Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Finland - Efterlevandeförmåner

Om din make eller maka avlider har du rätt till efterlevandepension. Även ett minderårigt barn kan få pension.

När kan jag ansöka om familjepension?

Änkan eller änklingen och familjens barn under 18 år har rätt till familjepenison (perhe-eläke), efterlevandepension (leskeneläke) och barnpension (lapseneläke) om familjeförsörjaren avlidit. Familjens utkomst garanteras med pensioner som betalas ur både folkpensions- och arbetspensionssystemet.

Arbetspensionslagen garanterar att familjen får pension som stöder deras utkomst efter att försörjaren avlidit. Pensionsbeloppet som betalas till änkan eller änklingen och barnet är vanligen lika stort som den avlidnes pension. Om den avlidne försörjaren ännu inte var pensionerad är beloppet detsamma som den avlidnes sjukpension skulle ha varit. Änkans eller änklingens egna inkomster inverkar på pensionsbeloppet om han eller hon inte har barn under 18 år.

Folkpensionssystemets allmänna familjepension tryggar änkans eller änklingens och barnens existensminimum. Folkpensionssystemets efterlevandepension kan betalas till en änka eller änkling under 65 år. Som efterlevandepension kan omställningspension och fortsättningspension betalas. Efterlevandepensionens omställningspension är alltid densamma och den betalas för sex månader med början från förmånslåtarens död. Efter omställningspensionen betalas eventuellt fortsättningspension som kan bestå av ett grundbelopp och ett inkomstrelaterat kompletteringsbelopp. På fortsättningspensionens kompletteringsbelopp inverkar nästan alla inkomster. Barnpensionen kan betalas till ett barn under 18 år. Ett barn som studerar på heltid kan dock få barnpension ända till 21 års ålder.

Vilka villkor måste uppfyllas?

Ur arbetspensionssystemet får du efterlevandepension om du var gift med din make eller maka när denna avlidit, om äktenskapet hade ingåtts innan han eller hon fyllt 65 år och om ni har eller har haft ett gemensamt barn. Om ni inte har gemensamma barn krävs att du varit minst 50 år när maken eller makan avled eller att du fått sjukpension i minst tre år. Äktenskapet ska dessutom ha ingåtts före änkans eller änklingens 50:e levnadsår och den avlidne makens eller makans 65:e levnadsår och äktenskapet ska ha varat i minst fem år.

Ett barn under 18 år har rätt till barnpension.

Ur folkpensionssystemet kan efterlevandepension betalas till en änka eller änkling under 65 år förutsatt att denna och förmånslåtaren har ett gemensamt barn och att dennas och förmånslåtarens äktenskap har ingåtts innan förmånslåtaren fyllt 65 år. Om ni inte har gemensamma barn förutsätts att:

  • änkan eller änklingen har fyllt 50 år då förmånslåtaren avlidit;
  • äktenskapet hade ingåtts innan änkan eller änklingen hade fyllt 50 år och innan förmånslåtaren hade fyllt 65 år och;
  • äktenskapet har varat i minst 5 år.

Från och med den 1 januari 2022 kommer det nationella pensionssystemet också att ge pension till sambor under 65 år om de har ett minderårigt barn tillsammans, har varit sambor innan den avlidne personen fyllde 65 år och har varit sambor under en sammanhängande period på minst fem år.

Barnpension kan betalas till ett barn under 18 år. Till ett barn som studerar på heltid kan barnpension dock betalas till 21 års ålder.

Vilka förmåner har jag rätt till och hur ansöker jag om dessa?

Enligt arbetspensionssystemet är efterlevandepensionen 17-50 procent av änkans eller änklingens pension. Beloppet beror på hur många av barnen som har rätt till barnpension.

En välbärgad änkas eller änklings efterlevandepension minskas från början av den sjunde månaden, dock tidigast när det yngsta barnet fyller 18 år. Pensionen minskas med hälften av det belopp med vilket änkans eller änklingens egen pension eller intjänade pension överstiger grunden för minskningen, som är EUR 695,50 år 2018.

Barnpensionen är 33-83 procent av förmånslåtarens pension. Även barnpensionsbeloppet beror på hur många barn som har rätt till barnpension.

Här hittar du anvisningar om hur du ansöker om familjepension.

Enligt folkpensionssystemet betalas en fast omställningspension till änkan eller änklingen i 6 månader. Därefter betalas efterlevandepensionens grundbelopp om änkan eller änklingen har ett barn under 18 år att försörja. En lågavlönad änka eller änkling kan dessutom få ett inkomstrelaterat kompletteringsbelopp oberoende av om han eller hon har barn. På fortsättningspensionens kompletteringsbelopp inverkar nästan alla efterlevandes inkomster.

I folkpensionssystemet ingår alltid ett grundbelopp och den kan omfatta ett kompletteringsbelopp som bestäms enligt övriga familjepensioner som barnet får.

Du ansöker om barnpension från början av den månad som följer efter din makes eller makas död. Pensionen kan sökas retroaktivt i 6 månader.

Familjepensionsbeloppen kan kontrolleras på Fpa:s webbplats.

Anvisningar om hur du ansöker om efterlevandepension hittar du på Fpa här.

Anvisningar om hur du ansöker om barnpension hittar du på Fpa:s webbplats.

Nyttiga blanketter

Känn till dina rättigheter

Kommissionens publikation och webbplats:

Vem ska jag kontakta?

Nyheter

Inga nyheter i ämnet de senaste sex månaderna.

Dela den här sidan