Acest site a fost arhivat la data de 18/07/2014
18/07/2014

Cale de navigare

Industrie şi antreprenoriat

Originea produselor: către o etichetare obligatorie

Fabricat în UE

Economia se bazează pe încredere. Dacă un consumator nu are încredere într-un produs, nu îl cumpără. Pe o piață care numără jumătate de miliard de cumpărători, alegerea consumatorului se orientează doar într-un număr limitat de cazuri către produse despre care acesta deține informații (îl cunoaște pe vânzător sau este familiarizat cu marca respectivă). În majoritatea situațiilor, avem nevoie de indicatori care să îmbunătățească trasabilitatea și, în consecință, fiabilitatea produselor.

Consumatorul se simte mai în siguranță și este mai motivat să cumpere un produs dacă îi poate depista cu ușurință originea. Pentru a răspunde acestei cereri impuse de piață, Comisia a propus recent introducerea etichetei „Fabricat în” pentru toate produsele de consum comercializate în UE.

La ora actuală nu există aproape nicio reglementare în acest sens, producătorii nefiind obligați să indice, pe etichete, originea exactă a produselor. Această situație este în avantajul firmelor care recurg la practici neloiale (nu folosesc sau falsifică etichete).

Consumatorul este, de asemenea, supus unui risc, deoarece produsele periculoase circulă mai liber pe piața europeană. În momentul de față, autoritățile naționale nu sunt încă în măsură să identifice proveniența a 10% din produsele periculoase confiscate în UE.

Pentru a pune capăt acestei situații haotice, multe țări europene au încercat, în trecut, să reglementeze, la nivel național, menționarea originii produselor pe etichete. Însă, dacă aceste încercări ar fi legiferate, s-ar crea o confuzie și mai mare, având în vedere că normele pot să difere de la o țară la alta, ceea ce ar fi în detrimentul firmelor care își desfășoară activitatea în condiții de deplină legalitate.

„În urma mai multor solicitări primite din partea Parlamentului European și a măsurilor luate în diferite țări din UE, Comisia Europeană a decis să propună un nou regulament care să impună indicarea țării de origine pe produsele de consum. Această obligație s-a dovedit deja a fi foarte eficientă în cazul produselor alimentare, deoarece încrederea consumatorului crește dacă dispune de informații despre produse. Extinderea acestui tip de etichetare la toate produsele de consum va da un nou impuls pieței interne."

Prin propunerea sa, Comisia dorește să preîntâmpine o astfel de situație. Pe de o parte, consumatorii vor fi mai bine protejați la nivelul întregii Uniuni și, pe de altă parte, normele comune vor preveni apariția unor noi obstacole în calea schimburilor comerciale generate de diferențele existente între legislațiile naționale privind etichetarea originii produselor.

Pentru a se putea lua măsuri concrete împotriva contravenienților, informarea este esențială și contribuie la descurajarea comercializării produselor potențial periculoase.

Producătorii ar trebui să susțină această propunere, deoarece ea va spori încrederea consumatorilor și îi va determina să cumpere mai mult. Producătorii trebuie să știe, de asemenea, că utilizarea etichetei „Fabricat în” nu necesită formalități administrative sau costuri suplimentare.

Procedura va fi extrem de flexibilă. Eticheta generală „Fabricat în UE” va putea fi aplicată pe toate produsele a căror ultimă transformare substanțială a avut loc într-o țară din UE. Dar producătorii europeni vor putea alege, dacă doresc, să folosească o etichetă națională, cum ar fi „Fabricat în România” sau „Fabricat în Germania”.

Ultima actualizare: 18/07/2014 |  Începutul paginii