Denna webbplats arkiverades den 18/07/2014
18/07/2014

Sökväg

Näringsliv och företagande

Grön tillväxt

Möjligheter till hållbar tillväxt och fler jobb

EU behöver mer än någonsin nya källor till tillväxt. Jordens befolkning ökar med mer än 70 miljoner människor varje år. Varukonsumtionen och efterfrågan på energi och råvaror kommer att öka i motsvarande takt. Det är därför nödvändigt att gå över till en mer hållbar, resurseffektiv och koldioxidsnål ekonomi. Vi måste ta fram konsekventa åtgärder för bland annat industri, klimat och energi och skapa goda förutsättningar för innovation och investeringar.

Vi måste också utnyttja de affärsmöjligheter som skapas i övergången till en hållbar ekonomi. Världsmarknaden för miljövaror och miljötjänster innebär en stor möjlighet för företagen i EU. Den beräknas uppgå till cirka 1 000 miljarder euro per år och kommer troligen att fördubblas eller t.o.m. tredubblas fram till 2020. I en värld med allt knappare resurser kan resurseffektivitet ge konkurrensfördelar för både företag och länder. Det är glädjande att ekonomisk tillväxt i EU inte alltid längre innebär större miljöpåverkan. Med bättre resursproduktivitet kan man spara flera biljoner euro runtom i världen enligt internationella beräkningar.

”Mycket kan göras för att göra vår konsumtion och produktion i Europa mer hållbar, utan extra kostnader för företag och konsumenter. På så sätt kan vi spara energi och naturresurser och utnyttja de nya möjligheter som den gröna ekonomin skapar.”

För att bibehålla drägliga levnadsvillkor och rena bostadsområden behöver vi ekonomiskt framgångsrika företag som utvecklar bättre produkter, processer och system. EU producerar redan världsledande miljöteknik och miljötjänster och står för omkring en tredjedel av världsmarknaden. Vår viktigaste miljöindustri är övervakning av föroreningar, avfallshantering, förnybar energi och återvinning och den sysselsätter över 3 miljoner människor.

Vi måste dock öka effektiviteten och kretsloppstänkandet, dvs. använda ett integrerat industrisystem för att hitta affärsmöjligheter med hjälp av underutnyttjade resurser som material, energi, vatten, kapacitet, sakkunskap och tillgångar. Stora vinster kan göras med innovation i effektivare processer och värdekedjor och bättre produktdesign.

Effektivare processer kan bidra till långsiktiga lösningar för att minska användningen av fossila bränslen och naturresurser inom industrin och kraftigt skära ner på industriavfallet.

För att tillverka produkter går det åt mycket material och energi. Ökad tillgång och efterfrågan på mer resurseffektiva varor gynnar därför både företagen och miljön. Kommissionens ekodesigndirektiv kan ge besparingar på upp till 90 miljarder euro per år och skapa en miljon arbetstillfällen. Även om vi hittills främst har inriktat oss på energi tar direktivet upp alla miljöaspekter utifrån ett livscykelperspektiv.

Ofta är flera företag och underleverantörer inblandade i slutprodukten och mycket av avfallet kan bero på inkompatibilitet. Olika branscher och företag i värdekedjan har därför mycket att vinna på samarbete.

Grön tillväxt och resurseffektiva produkter kan också ge EU:s företag affärsmöjligheter i hela världen. Min resa till Kina 2013 visade tydligt att EU-företag med stor sakkunskap om miljövänliga produkter och tjänster är eftersökta av kinesiska företag.

Kommissionen håller på att samla in synpunkter i ett samråd om hur man kan hjälpa små och medelstora företag att bli mer resurseffektiva.

Läs mer Deutsch (de) English (en) français (fr)

Senaste uppdatering: 18/07/2014 |  Till början