Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

Xavier Prats Monné, generaldirektör för kommissionens generaldirektorat för hälsa och livsmedelssäkerhet

Xavier Prats Monné, generaldirektör för kommissionens generaldirektorat för hälsa och livsmedelssäkerhet

Den nya rapporten om hälsoläget – ”Health at a Glance: Europe 2016” – publicerades den 23 november. Rapporten utgör det första steget i initiativet ”Hälsotillståndet i EU” och ger medlemsländerna tillförlitlig hälsoinformation och expertanalyser som kan hjälpa dem att utforma faktabaserade åtgärder. 

Rapporten bidrar även till att kartlägga områden där EU-åtgärder kan tillföra ett verkligt mervärde. Man tittar också på hälsoläget och vården i EU-länderna och pekar ut faktorer som gör att vården inte är så effektiv, tillgänglig och flexibel som den borde kunna vara.

Rapporten innehåller både bra och dåliga nyheter. Det är t.ex. bra att över en miljon dödsfall i EU skulle kunna undvikas. Men det betyder också att över en miljon människor i EU fortfarande dör av sjukdomar och skador som går att förebygga. Rapporten kommer att hjälpa oss att ändra på det. Omkring 16 procent av de vuxna i EU är överviktiga och var femte person röker – det är riskfaktorer som går att undvika. 

Vården har också problem som skulle kunna åtgärdas. Så många som 27 procent av patienterna går till akuten eftersom primärvården inte är tillräckligt utbyggd. 15 procent av hälso- och sjukvårdsutgifterna betalas direkt av patienterna och fattiga invånare löper i genomsnitt 10 gånger högre risk att inte få adekvat vård. Det går visserligen inte att sätta ett pris på hälsa, men det är uppenbart att dålig hälsa och bristfälliga hälso- och sjukvårdssystem kan få stora ekonomiska konsekvenser. EU:s ekonomier förlorar t.ex. 115 miljarder euro varje år på grund av att människor i arbetsför ålder dör i förtid i sjukdomar som ofta kan undvikas. Det här är några av de problem som vi hoppas kunna analysera inom initiativet ”Hälsotillståndet i EU”. Nästa steg är att senast i november 2017 ta fram landsspecifika profiler där man lyfter fram de 28 EU-ländernas olika förutsättningar och utmaningar.

Kommissionens och OECD:s gemensamma rapport ”Health at a Glance” ger som namnet antyder en första överblick av jämförbara hälsouppgifter från de olika medlemsländerna. Rapporten och landsprofilerna kommer att bilda underlag till en ingående granskning av hälsoläget i EU.

Landsprofilerna kommer sedan att kompletteras av en analys från kommissionen som kopplar resultaten till en bredare EU-agenda. Det sista steget är frivilliga utbyten av bästa praxis som länderna kan föreslå.

Det är viktigt att komma ihåg att syftet med landsprofilerna är att hjälpa länderna och inte att peka ut dem. Vi kan alla enas om slutmålet – att hjälpa EU-invånarna att få tillgång till bästa möjliga hälso- och sjukvård oavsett var de bor.

Kommissionen och OECD har också skrivit under ett samarbetsavtal. Tack vare ett fördjupat samarbete kan vi öka kunskapen om vårdsystemen och deras resultat, ta fram nya, patientorienterade åtgärder som bygger på erfarenhet och resultat och stärka kapaciteten att göra bättre ekonomiska analyser av vården.

The State of Health in the EU

Mer om detta ämne