Lähetä linkki
RSS
google +
Tulostusversio

Xavier Prats Monné, Euroopan komission terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston pääjohtaja

Xavier Prats Monné, Euroopan komission terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston pääjohtaja

Euroopan komissio ja OECD julkaisivat 23.11.2016 yhteisraportin "Health at a Glance: Europe 2016", joka on oleellinen osa uutta kaksivuotista Terveydentila EU:ssa -tietosykliä. Raportin tavoitteena on tarjota luotettavaa tietoa ja vankkaa asiantuntija-analyysia EU-maiden avuksi. 

Raportti auttaa myös erittelemään aloja, joilla EU:n tason toiminnasta saatava lisäarvo voi olla erityisen merkityksellistä. Lisäksi siinä tarkastellaan EU-maiden terveystilannetta ja terveydenhoitojärjestelmiä sekä kartoitetaan tapoja parantaa terveyspalvelujen tehokkuutta, joustavuutta ja saatavuutta.

Raportissa on sekä hyviä että huonoja uutisia.  Hyvä uutinen on esimerkiksi se, että yli miljoona kuolemantapausta eri puolilla EU:ta voisi olla vältettävissä.  Tämä on kuitenkin samalla myös huono uutinen: yli miljoona ihmistä kuolee EU:ssa edelleen sairauksiin ja vammoihin, jotka olisi voitu ehkäistä.  Raportti pyrkii löytämään ongelmaan parannuskeinoja.  Siitä käy esimerkiksi ilmi, että 16 % aikuisista EU:ssa on ylipainoisia ja 20 % tupakoi. Tällaisiin riskitekijöihin on mahdollista puuttua tehokkaasti. 

Raportin mukaan EU:n terveydenhuoltojärjestelmät kärsivät myös joistakin epäkohdista, jotka olisivat korjattavissa.  Potilaista 27 % hakeutuu suoraan ensiapuun siksi, ettei heillä ole käytettävissään perusterveydenhuoltopalveluita.  Potilaat maksavat terveydenhuoltomenoistaan itse keskimäärin 15 %, ja köyhällä väestönosalla on 10 kertaa todennäköisemmin ongelmia saada asianmukaista terveydenhuoltoa kuin varakkaammilla.  Ja vaikka terveyttä ei voi hinnoitella, on helppo nähdä huonon terveyden ja riittämättömien terveydenhuoltojärjestelmien taloudelliset vaikutukset. Työikäisten aikuisten ennenaikaiset kuolemantapaukset – joista monet olisivat ennaltaehkäistävissä – vievät joka vuosi noin 115 miljardia euroa EU:n talouden tuottavuudesta. Terveydentila EU:ssa -syklin avulla pyritään parantamaan kykyä eritellä ja analysoida tämänkaltaisia ongelmia. Sen seuraavassa vaiheessa laaditaan jokaiselle EU-maalle terveysprofiili, jossa kuvataan maan terveystilanne erityispiirteineen ja -haasteineen. Nämä profiilit ovat valmiita vuoden kuluttua.

OECD:n ja Euroopan komission yhteistyössä laatima Health at a Glance -raportti on eri EU-maiden vertailukelpoisiin terveystietoihin perustuva horisontaalinen yleiskatsaus. Raportti ja maakohtaiset profiilit tuottavat Terveydentila EU:ssa -syklissä perusteellisen kuvan maiden terveystilanteesta.

Syklin lopussa Euroopan komissio laatii analyysin, jonka tulokset sisällytetään osaksi EU:n asialistaa. EU-maat voivat sen jälkeen osallistua vapaaehtoiseen hyvien toimintatapojen vaihtoon.

On tärkeää muistaa, että maaprofiilien tarkoitus on ojentaa auttava käsi eikä heristää syyttävää sormea.  Perimmäisestä tavoitteesta kaikki ovat varmaan yhtä mieltä: paras mahdollinen terveydenhoito ja ennaltaehkäisevä hoito on saatava kaikkien EU-kansalaisten ulottuville.

Samaan aikaan Health at a Glance: Europe 2016 -raportin julkaisun kanssa Euroopan komissio ja OECD allekirjoittivat yhteistyösitoumuksen. Tiiviimpi yhteistyö lisää tietoa terveydenhuoltojärjestelmistä ja niiden toimivuudesta. Tämä auttaa uudistamaan ja kehittämään järjestelmiä ihmiskeskeisemmiksi ja kehittämään valmiuksia kansanterveyden ja terveysjärjestelmien taloudelliseen analyysiin.

The State of Health in the EU

Lisää aiheesta