Acest site a fost arhivat la data de 18/07/2014
18/07/2014

Cale de navigare

Industrie şi antreprenoriat

Construcții

Clădiri cu consum energetic redus pentru relansarea creșterii

Revoluția verde a Europei ar trebui să înceapă cu construcțiile. Oricât ar părea de paradoxal, dacă nu ne mobilizăm pentru a renova clădirile existente și pentru a trece la construcții mai eficiente din punct de vedere energetic, eforturile europene de combatere a schimbărilor climatice s-ar putea dovedi, în cele din urmă, în zadar.

Clădirile comerciale, publice și rezidențiale reprezintă circa 40% din consumul energetic al UE. Prin creșterea eficienței energetice a clădirilor s-ar genera economii de energie de până la 12% până în 2020 și chiar mai mari pe termen lung.

Sectorul construcțiilor este, de asemenea, esențial pentru a reînnoi orașele europene și pentru a le transforma în orașe „inteligente”. Din păcate, clădirile cu consum energetic redus și care prezintă un potențial ridicat de reducere a emisiilor de CO2 și a costurilor energetice nu sunt încă foarte populare, în ciuda avantajelor economice și de mediu pe care le oferă.

“Performanța sectorului construcțiilor are un impact semnificativ asupra economiei în ansamblu. Prin urmare, competitivitatea întreprinderilor din construcții este importantă nu numai pentru creștere și ocuparea forței de muncă în general, ci și pentru a garanta sustenabilitatea acestui sector”.

Comisia Europeană s-a implicat activ în sprijinirea sectorului construcțiilor pentru a-l ajuta să atingă obiective ambițioase în materie de eficiență energetică. Ea a elaborat un amplu plan de acțiune până în 2020 care este, în prezent, în curs de aplicare.

Relansarea sectorului va aduce avantaje clare pentru mediu și, de asemenea, pentru economia europeană. Firmele de construcții generează aproape 10% din PIB-ul UE și oferă 20 de milioane de locuri de muncă, în special în microîntreprinderi și întreprinderi mici.

Însă, acest sector a fost puternic afectat de criza financiară și economică, lucrările de infrastructură și construcțiile înregistrând o scădere de 16% între 2008 și sfârșitul anului 2012.

Pentru a contracara această tendință periculoasă, care afectează economia europeană în ansamblu, Comisia a propus dublarea obiectivului anual pentru renovarea clădirilor administrației centrale (până la 3%). În plus, recomandă și renovarea a 2% din totalul clădirilor existente.

Acest lucru necesită un efort semnificativ din partea autorităților naționale și elaborarea unor planuri ample de investiții publice și private. Țările care rămân sub plafonul UE de deficit beneficiază de o nouă flexibilitate la nivelul obiectivelor bugetare. Fondurile disponibile astfel ar trebui canalizate către acțiuni de stimulare a creșterii, inclusiv în sectorul construcțiilor.

Comisia face eforturi pentru a ajuta întreprinderile europene din domeniul construcțiilor să își desfășoare activitatea și în afara granițelor UE, facilitându-le accesul la licitații publice în spirit de reciprocitate cu principalii noștri parteneri comerciali și de investiții.

Construcții: o piață unică accesibilă întreprinderilor Deutsch (de) English (en) français (fr) italiano (it)

Informații suplimentare

Ultima actualizare: 18/07/2014 |  Începutul paginii