Europeiska veckan för regioner och städer lyfter fram sammanhållningspolitiken och dess roll när det gäller att hjälpa regionerna att hantera effekterna av Rysslands krig mot Ukraina

  • 09 October 2023
Europeiska veckan för regioner och städer lyfter fram sammanhållningspolitiken och dess roll när det gäller att hjälpa regionerna att hantera effekterna av Rysslands krig mot Ukraina

På dagens presskonferens om invigningen av 21:a Europeiska veckan för regioner och städer underströk Elisa Ferreira, kommissionär med ansvar för sammanhållning och reformer, och Vasco Alves Cordeiro, ordförande för EU:s regionkommitté, hur viktig sammanhållningspolitiken har varit för att dämpa effekterna av energikrisen och för att hjälpa de människor som flyr Rysslands anfallskrig mot Ukraina och de människor och regioner som tar emot dem.

Tack vare EU:s initiativ om energi till ett överkomligt pris kan medlemsländerna nu hjälpa små och medelstora företag och sårbara hushåll så att de kan hantera de stigande energipriserna. Mer än 725 miljoner euro i sammanhållningspolitiska medel har redan avsatts och omfördelats för det ändamålet. Initiativet om energi till ett överkomligt pris genomförs fortfarande i en del medlemsländer och det totala värdet av åtgärderna kan komma att uppgå till 4 miljarder euro.

Genom finansieringspaketen till sammanhållningsinsatserna för flyktingar i Europa, som uppgår till 17 miljarder euro, har medlemsländerna hittills omfördelat omkring 1,3 miljarder euro till logi, hälso- och sjukvård, bostäder, sysselsättning, skolgång samt medicinskt, socialt och psykologiskt stöd till flyktingar. De flexibla sammanhållningsinsatserna fortsätter under programperioden 2021–2027, med bland annat förskottsbetalningar på 5 % för högre likviditet och 100 % medfinansiering från EU till olika åtgärder, vilket underlättar integrationen av medborgare från länder utanför EU fram till den 30 juni 2024. Minst 30 % av utgifterna för dessa åtgärder ska gå till insatser från lokala myndigheter och civilsamhällesorganisationer.

EU:s solidaritet med Ukraina – några exempel

  • I Polen gav EU:s regionala utvecklingsfond och sammanhållningsinsatserna för flyktingar i Europa stöd till uppförandet av tio bostadshus i staden Zamość nära gränsen mellan Polen och Ukraina. En fastighet anpassades så att den kunde fungera som boende för människor som flytt från Ukraina (särskilt kvinnor med barn) till följd av Rysslands aggression.
  • 15 miljoner euro från EU:s regionala utvecklingsfond och EU:s socialfond har använts till stödprogram för flyktingar i Niedersachsen i Tyskland. Sammanhållningsinsatserna för flyktingar i Europa har finansierat kurser i tyska för flyktingar, vilket har bidragit till social integration och förberett deltagarna inför utbildningsmöjligheter, studier och arbete.

EU-stöd för höga energipriser för små och medelstora företag och sårbara hushåll – några exempel

  • Slovakien har redan använt mer än 650 miljoner euro i sammanhållningspolitiska medel som ett komplement till sitt nationella energistödsystem för att hjälpa sårbara hushåll att betala sina energiräkningar. I systemet ingår en kompensation för hushållens stigande gaspriser och värmekostnader och en särskild energipriskompensation för små el- och gaskunder.
  • Bulgarien har redan anslagit 24,3 miljoner euro i sammanhållningspolitiska medel till åtgärder inom initiativet om energi till ett överkomligt pris för att hjälpa sårbara hushåll.
  • Rumänien har fördelat om mer än 50 miljoner euro från EU:s socialfond för att hjälpa hushållen att betala sina energiräkningar.

Allmänheten ser positivt på EU-finansierade projekt

I dag har kommissionen offentliggjort resultaten från den senaste Eurobarometerundersökningen, som visar att 39 % av de som deltog känner till EU-finansierade projekt, vilket är en ökning med fem procentenheter jämfört med för tolv år sedan. Av dem som känner till EU-finansierade projekt tycker 79 % att dessa projekt har en positiv inverkan i regionerna.

