Sivusto on arkistoitu (18/07/2014)
18/07/2014

Navigointipolku

Teollisuus ja yritystoiminta

Kemianteollisuus

EU:n kemianteollisuus – turvallinen ja kilpailukykyinen ala

Kemianteollisuus on muuttanut maailmaamme tuomalla ulottuvillemme entistä edullisempia, kevyempiä ja kestävämpiä tuotteita. Euroopan kemianteollisuuden menestystä on vaalittava. 

Kemianteollisuuden tuotteet, muovit ja kumituotteet ovat EU:n teollisuuden kulmakiviä. Niiden avulla on saatu aikaan innovaatioita eri tuotannonaloilla, esimerkiksi autoteollisuudessa ja ilmailualalla. Tämä on edistänyt talouskasvua, innovointia, työllisyyttä ja vientiä. 

EU on kemianteollisuuden alan johtava toimija, jonka osuus maailmanmarkkinoista on viidennes. Teknologian kehityksen ansiosta eurooppalaiset yritykset ovat säilyttäneet kilpailukykynsä ja pystyneet myymään tuotteitaan ja ideoitaan ympäri maailman vuosikymmenien ajan. Kemianteollisuuden tuotteilla on keskeinen asema myös tulevaisuuden haasteiden ratkaisemisessa, esimerkiksi vähähiiliseen talouteen siirtymisessä.

"Kemianteollisuus on pitkään ollut yksi EU:n menestyksekkäimmistä tuotannonaloista. Sen kansainvälistä asemaa olisi tuettava kaikin keinoin. Energian hinnat olisi saatava kilpailukykyisiksi, ja EU:n kunnianhimoisen ympäristöpolitiikan ja teollisuuden tarpeiden välille olisi löydettävä oikea tasapaino, jotta alan toiminta ei siirtyisi muualle."

Alan energiatehokkuudessa on kuitenkin edelleen parannettavaa.  Kemianteollisuuden laitokset kuluttavat keskimääräistä enemmän energiaa, erityisesti öljyä ja maakaasua. Energian hinta Euroopassa on nousussa, vaikka muualla maailmassa suunta on päinvastainen. Energiakustannukset ovat kolme kertaa suuremmat kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, ja yleisesti suuremmat kuin muilla kilpailevilla alueilla.

Viimeisten 20 vuoden aikana kemianteollisuus on reagoinut näihin paineisiin alentamalla energiaintensiteettiään ja vähentämällä kasvihuonekaasupäästöjään 50 % (samalla, kun tuotanto on lisääntynyt 70 %). Näistä parannuksista huolimatta energiakustannusten nousu saattaa johtaa siihen, että energiaintensiivisimmät kemianteollisuuden yritykset harkitsevat investointiensa siirtämistä Yhdysvaltoihin tai muihin alempien kustannusten maihin. Pahimmassa tapauksessa ne saattavat sulkea EU:ssa sijaitsevat tehtaansa.

Euroopan komissio pyrkii kääntämään tämän suuntauksen. Lähiaikoina julkaistavassa raportissa arvioidaan korkeiden energiakustannusten kielteisiä vaikutuksia tietyillä aloilla, muun muassa kemianteollisuudessa. Tarkoituksena on kiinnittää huomiota siihen, millaisista taloudellisista panoksista on kysymys, ja toivottavasti käynnistää tarvittavia toimia.  Komissio haluaa myös parantaa energiaintensiivisten tuotannonalojen pitkäaikaisiin sähkösopimuksiin liittyvää oikeusvarmuutta. Näin energian ostajat hyötyisivät alhaisemmista hinnoista ja energian myyjät taloudellisesta vakaudesta.

Myös innovointia on edistettävä. Yhdysvaltalaiset ja japanilaiset kilpailijat investoivat paljon enemmän tutkimukseen ja tuotekehitykseen kuin eurooppalaiset kemianteollisuuden yritykset. Myös kierrätys on tärkeä tekijä tulevaisuudessa, ja sitä on pidettävä pikemminkin mahdollisuutena kuin taakkana. 

Komissio pyrkii luomaan oikeudellisen toimintaympäristön, joka helpottaa kemian alan yritysten toimintaa, vähentää byrokratiaa ja edistää investointeja. 

EU:n kemikaalilainsäädäntö on maailman edistynein ja turvallisin. Kemikaalialan REACH-järjestelmä on malli maailmanlaajuisesti sovellettaville normeille. Sen ansiosta EU:n markkinat toimivat paremmin ja kansalaisten turvallisuus on korkealla tasolla. Komissio tietää kuitenkin, että raskas sääntely on taakka tuotannonalalle ja voi vaikuttaa kielteisesti sen kilpailukykyyn. Tämän vuoksi REACH-menettelyjä pyritään yksinkertaistamaan ja järjestelmän edellyttämien tiedonantovelvollisuuksien hoitoa helpottamaan erityisesti pienten yritysten kannalta.

Lisätietoa Deutsch (de) English (en) français (fr)

Viimeisin päivitys: 18/07/2014 |  Sivun alkuun