Kommissionens förslag för att stärka den inre marknaden genom att ta itu med rättsliga och administrativa hinder i EU:s gränsöverskridande regioner

  • 12 December 2023
Kommissionens förslag för att stärka den inre marknaden genom att ta itu med rättsliga och administrativa hinder i EU:s gränsöverskridande regioner

I dag har kommissionen antagit ett ändrat förslag till en förordning om underlättande av gränsöverskridande lösningar, för att hjälpa EU-länderna att lösa problem som drabbar 150 miljoner invånare i de gränsöverskridande regionerna i EU.

De hinder som privatpersoner, företag och offentliga myndigheter möter i dessa regioner är olika tekniska standarder eller nationella administrativa och rättsliga bestämmelser som inte beaktar den gränsöverskridande dimensionen. Hindren kan påverka utvecklingen av infrastruktur och gränsöverskridande offentliga tjänster. Den här typen av hinder leder till problem i gränsöverskridande områden, till exempel genom att minska tillgången till hälso- och sjukvårdstjänster (inklusive akutsjukvård) och begränsa möjligheterna att samordna katastrofinsatser och samarbeta om gemensamma infrastrukturprojekt.

Att ta itu med dessa hinder skulle avsevärt förbättra EU:s inre marknad. I en studie som kommissionen finansierat uppskattas det att om man kunde undanröja 20 % av de nuvarande rättsliga och administrativa hindren skulle BNP öka med 2 % och över en miljon arbetstillfällen skapas i gränsregioner.

Vad förordningen innebär i praktiken

Kommissionen föreslår att EU-länderna inrättar gränsöverskridande samordningspunkter. Det rör sig om en ny tjänst som ska bedöma anmälningar om möjliga problem från berörda parter i gränsområden och som ska fungera som en förbindelselänk mellan dem och de nationella myndigheterna. Förordningen säkerställer att berörda parter får svar efter att varje anmälan bedömts, med en förklaring om hur den kommer att behandlas.

Om det faktiskt finns ett hinder och det inte finns något bilateralt eller internationellt samarbetsavtal som skulle kunna tillämpas, kan de berörda länderna använda verktyget för gränsöverskridande lösningar, som är ett frivilligt standardförfarande som utformats för att lösa administrativa och rättsliga problem i gränsöverskridande regioner. Varje anmälan måste få ett svar, men det är de behöriga nationella myndigheterna som beslutar om huruvida problemet ska åtgärdas eller inte.

I förordningen föreslås också att man tillsammans med kommissionen inrättar ett nätverk av gränsöverskridande kontaktpunkter, för att skapa ett forum för utbyte av bästa praxis och kunskap.

Bakgrund

I maj 2018 lade kommissionen fram ett förslag till förordning om en mekanism för att lösa rättsliga och administrativa problem i ett gränsöverskridande sammanhang (förslaget om en europeisk gränsöverskridande mekanism). Ingen överenskommelse kunde dock nås mellan parlamentet och rådet. I september 2023 antog parlamentet en lagstiftningsresolution på eget initiativ med rekommendationer till kommissionen i syfte att bryta dödläget för förslaget. Med den nya förordningen om underlättande av gränsöverskridande lösningar ändrar kommissionen sitt förslag från 2018 med beaktande av rådets och Europaparlamentets farhågor och rekommendationer, samtidigt som den behåller det ursprungliga fokuset på att undanröja de problem som drabbar invånarna i gränsöverskridande samhällen. Parlamentet och rådet kommer nu att förhandla om kommissionens förslag.

Förslaget kompletterar ett antal kommissionsinitiativ för att stödja gränsregioner, t.ex. b-solutions, som lanserades 2018 för att ge rättsligt stöd till offentliga myndigheter när de ska identifiera de bakomliggande orsakerna till rättsliga och administrativa hinder och utforska möjliga lösningar. Kunskap från de över 150 identifierade fallen visade att ett europeiskt rättsligt verktyg, som det som föreslås i dag, skulle bidra till att lösa mer än en tredjedel av dem.  

År 2021 offentliggjorde kommissionen också en rapport om EU:s gränsregioner – levande laboratorier för europeisk integration, som visar på de positiva effekterna – både för gränsregioner och för unionen som helhet – av att ta itu med gränsöverskridande hinder, och där man diskuterar erfarenheterna från covid-19-pandemin och de gränsöverskridande hinder som uppstod på grund av de restriktioner som då infördes.

I dag tar EU-kommissionen ytterligare ett steg för att undanröja fler av de hinder för EU:s inre marknad som har funnits där sedan länge. Våra många gränsöverskridande regioner stöter fortfarande på rättsliga och administrativa hinder som inte bara hämmar företagens verksamhet och ekonomin utan också hindrar hjälpinsatser över gränserna, t.ex. vid bekämpning av skogsbränder och akut medicinsk hjälp. Vårt förslag syftar till att främja ett smidigt samarbete mellan människor, offentliga myndigheter och företag i dessa viktiga regioner samt att ta tillvara deras potential att stimulera mer tillväxt och välstånd för att ytterligare stärka den inre marknaden.

Valdis Dombrovskis, verkställande vice ordförande med ansvar för en ekonomi för människor - 12/12/2023

Efter 30 år med den inre marknaden finns det fortfarande mycket som hindrar oss gränsområdena från att dra full nytta av EU:s integration. Med förslaget om att underlätta gränsöverskridande lösningar vill vi ge de nationella myndigheterna ett enkelt och flexibelt verktyg för att undanröja dessa hinder. De som bor i gränsregioner utgör en tredjedel av EU:s befolkning, och vårt förslag idag är en möjlighet att konkret förbättra deras dagliga liv.

Elisa Ferreira, kommissionär för sammanhållning och reformer - 12/12/2023

Mer information