Acest site a fost arhivat la data de 18/07/2014
18/07/2014

Cale de navigare

Industrie şi antreprenoriat

Substanțele chimice

Industria chimică europeană: siguranță și competitivitate

Industria chimică a schimbat lumea în care trăim. Produsele sunt acum mai ieftine, mai ușoare și mai rezistente. Aceste realizări importante trebuie menținute. 

Produsele chimice, materialele plastice și cauciucul sunt câteva dintre elementele pe care se bazează industria europeană. Produsele chimice au facilitat inovații în toate domeniile industriale, de la construcții auto la aviație, ceea ce a stimulat creșterea economică, inovarea, ocuparea forței de muncă și exporturile. 

Europa este unul din liderii mondiali în acest sector, cu o cincime din cota de piață globală. De zeci de ani, progresele tehnologice le permit întreprinderilor europene să rămână competitive și să își vândă produsele și ideile în întreaga lume. Substanțele chimice joacă, de asemenea, un rol esențial în identificarea soluțiilor la provocările viitorului, printre care se numără tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

„Industria chimică este, de mult timp, o poveste de succes în Europa. Trebuie să facem totul pentru a-i asigura, în continuare, poziția de lider mondial. Pentru aceasta, trebuie să oferim prețuri competitive la energie și să găsim un echilibru între politica noastră de mediu ambițioasă și nevoile sectoarelor care riscă să recurgă la delocalizare.”

Mai rămân însă multe de făcut pentru a promova o mai mare eficiență energetică în sectorul chimic.  Uzinele chimice au nevoie de mai multă energie (în special de petrol și gaze naturale) decât alte unități industriale, iar facturile la energie pot fi foarte mari. Costurile energetice sunt în creștere în Europa, în timp ce tendința generală la nivel mondial este de scădere. Ele sunt de trei ori mai mari decât în SUA, și, în general, mai mari decât în alte regiuni concurente.

În ultimii 20 de ani, industria chimică a reacționat la această presiune prin reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 50% (în timp ce producția a crescut cu 70%). În ciuda acestor îmbunătățiri, creșterile prețurilor la energie pot determina întreprinderile chimice mari consumatoare de energie să își redirecționeze investițiile către Statele Unite sau către alte țări care oferă prețuri mai atractive. În cel mai rău caz, să își închidă uzinele din UE.

Comisia face tot posibilul pentru a inversa această tendință îngrijorătoare. În curând va fi publicat un raport privind costurile la energie și impactul facturilor excesiv de mari asupra anumitor sectoare, printre care și industria chimică. Publicul va putea astfel să înțeleagă mai bine ce este în joc din punct de vedere economic și va declanșa, sperăm, luarea măsurilor necesare.  De asemenea, Comisia încurajează o mai mare securitate juridică privind contractele de furnizare a energiei electrice încheiate pe termen lung de sectoarele mari consumatoare de energie. Astfel, întreprinderile care consumă energie ar putea să beneficieze de prețuri mai mici, iar cele care vând energie, de o mai mare stabilitate financiară.

În paralel, trebuie să promovăm inovarea. Concurenții japonezi și americani investesc mult mai mult în cercetare și dezvoltare (C&D) decât întreprinderile chimice europene. Mai degrabă o oportunitate decât o constrângere, reciclarea constituie un atu pentru viitorul acestui sector. 

Comisia depune eforturi pentru a crea un mediu juridic care să le ușureze viața societăților chimice, să reducă la minim birocrația și să încurajeze investițiile. 

Europa se poate mândri cu cea mai avansată și mai sigură legislație în domeniul chimic. Regulamentul REACH constituie o referință la nivel mondial în materie de standardizare. Datorită acestuia, piața noastră funcționează mai bine, iar cetățenii se bucură de o mai mare siguranță. În același timp, suntem conștienți că industria chimică trebuie să se conformeze prea multor reglementări, ceea ce îi poate afecta competitivitatea. În prezent, încercăm să raționalizăm procedurile prevăzute de regulamentul REACH și să facilităm comunicarea informațiilor pe care trebuie să le furnizeze întreprinderile mici.

Informații suplimentare Deutsch (de) English (en) français (fr)

Ultima actualizare: 18/07/2014 |  Începutul paginii