Bakgrund

Sammanhållningspolitiken är EU:s främsta investeringspolitik. Den står för runt en tredjedel av EU-budgeten (den fleråriga budgetramen). Syftet med politiken är att minska de ekonomiska, sociala och territoriella skillnaderna inom EU.

Under covid-19-pandemin kunde medlemsländerna genom investeringsinitiativen mot effekterna av pandemin omfördela outnyttjade medel för 2014–2020 till krisutgifter, bland annat till program för tillfälliga anställningar, digital utrustning för onlinekurser, munskydd och annan skyddsutrustning, respiratorer och till och med vaccin. Mer än 24 miljarder euro omfördelades tack vare de åtgärderna.

Finansieringspaketen till sammanhållningsinsatserna för flyktingar i Europa, som uppgår till 17 miljarder euro, har hjälpt länder och regioner att minska belastningen på de nationella budgetarna genom att sammanhållningspolitiska medel från programperioden 2014–2020 har avsatts och omfördelats till stöd för flyktingar och de människor och regioner som tar emot dem. De flexibla sammanhållningsinsatserna fortsätter under programperioden 2021–2027, med bland annat förskottsbetalningar på 5 % för högre likviditet och 100 % medfinansiering från EU till olika åtgärder, vilket underlättar integrationen av medborgare från länder utanför EU fram till den 30 juni 2024. Minst 30 % av utgifterna för dessa åtgärder ska gå till insatser från lokala myndigheter och civilsamhällesorganisationer.

Tack vare initiativet om energi till ett överkomligt pris kan ytterligare outnyttjade medel omfördelas för att hjälpa små och medelstora företag och sårbara hushåll, särskilt dem som drabbats av de höga energipriserna, och för att finansiera system för korttidsarbete i syfte att hålla människor i arbete. Medlemsländerna kan använda upp till 10 % av sina sammanhållningspolitiska anslag för att hantera den kraftiga ökningen av energipriserna.

Den 9–12 oktober arrangeras 21:a Europeiska veckan för regioner och städer i Bryssel. Fler än 7 000 deltagare kommer att närvara under arrangemanget som har mer än 300 programpunkter och över 1 000 talare från länder både i och utanför EU. Ämnena för Europeiska veckan för regioner och städer är: slopade hinder för gränsöverskridande samarbete, lokala energiomställningar för säkerhet och hållbarhet, främja social innovation, regioner i postindustriell omställning, behålla kompetens för regional tillväxt samt små och medelstora stadskärnor som driver på tillväxt.

Finansieringsreglerna för att hjälpa medlemsländerna och regionerna fick anpassas kraftigt och snabbt under covid-19-pandemin och nu har EU:s sammanhållningspolitik återigen varit i fokus när EU vidtagit åtgärder mot den senaste tidens kriser. Sammanhållningspolitiken har från dag ett stöttat dem som flyr kriget i Ukraina, men även hjälpt sårbara hushåll och små och medelstora företag att betala sina energiräkningar tack vare EU:s initiativ om energi till ett överkomligt pris. Det är ett tydligt uttryck för den solidaritet som är grunden i EU:s sammanhållningspolitik och ett konkret bevis på att ingen, och ingen region, får lämnas utanför.

Elisa Ferreira, kommissionär för sammanhållning och reformer - 09/10/2023

Lokala och regionala företrädare har hanterat olika kriser, som konsekvenserna av Rysslands krig mot Ukraina, det stigande antalet klimatkatastrofer, energikrisen och sociala skillnader. Som vår rapport om tillståndet i regionerna och städerna visar är det mycket viktigt att undvika nya ojämlikheter inför de strukturella omställningarna och att förbereda oss inför framtiden. En förstärkt sammanhållningspolitik krävs för att komma till rätta med den territoriella klyftan, hantera den digitala och den gröna omställningen i praktiken och stötta invånarna i hela Europa.

Vasco Alves Cordeiro, President of the European Committee of the Regions - 09/10/2023

Mer information