breadcrumb.ecName

Den europæiske uge for regioner og byer sætter fokus på samhørighedspolitikken og den rolle, den spiller, ved at støtte regionerne i at imødegå virkningerne af Ruslands krig mod Ukraine

  • 09 October 2023
Den europæiske uge for regioner og byer sætter fokus på samhørighedspolitikken og den rolle, den spiller, ved at støtte regionerne i at imødegå virkningerne af Ruslands krig mod Ukraine

På dagens pressekonference, der markerer åbningen af den 21. europæiske uge for regioner og byer, fremhævede kommissær med ansvar for samhørighed og reformer, Elisa Ferreira, og Regionsudvalgets formand, Vasco Alves Cordeiro, den afgørende rolle, som samhørighedspolitikken har spillet for at afhjælpe virkningerne af energikrisen og for at ydehjælp til dem, der flygter fra Ruslands angrebskrig mod Ukraine, og de mennesker og regioner, der tager imod dem.

Takket være initiativet for at støtte foranstaltninger til at opnå overkommelige energipriser (SAFE) kan EU-landene nu støtte små og mellemstore virksomheder (SMV'er) og sårbare husstande, så de kan håndtere de stigende energipriser. Mere end 725 mio. EUR i form af midler fra samhørighedspolitikken er allerede blevet fordelt og omfordelt med dette formål. Der er stadigvæk planer undervejs i andre EU-lande, og den samlede værdi af SAFE kan dermed nå op på 4 mia. EUR.

Gennem finansieringspakker fra samhørighedsaktionen for flygtninge i Europa (CARE), der har en værdi af op til 17 mia. EUR, har EU-landene indtil videre omfordelt omkring 1,3 mia. EUR til indkvartering, sundhedspleje, boliger, beskæftigelse, skolegang samt lægehjælp, social og psykologisk støtte til flygtninge. Den fleksibilitet, som CARE tilbyder, vil fortsætte i programmeringsperioden 2021-2027, herunder forskudsbetalinger på 5 % til større likviditet og 100 % EU-medfinansiering af foranstaltninger til at lette integrationen af tredjelandsstatsborgere indtil den 30. juni 2024. Mindst 30 % af de udgifter, der er støtteberettigede under disse foranstaltninger, skal henføres til aktiviteter udviklet af lokale myndigheder og civilsamfundsorganisationer.

Eksempler på EU's solidaritet med Ukraine

  • I Polen har Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU) ogsamhørighedsaktionen for flygtninge i Europa (CARE) støttet opførelsen af 10 separate boliger i byen Zamość nær den polsk-ukrainske grænse. En af bygningerne blev omdannet til passende boliger for mennesker på flugt fra Ukraine (særlig kvinder med børn) efter den russiske aggression.
  • I Tyskland er der brugt 15 mio. EUR fra EFRU og Den Europæiske Socialfond (ESF) til støtteprogrammer for flygtninge i Niedersachsen. CARE-projektet sponsorerede sprogkurser i tysk for flygtninge, hvilket hjalp deltagerne med at blive integreret i samfundet og forberedte dem på uddannelsesmuligheder, studier og arbejde.

Eksempler på EU-støtte som reaktion på høje energipriser for SMV'er og sårbare husstande

  • Slovakiet har allerede anvendt midler fra samhørighedsfonden til en værdi af mere end 650 mio. EUR som supplement til landets nationale støtteordning på energiområdet, der støtter sårbare husstande, så de kan betale deres energiregninger. Ordningen yder bl.a. husstande kompensation for stigende gaspriser og varmeomkostninger og omfatter en særlig energipriskompensation for små el- og gaskunder.
  • Bulgarien har allerede afsat 24,3 mio. EUR af midlerne fra samhørighedspolitikken til SAFE-initiativer som støtte til sårbare husstande.
  • Rumænien har omfordelt midler fra ESF til en værdi af mere end 50 mio. EUR som støtte til husstande, så de kan betale deres energiregninger.

Borgerne mener også, at EU-finansierede projekter har en positiv indvirkning!

Resultaterne af den nye Eurobarometerundersøgelse, som Kommissionen offentliggjorde i dag, viser, at 39 % af respondenterne har et generelt kendskab til EU-finansierede projekter, hvilket er en stigning på 5 procentpoint sammenlignet med for 12 år siden. Af de personer, der har kendskab til EU-finansierede projekter, mener 79 %, at disse har en positiv indvirkning på regionerne.

