breadcrumb.ecName

O propunere a Comisiei pentru consolidarea pieței unice prin eliminarea obstacolelor juridice și administrative din regiunile transfrontaliere ale Europei

  • 12 December 2023
O propunere a Comisiei pentru consolidarea pieței unice prin eliminarea obstacolelor juridice și administrative din regiunile transfrontaliere ale Europei

Comisia a adoptat astăzi o propunere modificată de regulament privind facilitarea soluțiilor transfrontaliere, pentru a ajuta statele membre să soluționeze obstacolele care afectează viața cotidiană a celor 150 de milioane de cetățeni europeni din regiunile transfrontaliere ale Europei.

Printre obstacolele cu care se confruntă cetățenii, întreprinderile și administrațiile publice din aceste regiuni se numără standarde tehnice diferite sau dispoziții administrative și juridice naționale care nu iau în considerare dimensiunea transfrontalieră. Acestea pot afecta dezvoltarea infrastructurii și funcționarea serviciilor publice transfrontaliere. Astfel de obstacole perturbă viața comunităților transfrontaliere, de exemplu prin reducerea accesului la serviciile de sănătate (inclusiv în situații de urgență) și prin limitarea capacității lor de a-și coordona eforturile de răspuns în caz de dezastre și de a colabora în cadrul unor proiecte comune de infrastructură, printre altele.

Eliminarea acestor obstacole ar îmbunătăți în mod semnificativ funcționarea pieței unice a UE. Un studiu finanțat de Comisie estimează că eliminarea a 20 % dintre obstacolele juridice și administrative actuale ar conduce la o creștere cu 2 % a PIB-ului în regiunile transfrontaliere și ar determina crearea a peste un milion de locuri de muncă.

Ce înseamnă regulamentul în practică?

Comisia le propune statelor membre să înființeze puncte de coordonare transfrontalieră (PCT), un nou serviciu care va evalua toate solicitările referitoare la obstacolele potențiale transmise de părțile interesate frontaliere și va acționa ca o punte de legătură între acestea din urmă și autoritățile naționale. Regulamentul le oferă părților interesate garanția că vor primi un răspuns după evaluarea fiecărei solicitări, explicând modul în care vor fi tratate acestea.

Dacă există un obstacol real și dacă nu există niciun acord bilateral sau internațional de cooperare care ar putea fi utilizat pentru a implementa o soluție, statele membre pot aplica Instrumentul de facilitare transfrontalieră, o procedură standard voluntară, menită să soluționeze obstacolele administrative și juridice din regiunile transfrontaliere. Fiecare solicitare trebuie să primească un răspuns, însă decizia de a soluționa sau nu un obstacol rămâne prerogativa autorităților naționale competente.

Regulamentul propune, de asemenea, crearea unei rețele de PCT, împreună cu Comisia, care să servească drept forum pentru schimbul de bune practici și de cunoștințe.

Context

În mai 2018, Comisia a propus un regulament privind un mecanism de soluționare a obstacolelor juridice și administrative în context transfrontalier (propunerea MTFE). Cu toate acestea, Parlamentul și Consiliul nu au ajuns la niciun acord cu privire la acest dosar. În septembrie 2023, Parlamentul a adoptat o rezoluție legislativă din proprie inițiativă, în care adresa Comisiei recomandări în vederea depășirii impasului cu privire la propunerea MTFE. Prin noul regulament privind facilitarea soluțiilor transfrontaliere, Comisia își modifică propunerea din 2018, ținând seama în mod corespunzător de preocupările și de recomandările formulate de cei doi colegiuitori, dar menținându-și totodată obiectivul inițial privind soluționarea obstacolelor care perturbă viața comunităților transfrontaliere. Propunerea Comisiei urmează să fie discutată de Parlament și de Consiliu.

Propunerea vine în completarea unei serii de inițiative ale Comisiei vizând sprijinirea regiunilor frontaliere, cum ar fi inițiativa „b-solutions”, lansată în 2018 cu scopul de a oferi sprijin juridic autorităților publice pentru identificarea cauzelor profunde ale obstacolelor juridice și administrative și pentru explorarea unor posibile soluții. Cunoștințele dobândite din cele peste 150 de cazuri identificate au arătat că un instrument juridic european precum cel propus astăzi ar contribui la soluționarea a peste o treime din cazuri.  

În 2021, Comisia a publicat, de asemenea, un raport intitulat „Regiunile frontaliere ale UE – laboratoarele vii ale integrării europene”, care demonstrează efectele pozitive ale soluționării obstacolelor transfrontaliere – atât pentru regiunile frontaliere, cât și pentru Uniune în general. Acest raport a inclus o reflecție asupra unora dintre lecțiile învățate în contextul pandemiei de COVID-19 și o analiză a obstacolelor transfrontaliere apărute din cauza restricțiilor impuse.

Comisia Europeană face astăzi încă un pas în direcția eliminării mai multora dintre barierele care perturbă de multă vreme piața unică a UE. Numeroasele noastre regiuni transfrontaliere se confruntă în continuare cu obstacole juridice și administrative care nu numai că frânează activitatea și performanța economică, ci împiedică și eforturile transfrontaliere de ajutorare – cum ar fi combaterea incendiilor forestiere și furnizarea de asistență medicală de urgență. Propunerea noastră urmărește să promoveze o cooperare armonioasă între cetățenii, autoritățile publice și întreprinderile din aceste regiuni vitale, precum și să deblocheze potențialul acestora cu scopul de a stimula creșterea economică și prosperitatea în vederea unei consolidări mai accentuate a pieței unice.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor - 12/12/2023

Chiar și după 30 de ani de la instituirea pieței unice, există încă multe obstacole care împiedică regiunile frontaliere să beneficieze pe deplin de integrarea europeană. Prin propunerea privind facilitarea soluțiilor transfrontaliere le oferim autorităților naționale un instrument simplu și flexibil pentru a elimina aceste obstacole. Persoanele care locuiesc în regiunile frontaliere reprezintă o treime din populația UE; propunerea de astăzi reprezintă posibilitatea unei îmbunătățiri concrete a vieții lor cotidiene.

Elisa Ferreira, comisar pentru coeziune și reforme - 12/12/2023

Mai multe informații