Trimite unui prieten
RSS
google +
Versiune pentru imprimare

de Linda McAvan, deputat în Parlamentul European, raportor pentru Directiva privind produsele din tutun

de Linda McAvan, deputat în Parlamentul European, raportor pentru Directiva privind produsele din tutun

Acum un an, a intrat în vigoare noua directivă privind produsele din tutun. Este o realizare majoră pentru sănătatea publică din UE, în special în ceea ce privește protecția tinerilor. Deoarece dispozițiile sale încep să fie puse în aplicare în următoarele luni, tipul și ambalajele produselor din tutun de pe piața europeană vor suferi schimbări importante. Directiva interzice prezența în țigarete și în tutunul pentru rulat a aromelor puternice precum fructele sau mentolul. Ea prevede că pachetele de țigări trebuie să poarte avertismente sub formă de text și imagine care să le reamintească consumatorilor la ce riscuri se expun atunci când fumează. De asemenea, interzice folosirea unor termeni care pot induce în eroare, cum ar fi „natural” sau „organic”.

Directiva introduce și măsuri de combatere a comerțului ilicit de produse din tutun. Noi dispoziții privind țigările electronice care conțin nicotină vor garanta că aceste produse sunt mai sigure, de mai bună calitate și etichetate corespunzător.

Multe s-au întâmplat într-un an. Comisia Europeană lucrează în prezent la elaborarea normelor tehnice detaliate necesare pentru punerea în aplicare a directivei privind produsele din tutun. În special, este vorba despre metodele de determinare a aromelor puternice din produsele din tutun, apariția noilor avertismente de sănătate și dispozițiile privind rezervele pentru țigaretele electronice. Aceste norme ar trebui să intre în vigoare înainte de termenul de transpunere (mai 2016). De asemenea, statele membre depun multe eforturi pentru a asigura transpunerea la timp a directivei.

Între timp, directiva a fost deja contestată în instanță de industria tutunului, de producătorii de țigarete electronice și de un stat membru. Parlamentul European și Consiliul lucrează împreună, cu sprijinul Comisiei, pentru a garanta că normele convenite de colegislatori sunt admise în instanță și că nu se pierd avantajele noii directive în materie de piață internă și sănătate publică.

Este încurajator faptul că mai multe state membre (Franța, Irlanda și Regatul Unit) și-au exprimat intenția de a merge mai departe și de a introduce ambalaje integral standardizate. Așa cum a făcut deja Australia, aceste țări sunt hotărâte să se asigure că producătorii din sectorul tutunului nu folosesc ambalaje care să-i încurajeze pe tineri să folosească produsele lor. Franța, Irlanda și Regatul Unit se află astfel în avangarda luptei pentru protecția tinerilor și a cetățenilor față de efectele nocive ale fumatului. Prevalența fumatului a scăzut în UE în ultimii ani. Directiva privind produsele din tutun va consolida această tendință, ceea ce înseamnă că și mai puțini tineri vor fi tentați să se apuce de fumat.

Tobacco

Mai multe pe această temă