Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

 Suomi - Vakinainen asuinpaikka

Suomen lainsäädännössä on useita asumisen käsitteitä. Sosiaaliturvan kannalta tärkeitä ovat kotikuntalain tarkoittama asuminen ja asumisperusteisesta sosiaaliturvasta rajat ylittävissä tilanteissa annetussa laissa määritelty asuminen.

Suomessa asuvan oikeudet

Vakinaisesti Suomessa asuvilla on oikeus hyvinvointialueen järjestämiin sosiaali- ja terveyspalveluihin ja Kelan maksamiin sosiaaliturvaetuuksiin. Kotikuntalain mukaan henkilön kotikunta on hänen asuinkuntansa.

Jos henkilöllä on käytössään useampia asuntoja tai ei asuntoa lainkaan, hänen kotikuntansa on kunta, jota hän pitää itse kotikuntanaan esimerkiksi perhesuhteidensa tai toimeentulonsa takia ja johon hänellä on edellä mainittujen seikkojen perusteella kiinteä yhteys. Jos henkilön omaa käsitystä kotikunnasta ei voida selvittää, kotikunnaksi määritellään kunta, johon hänellä katsotaan olevan kiintein yhteys. Kotikunta ja siellä oleva asuinpaikka merkitään väestötietojärjestelmään.

Asumisperusteisen sosiaaliturvalainsäädännön piiriin kuuluu henkilö, jolla on Suomessa varsinainen asunto ja koti ja joka jatkuvasti pääasiallisesti oleskelee Suomessa. Henkilön asumisen Suomessa ratkaisee Kela.

Ulkomaalaisen asuminen Suomessa

Suomeen tulleen kotikunta määräytyy samoilla perusteilla kuin muidenkin henkilöiden, jos hän asuu Suomessa ja hänellä on tarkoitus jäädä tänne vakinaisesti asumaan.

Vakinaisesti Suomeen muuttaville henkilöille rekisteröidään kotikunta ja he saavat suomalaisen henkilötunnuksen.

EU-kansalaisen, joka aikoo jäädä Suomeen yli kolmeksi kuukaudeksi, on rekisteröitävä oleskelunsa poliisille. Sen jälkeen hän ilmoittautuu Digi- ja väestötietovirastolle. Mukaan tarvitaan:

  • passi tai virallinen kuvallinen henkilökortti;
  • Unionin kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintitodistus (saatu paikalliselta poliisilta).

Suomeen muuttava henkilö kuuluu sosiaaliturvan piiriin, jos olosuhteet kokonaisuudessaan huomioon ottaen hänen katsotaan muuttavan Suomeen vakinaisesti asumaan. Tätä osoittavat esimerkiksi työsopimus, vakinaisesti Suomessa asuvan henkilön perheenjäsenyys tai muut siteet Suomeen.

Miten haen asumisperusteisia etuuksia?

Kunnan asukkailla on oikeus hyvinvointialueen järjestämiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Näihin palveluihin pääsee ottamalla yhteyttä hyvinvointialueen viranomaisiin. Asumisperusteisia sosiaaliturvaetuuksia, kuten lapsilisiä ja sairausvakuutuksen korvauksia, haetaan Kelasta.

Termien selityksiä

Asumisperusteinen sosiaaliturva: Asumisperusteisella sosiaaliturvalla tarkoitetaan erityisesti Kelan toimeenpanemaa sosiaaliturvaa, johon kuuluvat muun muassa lapsilisä, kansaneläke, sairausvakuutus, kuntoutus ja vammaisetuudet. Lähtökohtana näiden etuuksien saamiselle on se, että henkilön katsotaan asuvan Suomessa. Lisäksi julkiset sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut perustuvat kunnassa asumiseen.

Tarvittavia lomakkeita

Kelan hoitamaan sosiaaliturvaan voi hakea Kelan sähköisessä asiointipalvelussa tai paperilomakkeella. Katso lisää hakemisesta: https://www.kela.fi/sosiaaliturvaan-kuuluminen-ulkomailta-suomeen

Tunne oikeutesi

Komission julkaisu ja nettisivusto:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=849&langId=fi

Keneen otan yhteyttä?

Digi- ja väestötietovirasto: https://dvv.fi/muutto

Kela: https://www.kela.fi/ulkomailta-suomeen-pikaopas.

Aiheeseen liittyvät uutiset

Ei uutisia tästä aiheesta kuuden viime kuukauden aikana.

Jaa tämä sivu