worden betrokken bij het ontwerp, de controle en de beoordeling van hoe EU-cohesiefondsen in hun regio worden besteed. Maak kennis met nog eens zes projecten en lees hoe u als eerste meer te weten komt over de volgende stappen van DG REGIO om de betrokkenheid van burgers te vergroten.
Burgers betrekken bij de vormgeving van acties onder het cohesiebeleid

De 18 projecten in deze reeks zijn opgezet in het kader van “Burgers betrekken bij goed bestuur in het cohesiebeleid”, een initiatief van de EU en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Elk project ontving een subsidie tot 25 000 EUR uit het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO) om hun activiteiten te ontwikkelen. 

 

CEC - Cohesie in maatschappelijke betrokkenheid

De CEC-projecten nodigen, met name jeugdige, bewoners van de kleine Italiaanse regio Umbrië uit om te brainstormen over ideeën om de groene infrastructuur uit te breiden en afval te verminderen. Evenementen en promoties vonden voornamelijk plaats via sociale netwerken – een belangrijke nieuwsbron in Italië – waardoor meer dan 134 000 mensen werden bereikt.

Het publiek kon suggesties indienen via “Burgers als beleidsmakers”, een game die door het project werd ontwikkeld. Vervolgens kozen vier verschillende burgerdoelgroepen de 24 sterkste voorstellen voor overheidsfinanciering.

De uiteindelijke ideeën voor groene infrastructuur varieerden van het aanleggen van biodiversiteitsparken voor stadsvernieuwing tot wildovergangen. Onder de voorstellen voor afvalbeheer bevonden zich vindingrijke voorstellen als slim beheer van organisch afval en een district voor een circulaire economie.

Projectleider CESAR wil de aandacht van het publiek vasthouden, maar nu voor het klimaat in het project Life Clivut.

 

Europa dichterbij – open platform voor burgerinitiatieven

Bulgaarse burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties bepalen samen hoe EU-fondsen moeten worden besteed om kleine gemeenschappen in de gemeente Lovech te verbeteren. Europa dichterbij heeft het Lovechlab Open Space Platform opgezet om problemen in kaart te brengen, mee te denken over oplossingen en informatie over Cohesiefondsen te delen.

Via online en offline burgerparticipatie werd per actie voor lokale behoeften een budget van 500 euro beschikbaar gesteld. Zo ontwikkelde een dorp een bushokje en ontmoetingspaviljoen terwijl in een ander dorp dankzij een nieuwe infrastructuur de geparkeerde auto’s bij een historisch monument tot het verleden gingen behoren.

Slechts zes van de 19 burgervoorstellen konden EU-financiering ontvangen. Men was echter zo enthousiast dat de gemeente Lovech de resterende 13 initiatieven financierde. Het platform zal worden verbonden via een nieuwe maatschappelijke burgerorganisatie om het momentum voor burgerbetrokkenheid vast te houden. 

“Samen kunnen we meer bereiken. De rol van de burger is essentieel omdat instellingen en politici niet alles kunnen doen. Wij weten het beste wat er nodig is.”

Desislava, inwoner van het dorp Kakrina, Bulgarije

 

Enhancing Generative Approaches for Gender Equality (Generatieve aanpakken voor gendergelijkheid verbeteren, ENGAGE)

Gendergelijkheid heeft invloed op de hele samenleving. In ENGAGE ontwikkelden burgers, maatschappelijke burgerorganisaties en beleidmakers samen beleid voor inclusievere diensten, onderwijs en toegang tot banen in de Italiaanse regio Lombardije.

Vrouwelijke burgers maakten de projectversie van “charettes” mogelijk, een reeks bijeenkomsten om ideeën te genereren en vervolgens hieruit een keuze te maken. Met 53 personen in de eerste charette, 35 in de tweede – en meer dan 500 personen die werden bereikt via sociale media – leidden de verschillende perspectieven tot aanbevelingen die het normale stramien doorbraken. Hieronder bevonden zich ideeën dat ambtenaren een betere afspiegeling zouden moeten vormen van vrouwen in de samenleving en dat vrouwen toegang zouden moeten krijgen tot een leven lang digitale opleidingen.

De regio werd geïnspireerd door het succes en heeft een toolkit samengesteld die beschikbaar is voor andere overheidsorganen, om fundamentele inzichten in beleid voor complexe onderwerpen beter te kunnen opnemen.

 

Estado de la ciudad / Toestand van de stad

Ontwikkelingen die zowel duurzaam zijn als lokale behoeften aanpakken, kunnen lastig te bereiken zijn. Toch was dit het doel van het Toestand van de stad-project in de Spaanse stad Ferrol.

