Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Finland - Olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar

Alla arbetstagare som arbetar i Finland är försäkrade mot olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar.

Om det sker ett olycksfall i arbetet

Alla arbetstagare som arbetar i Finland är försäkrade mot olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar - från den första arbetsdagen.

Arbetstagaren måste teckna en lagstadgad olycksfallsförsäkring för alla anställda hos ett valfritt försäkringsbolag. Privata försäkringsbolag sköter olycksfallsförsäkringar. Olycksfall som drabbat personer anställda hos staten ersätts av Statskontoret.

När det sker ett olycksfall

Om det sker ett olycksfall i arbetet eller om du misstänker att du fått en yrkessjukdom:

  • Meddela genast din arbetsgivare eller din närmaste chef;
  • du får ett försäkringsintyg som ger dig rätt till kostnadsfri vård av din skada eller din sjukdom;
  • besök i första hand företagshälsovården.

Vilka förmåner har jag rätt till och hur ansöker jag om dessa?

En olycksfallsförsäkring ersätter nödvändiga sjukvårdskostnader och dagpenning för inkomstbortfall (päiväraha), olycksfallspension (tapaturmaeläke) eller rehabiliteringspenning (kuntoutusraha). Dagpenning betalas om arbetsoförmågan varar minst tre dagar förutom olycksfallsdagen. Dagpenning betalas i högst ett år.

Under de första fyra veckorna är dagpenningen lika stor som den lön för sjukdomstiden som arbetsgivaren betalar. Därefter bestäms arbetstagarens dagpenning enligt årsinkomsterna.

Om arbetsoförmågan fortsätter ännu ett år efter olycksfallet betalas olycksfallspension till arbetstagaren. Om arbetsoförmågan är partiell kan dagpenning också betalas som partiell ersättning.

Rehabiliteringspenningen betalas ut under den yrkesinriktade rehabiliteringen (ammatillinen kuntoutus).

Dagpenningen, olycksfallspensionen och rehabiliteringspenning är beskattningsbar inkomst.

Menersättning (haittaraha) är en skattefri förmån som betalar för bestående men som skadan eller yrkessjukdomen har orsakat.

Vid dödsfall betalas efterlevandepension (perhe-eläke) både till änkan eller änklingen och barnet. Efterlevandepension är beskattningsbar inkomst. Dessutom betalas begravningshjälp (hautausapu).

Olycksfallsförsäkringen ersätter också medicinsk och yrkesinriktad rehabilitering samt vissa kostnadsersättningar.

Hur ansöker jag?

När du råkar ut för ett olycksfall i arbetet eller misstänker en yrkessjukdom ska du meddela detta till din arbetsgivare. Arbetsgivaren är skyldig att göra en anmälan till försäkringsinrättningen. Den behandlande läkaren skickar det erforderliga läkarintyget direkt till försäkringsinrättningen.

Om arbetsgivaren inte gör en olycksfallsanmälan kan du själv göra en skriftlig anmälan om arbetsolycksfallet eller yrkessjukdomen till försäkringsinrättningen. Kontakta den försäkringsinrättning där arbetsgivaren har tecknat olycksfallsförsäkringen.

Förklaring av fackspråk

Årsinkomst: Den årliga inkomsten vid tiden för anmälan.

Olycksfall är en plötslig, oförutsedd händelse som orsakas av en utomstående faktor och leder till en skada eller sjukdom. Med olycksfall i arbetet avses en olycka som skett under arbetets gång eller olyckor som inträffar på arbetsplatsen. Även vissa speciella omständigheter utanför arbetsplatsen kan täckas av försäkringen (till exempel olyckor som inträffar på resa till/från arbetet).

Yrkessjukdomar är sjukdomar som oftast orsakas av en faktor i arbetet som beror på fysikalisk (t. ex. buller), kemisk (t. ex. mjöl- eller trädamm) eller biologisk (t. ex. bakterier) exponering.

Nödvändiga blanketter

Meddelande om olycksfall i arbetet eller yrkessjukdom: https://www.tvk.fi/en/compensation/what-to-do-when/.

Känn till dina rättigheter

Kommissionens publikation och webbplats:

Vem ska jag kontakta?

När det har skett ett olycksfall i arbetet ska du kontakta din arbetsgivare, försäkringsbolaget och företagshälsovårdsenheten.

Nyheter

Inga nyheter i ämnet de senaste sex månaderna.

Dela den här sidan