Denna webbplats arkiverades den 18/07/2014
18/07/2014

Sökväg

Näringsliv och företagande

Byggbranschen

Fler energisnåla byggnader för ökad tillväxt

EU:s gröna revolution bör utgå från tegelsten och murbruk. Det låter kanske paradoxalt, men EU:s klimatarbete kan vara förgäves, om vi inte renoverar befintliga byggnader och ser till att nya hus blir energisnålare.

Kommersiella, offentliga och privata byggnader står för cirka 40 procent av EU:s energiförbrukning. Genom effektivare byggnader kan vi spara energi på uppskattningsvis 12 procent fram till 2020 och mycket mer på längre sikt.

Byggbranschen behövs också för att förnya de europeiska städerna och omvandla dem till smarta städer. Energisnåla byggnader som gör det möjligt att minska koldioxidutsläppen och spara energikostnader är tyvärr fortfarande inte särskilt vanliga på marknaden, trots sina ekonomiska och miljömässiga fördelar.

”Byggindustrins resultat har stor betydelse för utvecklingen i den övriga ekonomin. Byggföretagens konkurrenskraft är därför en viktig fråga, inte bara för tillväxt och sysselsättning i allmänhet, utan också för hållbarheten inom sektorn.”

EU-kommissionen stöder aktivt byggbranschen för att nå sina ambitiösa energieffektivitetsmål. Kommissionen håller på att ta fram en handlingsplan som ska gälla fram till 2020.

Genom att blåsa nytt liv i byggindustrin gynnar vi både miljön och ekonomin. Byggföretagen står för nästan 10 procent av EU:s BNP och skapar 20 miljoner jobb, huvudsakligen i mikro- och småföretag.

Men byggindustrin är en av de branscher som drabbats hårdast av den finansiella och ekonomiska krisen. Mellan 2008 och slutet av 2012 minskade bygg- och infrastrukturarbetena i EU med 16 procent.

För att motverka denna utveckling, som påverkar hela den europeiska ekonomin, vill kommissionen fördubbla det årliga renoveringsmålet för offentliga byggnader till 3 procent. Kommissionen rekommenderar dessutom att man renoverar 2 procent av hela fastighetsbeståndet.

För detta krävs en betydande insats av de nationella myndigheterna och stora offentliga och privata investeringar. De länder som fortfarande har för stort underskott har tillfälligt fått flexiblare budgetmål. De nya medel som på så sätt har blivit tillgängliga bör nu slussas till tillväxtfrämjande åtgärder i bland annat byggbranschen.

Kommissionen försöker också att göra det enklare för europeiska byggföretag att jobba utanför EU genom att lättare kunna delta i offentlig upphandling i EU:s viktigaste partnerländer. Detta gäller naturligtvis också åt andra hållet.

Byggbranschen: inre marknaden för företag Deutsch (de) English (en) français (fr) italiano (it)

Läs mer

Senaste uppdatering: 18/07/2014 |  Till början