Küldje el az oldalt ismerősének!
RSS
google +
Nyomtatóbarát változat

szerző: Linda McAvan európai parlamenti képviselő, a dohánytermékekről szóló irányelvvel foglalkozó előadó

szerző: Linda McAvan európai parlamenti képviselő, a dohánytermékekről szóló irányelvvel foglalkozó előadó

Kicsivel több mint egy éve annak, hogy hatályba lépett a dohánytermékekről szóló új irányelv. A jogszabály – különösen a fiatalok egészségvédelmének tekintetében – komoly előrelépést jelent az uniós közegészségügy számára. A tagállamok a következő hónapokban kezdik végrehajtani az irányelv rendelkezéseit, aminek eredményeképpen jelentős változásokat tapasztalhatunk az uniós piacon kapható dohánytermékek típusaiban és csomagolásában. A dohánytermékekről szóló irányelv ugyanis tiltja az erősen ízesített, például gyümölcs- vagy mentolízű cigaretták és cigarettadohányok forgalmazását. Előírja, hogy a cigarettacsomagolásokon nagyméretű képek és figyelmeztető szövegek emlékeztessék a fogyasztókat a dohányzás veszélyeire, és tiltja olyan félrevezető szavak használatát, mint a „bio-” vagy a „természetes”.

Az irányelv emellett intézkedéseket vezet be a dohánytermékek tiltott kereskedelme ellen is. A nikotintartalmú elektronikus cigarettákra vonatkozó új rendelkezéseivel a jogszabály gondoskodik arról, hogy ezek a termékek biztonságosabbak és jobb minőségűek legyenek, csomagolásukon pedig minden szükséges címke szerepeljen.

Az irányelv hatálybalépése óta eltelt egy év rendkívül eseménydús volt. Az Európai Bizottságnál jelenleg is folyik a dohánytermékekről szóló irányelv végrehajtásához szükséges részletes technikai szabályok kidolgozása. Ezek a szabályok egyebek mellett meghatározzák a módszereket annak megállapítására, hogy az egyes dohánytermékek erős ízesítésűek-e, továbbá tartalmazzák az új egészségvédő figyelmeztetések megjelenítésére és az elektromos cigaretták utántöltő flakonjaira vonatkozó előírásokat. Ezeket a szabályokat a 2016. májusi átültetési határidő előtt hatályba kell léptetni, ezért a tagállamokban már most lázas munka folyik, hogy az irányelvet sikerüljön időben átültetni az adott ország jogrendszerébe.

Mindeközben a jogszabályt már nemcsak a dohánytermékeket és elektromos cigarettákat gyártó vállalatok, hanem az egyik uniós tagállam is megtámadta a bíróság előtt. Az Európai Parlament és a Tanács a Bizottság közreműködésével azon dolgozik, hogy a társjogalkotók által elfogadott szabályokat a Bíróság helybenhagyja, és így az európai fogyasztóknak ne kelljen lemondaniuk az új irányelv belső piaci és közegészségügyi előnyeiről.

Reményre ad okot, hogy néhány tagállam (Franciaország, Írország és az Egyesült Királyság) jelezte: kész még szigorúbb intézkedéseket hozni és bevezetni a dohánytermékek egységes csomagolását. Ausztrália példájából kiindulva ezek az országok is azért küzdenek, hogy a dohánycégek ne tudják vonzó csomagolással dohányzásra csábítani a fiatalokat. Úttörő jelentőségű intézkedéseikkel ezek az országok elsősorban a fiatalokat – de minden más polgárt is – igyekeznek megvédeni a dohányzás káros hatásaitól. Az elmúlt években folyamatosan csökkent a dohányosok száma az Európai Unióban. A dohánytermékekről szóló irányelv célja, hogy ez a tendencia folytatódjon, és minél kevesebb fiatal szokjon rá a dohányzásra.

Tobacco

Bővebben erről a témáról