Komission ehdotuksen tarkoituksena on hyödyntää Euroopan raja-alueiden potentiaalia poistamalla oikeudellisia ja hallinnollisia esteitä

  • 12 December 2023
Komission ehdotuksen tarkoituksena on hyödyntää Euroopan raja-alueiden potentiaalia poistamalla oikeudellisia ja hallinnollisia esteitä

Komissio on tänään hyväksynyt muutetun ehdotuksen rajat ylittävien ratkaisujen helpottamista koskevaksi asetukseksi. Sen tarkoituksena on auttaa jäsenvaltioita poistamaan niitä monia esteitä, jotka vaikuttavat kansalaisten elämään Euroopan raja-alueilla. Kyseessä ovat oikeudelliset ja hallinnolliset esteet EU:n sisärajoilla (sekä maa- että merirajoilla), ja ne liittyvät muun muassa liikenne-, terveydenhuolto- ja koulutuspalvelujen saatavuuteen sekä infrastruktuurihankkeisiin.

Erilaiset oikeudelliset ja hallinnolliset järjestelmät voivat olla monimutkaisia, kalliita ja hämmentäviä. Rajat ylittävät esteet haittaavat näiden alueiden taloudellista kehitystä ja vaikuttavat kielteisesti näillä alueilla asuvien 150 miljoonan Euroopan kansalaisen jokapäiväiseen elämään.

Komission rahoittamassa tutkimuksessa arvioidaan, että jos nykyisistä oikeudellisista ja hallinnollisista esteistä poistettaisiin 20 prosenttia, raja-alueilla BKT kasvaisi 2 prosenttia ja työpaikkoja syntyisi yli miljoona.

Näillä alueilla kansalaisiin, yrityksiin ja organisaatioihin kohdistuvia esteitä ovat esimerkiksi erilaiset tekniset standardit tai kansalliset hallinnolliset ja oikeudelliset määräykset, joissa ei oteta huomioon rajat ylittäviä näkökohtia. Esteet voivat vaikuttaa infrastruktuurin kehittämiseen ja rajat ylittävien julkisten palvelujen toimintaan. Tämänkaltaiset esteet haittaavat rajat ylittävien yhteisöjen elämää esimerkiksi heikentämällä terveydenhuoltopalvelujen (myös hätäpalvelujen) saatavuutta ja rajoittamalla niiden kykyä koordinoida katastrofiapua ja tehdä yhteistyötä yhteisissä infrastruktuurihankkeissa.

Asetuksen merkitys käytännössä

Näiden esteiden poistamiseksi komissio ehdottaa, että jäsenvaltiot perustavat uusia rajat ylittäviä koordinointipisteitä. Niiden tehtävänä on arvioida raja-alueiden sidosryhmien toimittamia asiakirjoja, joissa tuodaan esiin mahdollisia esteitä, ja toimia yhteyspisteenä niiden ja kansallisten viranomaisten välillä. Asetuksella varmistetaan, että sidosryhmät saavat vastauksen kunkin asiakirjan arvioinnin jälkeen.

Jos este on olemassa eikä käytössä ole kahdenvälistä tai kansainvälistä yhteistyösopimusta, jota voitaisiin käyttää ratkaisun toteuttamiseen, jäsenvaltiot voivat soveltaa rajat ylittävien ratkaisujen helpottamiseen tarkoitettua välinettä. Se on vapaaehtoinen vakiomenettely, jonka tarkoituksena on poistaa hallinnollisia ja oikeudellisia esteitä raja-alueilla. Päätös esteen poistamisesta kuuluu edelleen toimivaltaisten kansallisten viranomaisten toimivaltaan.

Asetuksessa ehdotetaan myös rajat ylittävien koordinointipisteiden verkoston perustamista. Näin luotaisiin parhaiden käytäntöjen vaihdolle ja tietämyksen jakamiselle foorumi komission avustamiseksi.

Tausta

Komissio esitti toukokuussa 2018 asetusehdotuksen rajanylisissä tilanteissa esiintyvien oikeudellisten ja hallinnollisten esteiden poistamismekanismista. Parlamentti ja neuvosto eivät kuitenkaan päässeet asiasta yhteisymmärrykseen. Parlamentti hyväksyi syyskuussa 2023 oma-aloitteisen lainsäädäntöpäätöslauselman, jossa suositeltiin, että komissio pyrkisi ratkaisemaan asetusehdotukseen liittyvän pattitilanteen. Uudella rajat ylittävien ratkaisujen helpottamista koskevalla asetuksella komissio muuttaa vuoden 2018 ehdotustaan siten, että otetaan asianmukaisesti huomioon molempien lainsäätäjien esittämät huolenaiheet ja suositukset mutta säilytetään samalla alkuperäinen painopiste eli rajat ylittävien yhteisöjen elämää haittaavien esteiden poistaminen. Komission ehdotusta käsitellään seuraavaksi Euroopan parlamentissa ja neuvostossa.

Ehdotuksella täydennetään raja-alueita tukevia useita komission aloitteita, kuten vuonna 2018 käynnistettyä b-solutions-aloitetta, jonka tarkoituksena on antaa viranomaisille oikeudellista tukea oikeudellisten ja hallinnollisten esteiden perimmäisten syiden tunnistamiseksi ja mahdollisten ratkaisujen löytämiseksi. Havaituista yli 150 tapauksesta saadut kokemukset osoittivat, että tänään ehdotetun kaltainen eurooppalainen oikeudellinen väline auttaisi ratkaisemaan yli kolmanneksen tapauksista.

Komissio julkaisi vuonna 2021 kertomuksen ”EU:n raja-alueet – Euroopan yhdentymisen koekentät”, jossa osoitetaan myönteiset vaikutukset, joita rajat ylittävien esteiden poistamisella on sekä raja-alueisiin että koko unioniin. Siinä käsitellään myös joitakin covid-19-pandemiasta saatuja kokemuksia ja asetettujen rajoitusten aiheuttamia rajat ylittäviä esteitä.

Euroopan komissio on tänään ottanut jälleen uuden askeleen EU:n sisämarkkinoilla pitkään esiintyneiden esteiden poistamiseksi. Monilla raja-alueilla on edelleen oikeudellisia ja hallinnollisia esteitä, jotka paitsi jarruttavat liiketoimintaa ja talouden suorituskykyä myös haittaavat rajat ylittäviä avustustoimia, kuten maastopalojen torjuntaa ja kiireellisen lääkintäavun antamista. Tämän ehdotuksen tavoitteena on edistää saumatonta yhteistyötä ihmisten, viranomaisten ja yritysten välillä näillä elintärkeillä alueilla sekä hyödyntää niiden potentiaalia, jotta voidaan lisätä kasvua ja vaurautta ja vahvistaa sisämarkkinoita entisestään.

Ihmisten hyväksi toimivasta taloudesta vastaava johtava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis - 12/12/2023

Vaikka sisämarkkinoiden perustamisesta on jo 30 vuotta, edelleen on monia tekijöitä, jotka estävät raja-alueita saamasta täyttä hyötyä EU:n yhdentymisestä. Rajat ylittävien ratkaisujen helpottamista koskevalla ehdotuksella esitetään kansallisille viranomaisille joustava ja yksinkertainen väline näiden esteiden poistamiseksi. Raja-alueilla asuvat ihmiset muodostavat kolmanneksen EU:n väestöstä. Tämänpäiväinen ehdotus tarjoaa mahdollisuuden parantaa heidän jokapäiväistä elämäänsä konkreettisesti.

Koheesio- ja uudistusasioista vastaava komission jäsen Elisa Ferreira - 12/12/2023

Lisätietoja