Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

Martin Seychell, biträdande generaldirektör, hälsa och livsmedelssäkerhet, EU-kommissionen

Martin Seychell, biträdande generaldirektör, hälsa och livsmedelssäkerhet, EU-kommissionen

Hur kan EU bidra till en effektiv och flexibel hälso- och sjukvård som är tillgänglig för alla? Det är en svår fråga. EU-länderna har sina egna hälso- och sjukvårdssystem med personal, institutioner och andra resurser, så vad kan EU tillföra?

I enlighet med sitt meddelande från 2014 främjar kommissionen EU-samarbete för att ländernas hälso- och sjukvård ska bli effektivare, tillgängligare och mer anpassbar.  

EU stöder insatser för vården på flera områden: resultatutvärderingar av hälso- och sjukvården, patientsäkerhet, integrerad vård, samarbete om e-hälsa, utvärdering av medicinska metoder, planering av personalbehovet, tillgång till innovativa läkemedel och genomförandet av direktivet om patienträttigheter vid utlandsvård.

De tre målen om en effektiv, tillgänglig och anpassbar vård används också för att bedöma vårdreformer i den europeiska planeringsterminen, dvs. EU:s årliga cykel för samordning av den makroekonomiska politiken, budgetarbetet och strukturreformer. EU utfärdar landsspecifika rekommendationer och bedömer sedan ländernas reformarbete.

Planeringsterminen har lyft fram följande vårdreformer: ge alla tillgång till bra primärvård, använda läkemedel mer kostnadseffektivt, integrera vården bättre, utvärdera kostnadseffektiva medicinska metoder och uppmuntra friskvård och sjukdomsförebyggande åtgärder.

I juni 2016 utfärdade rådet landsspecifika rekommendationer till medlemsländerna. Antalet rekommendationer var i år färre, utom för vårdreformer där man utfärdade 13 rekommendationer 2016 jämfört med 11 föregående år. Rekommendationerna från 2016 gäller främst bättre effektivitet och hållbarhet i vården, ofta i kombination med högre vårdkvalitet och bättre tillgång till vård. Tillgång till högkvalitativ hälso- och sjukvård framhålls som ett uttryckligt politiskt mål för sex länder. Man vill också se konkreta reformer för att optimera sjukhusvården och stärka primärvården.

Principen om att alla ska ha tillgång till bra vård till en rimlig kostnad ingår också i förslaget till en europeisk pelare för sociala rättigheter. Alla intresserade uppmanas att hjälpa till att utforma den sociala pelaren. Kommissionen håller just nu ett samråd som pågår till den 31 december 2016.  

Det är viktigare än någonsin att lyfta fram hälsans betydelse för ekonomiskt välstånd och social sammanhållning.

Health systems

Mer om detta ämne