Acest site a fost arhivat la data de 18/07/2014
18/07/2014

Cale de navigare

Industrie şi antreprenoriat

Observarea Pământului

Copernic

Mergeți cu bicicleta prin oraș și vă îngrijorează poluarea aerului? Nu vă putem propune încă o soluție definitivă însă, cu ajutorul unei noi aplicații europene, puteți evita mersul pe bicicletă în zilele în care se înregistrează niveluri scăzute ale calității aerului. Acest lucru este posibil datorită Programului european de observare a Pământului, Copernic, care permite accesul în timp real la date privind poluarea atmosferică.

Serviciul ObsAIRve este doar una din numeroasele aplicații care folosesc fluxul de date transmise de sateliții din rețeaua Copernic, care funcționează în paralel cu o infrastructură terestră de o importanță crucială.

Observarea avansată a Pământului va contribui la monitorizarea și prevenirea schimbărilor periculoase de mediu, cum ar fi răspândirea gazelor cu efect de seră, subțierea stratului de ozon sau schimbarea nivelurilor radiațiilor solare ultraviolete care ating suprafața terestră. Trebuie să cunoaștem mai bine aceste fenomene pentru a le combate în mod eficient.

„Programul Copernic a ajuns acum la maturitate și toate serviciile sale vor intra în curând în faza operațională. Disponibilitatea tot mai mare a datelor va spori interesul utilizatorilor, ceea ce va contribui la creșterea economică de care avem atâta nevoie în prezent”.

Programul Copernic va fi, de asemenea, important și pentru securitatea planetei și a comunităților noastre. El va contribui, de exemplu, la combaterea catastrofelor naturale și provocate de om, permițându-ne să intervenim mai repede și mai eficient în situații de urgență.

De asemenea, va proteja infrastructurile critice împotriva riscului de atacuri teroriste și va furniza în timp util informații esențiale autorităților care asigură paza de coastă, sprijinindu-le astfel în misiunea din ce în ce mai dificilă de a patrula pe mări.

La rândul lor, cetățenii pot să profite de oportunitățile de afaceri pe care le va genera programul Copernic. Potrivit estimărilor, în perioada 2015-2030, se vor crea, datorită acestui program, circa 38 000 de locuri de muncă, care vor aduce un profit total de aproximativ 30 de miliarde de euro.

Sectoarele care pot beneficia cel mai mult de pe urma programului sunt industria spațială și serviciile de producere și difuzare a datelor. În mod indirect, observarea precisă a Pământului va fi benefică și pentru alte sectoare economice: apă, transport, petrol și gaz, servicii de asigurare, agricultură, energie electrică.

Comisia Europeană lucrează la acest proiect încă de la sfârșitul anilor 1990, când a lansat, împreună cu Agenția Spațială Europeană, programul GMES (Monitoring for Environment and Security - Monitorizarea globală pentru mediu și securitate).

Copernic este, pur și simplu, noua denumire a GMES. Schimbarea de nume nu este întâmplătoare, ci reprezintă dorința de a da un impuls nou proiectului. Urmând modelul savantului Nicolaus Copernic care, în secolul al XVI-lea, a jucat un rol major în înțelegerea lumii în care trăim, programul care în prezent îi poartă numele ne va oferi posibilitatea de a înțelege și mai bine modul în care evoluează planeta noastră, permițându-ne să luăm măsuri concrete pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor.

Informații suplimentare English (en)

Ultima actualizare: 18/07/2014 |  Începutul paginii