Voor het project werd een online platform opgezet voor gemeenschapsgroepen om problemen te analyseren en oplossingen voor te stellen, op basis van informatie over regelgeving en lokaal beleid. Een team van 15-20 jonge burgers identificeerde de vijf belangrijkste problemen en organiseerde een City Hack Day, waar leden van het publiek debatteerden over goede praktijken en een advies opstelden voor het stadsbestuur.

De voorstellen varieerden van fietsstroken tot groene economische groei. Via een mediacampagne werd de bevolking van de gemeente betrokken bij de ideeën, die de oprichter van het project, Xeración, nu propageert.

“Toestand van de stad biedt de burgers van Ferrol de mogelijkheid om van zich te laten horen en de toekomst van de stad op constructieve wijze te bespreken.”

Fran Sequeiro, Voorzitter, Xeración, Spanje

 

GreenMyWay

Jongeren in Noord-Portugal hebben een nieuw middel om een bijdrage te leveren aan een circulairdere economie. Een website van het GreenMyWay-project biedt informatie aan scholieren en studenten over duurzame economische keuzes, de circulaire economie en het cohesiebeleid.

Op de site zijn initiatieven van de overheid, bedrijven en het maatschappelijk middenveld te vinden, evenals beste praktijken voor economische activiteiten die weinig afval genereren. De inhoud is erop gericht jongeren te inspireren om economische, circulaire, coöperatieve en wederzijds gunstige oplossingen voor gemeenschappen en personen. 

Het project heeft tevens gediend als inspiratie voor onderzoek dat mensen kan helpen goede praktijken na te bootsen, terwijl GreenMyWay-oprichter Cedes een adviesdienst ontwikkelt voor lokale overheden en bedrijven om de transitie naar een circulaire economie te maken.

“We hebben het zaadje geplant bij mensen. Ze weten nu beter wat het betekent om bewuste beslissingen te nemen om het dagelijks leven duurzamer te maken.”

Pedro Soutinho, teamleider, Cedes

 

Youth in Action for Cohesion Policy (Jeugd in actie voor cohesiebeleid, YACOPO)

Jonge Italianen op het eiland Sardinië leren over het cohesiebeleid en hoe ze invloed kunnen uitoefenen op lokale beslissingen die gevolgen hebben voor hun eigen leven.

Het YACOPO-project bevroeg 200 jongeren om te weten te komen waarom deze mogelijk niet deelnamen aan het cohesiebeleid. Vervolgens bood het project via sociale media, maar ook omroepen, nieuwsbrieven, telefonisch en tijdens bijeenkomsten opleiding en informatie aan jongeren uit geïsoleerde, dunbevolkte gebieden met een laag inkomen.

Peer-to-peer-leren vormde een essentieel onderdeel. Fotografie- en videowedstrijden verhoogden de bewustwording van lokale, door de EU gefinancierde projecten en hun begunstigden, vrijwilligers deelden informatie en experts in workshops bespraken visies van uitkomsten van EU-beleid. Het resultaat? Een beter geïnformeerde jeugd die wil deelnemen aan beleidsvorming en betrokken wil zijn bij de EU.

 .

 

MEER INFO

CEC - Cohesie in maatschappelijke betrokkenheid – https://www.cesarweb.com

Europa dichterbij – open platform voor burgerinitiatieven – https://www.asori.org/en/projects

ENhancing Generative Approaches for the Gender Equality (ENGAGE) – https://www.meetcenter.it/it/engage-enhancing-generative-approaches-for-the-gender-equality/

Estado de la ciudad – https://xeracion.org/city-hack-day/

GreenMyWay – https://cedes.pt https://observatorio-circular.pt

Youth in Action for Cohesion Policy (YACOPO) – https://youthinactionforcohesionpolicy.wordpress.com

 

Overheidsdiensten helpen hun vaardigheden te verbeteren:

Het beheer van EU-fondsen voor cohesiebeleid kan een lastige taak zijn. Daarom is er vaak behoefte aan onderwijs en tools om het werk beter en sneller te kunnen uitvoeren. Het kenniscentrum voor “administratieve capaciteitsopbouw” bij DG REGIO biedt tools, onderwijs, ondersteuning en kennis om ambtenaren te helpen hun vaardigheden te verbeteren op gespecialiseerde vlakken, zoals staatssteun, openbare aanbestedingen en routekaarten voor capaciteitsopbouw – en onderwerpen die zo breed uiteenlopen als anticorruptie, fraude en partnerschappen in het maatschappelijk middenveld.

Bekijk de volgende pagina om meer te weten te komen over de leerproducten die wij aanbieden: De wijze verbeteren waarop fondsen worden geïnvesteerd en beheerd