Baggrund

Samhørighedspolitikken er EU's vigtigste investeringspolitik, der tegner sig for ca. en tredjedel af EU's budget (den flerårige finansielle ramme). Formålet med politikken er at mindske de økonomiske, sociale og territoriale forskelle inden for EU.

Under covid-19-pandemien gjorde investeringsinitiativet som reaktion på coronavirusset (CRII) det muligt for EU-landene at omfordele uudnyttede midler fra perioden 2014-2020 til udgifter til krisehjælp, der bl.a. omfattede midlertidige arbejdsordninger, digitalt udstyr til onlineundervisning, mundbind og andre værnemidler, respiratorer og endda vacciner. Takket være disse foranstaltninger blev der omfordelt mere end 24 mia. EUR.

CARE-pakkerne, der har en værdi på op til 17 mia. EUR, gjorde det muligt for landene og regionerne at lette byrden på de nationale budgetter ved at fordele og omfordele midler fra samhørighedspolitikken fra programmeringsperioden 2014-2020 til støtte til flygtninge og de mennesker og regioner, der tog imod dem. Den fleksibilitet, som CARE tilbyder, vil fortsætte i programmeringsperioden 2021-2027, herunder forskudsbetalinger på 5 % til større likviditet og 100 % EU-medfinansiering af foranstaltninger til at lette integrationen af tredjelandsstatsborgere indtil den 30. juni 2024. Mindst 30 % af de udgifter, der er støtteberettigede under disse foranstaltninger, skal henføres til aktiviteter udviklet af lokale myndigheder og civilsamfundsorganisationer.

SAFE-initiativet muliggør yderligere omfordeling af uudnyttede midler til støtte til SMV'er og sårbare husstande, især dem, der er påvirket af høje energipriser, og finansiering af arbejdsfordelingsordninger for at holde mennesker i beskæftigelse. EU-landene kan anvende op til 10 % af de tildelte midler fra samhørighedspolitikken til at imødegå de store stigninger i energipriserne.

Den 9.-12. oktober er Bruxelles vært for den 21. europæiske uge for regioner og byer. Mere end 7 000 deltagere vil følge arrangementet på stedet; arrangementet vil være vært for mere end 300 møder med over 1 000 talere fra hele EU og resten af verden. Emnerne i den europæiske uge for regioner og byer er nedbrydning af barrierer for grænseoverskridende samarbejde, lokale energiskift med fokus på sikkerhed og bæredygtighed, fremme af social innovation, regioner i den postindustrielle omstilling, fastholdelse af talent for at opnå regional vækst samt små og mellemstore urbane centre som drivkræfter for vækst.

Efter den hidtil usete og hurtige tilpasning af finansieringsreglerne for at støtte EU-landene og regionerne under covid-19-pandemien har samhørighedspolitikken endnu en gang været primus motor i Europas svar på den seneste tids kriser. Politikken har støttet de mennesker, der er flygtet fra krigen i Ukraine fra den allerførste dag, og har også hjulpet sårbare husstande og SMV'er med at betale deres energiregninger gennem vores SAFE-initiativ. Det er et klart udtryk for den solidaritet, der er kernen i samhørighedspolitikken, og et konkret udtryk for forpligtelsen om ikke at lade nogen mennesker eller nogen region i stikken.

Elisa Ferreira, kommissær med ansvar for samhørighed og reformer - 09/10/2023

Lokale og regionale repræsentanter har håndteret så forskellige områder som konsekvenserne af Ruslands krig mod Ukraine, det stigende antal klimakatastrofer, energikrisen og social ulighed. Som vores rapport om regionernes og byernes tilstand viser, er det afgørende at undgå, at der opstår nye forskelle til trods for strukturelle forandringer, og at forberede os på fremtiden. Der er behov for en forstærket samhørighedspolitik for at slå bro over den territoriale kløft, håndtere den digitale og grønne omstilling i praksis og støtte mennesker i hele Europa.

Vasco Alves Cordeiro, President of the European Committee of the Regions - 09/10/2023

Yderligere oplysninger