breadcrumb.ecName

Stöd till en hållbar och konkurrenskraftig turismsektor

  • 06 Oct 2021
EU har åtagit sig att uppmuntra till en mer hållbar turistbransch, och Interreg spelar en viktig roll med att finansiera konkreta lokala strategier för att uppnå det målet, skriver Laurence Moureh-Ledig.
Stöd till en hållbar och konkurrenskraftig turismsektor

Genom finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) hjälper Interreg turismsektorn att gripa sig an sådana utmaningar som covid-19-pandemin, miljöhot, massturismens påverkan på lokalsamhällena och hur man skyddar ömtåliga ekosystem.

 

Turismen är en av de snabbast växande och största industrierna i världen, och Europa är världens främsta turistmål. Före pandemin stod sektorn för 10 % av hela världens och EU:s BNP (9,2 biljoner USA-dollar – 7,87 biljoner euro) och omkring 1 av 10 arbetstillfällen i hela världen fanns där.

 

EU-länderna och de regionala och lokala myndigheterna är de främst ansvariga för politiken i kultur- och turismsektorerna. EU kompletterar dessa initiativ genom att finansiera projekt för att genomföra konkreta, hållbara och lokala strategier ute på plats, som i annat fall skulle vara bristfälligt finansierade.

 

Genom metoden riktas stödet till lokala berörda parter som utvecklar innovativa och gränsöverskridande lösningar till förmån för lokalsamhällena och den ekonomiska tillväxten. Finansieringen stöder också kultur- och naturarvet genom goda bevarandemetoder.

 

Exempelvis finns det Eruf-finansierade Interreg France (Channel) England-programmet 2014–2023, som stöder innovativa gränsöverskridande projekt till förmån för dessa samhällen, och längre än så eftersom resultat och god praxis utbyts med angränsande länder och aktörer.

 

I kanalregionerna i Frankrike och England lockar kustområdena och naturområden som biosfärreservat och geoparker över 20 miljoner besökare per år. Besökarnas påverkan på de känsliga områdena och en allt större efterfrågan på naturturism har lett till gränsöverskridande projekt inriktade på att åstadkomma innovativa lösningar för att bygga en ny modell för hållbar turism.

 

I ett av dessa, projektet USAC (UNESCO Sites Across the Channel), som är värt 1,2 miljoner euro, utvecklar man nya hållbara turismverksamheter i fyra biosfärreservat eller geoparker omkring Engelska kanalen.

 

I dessa områden hyllas och skyddas nu den biologiska mångfalden och naturlandskapet genom aktiviteter som konstfestivaler, utställningar, upptäcktsfärder, naturvandringar, geocaching, gårdsvistelser och lågsäsongstillställningar.

 

Detta gör man genom att begränsa turismens negativa följder för kustområden och känsliga platser, samtidigt som man ger fördelar till sina lokalsamhällen och lokala ekonomier. Projektet hjälper också andra biosfärer att få status som skyddade kulturarvsområden av Unesco.

I projektet BCHT (Bio-Cultural Heritage Tourism), värt 4,3 miljoner euro, utvecklar man ett hållbart sätt att hantera turismen i fyra biosfärreservat, genom att övervaka besökarflödena och på så sätt skydda känsliga miljöområden. I projektet används ett planeringsverktyg för att locka besökare till mindre känsliga områden. Där utvecklas också ett antal produkter och verksamheter som bygger på konceptet ”bio-kulturarv”, till förmån för lokala turismföretag.

 

Samtidigt finns projektet EXPERIENCE, för 23,3 miljoner euro, där man testar och lanserar nya lågsäsongserbjudanden för att förlänga turistsäsongen och dra till sig fler besökare i sex områden i England och Frankrike mellan oktober och mars. Projektet har en innovativ och hållbar metod för ”upplevelseturism”, som bygger på att använda koldioxidsnåla alternativ och återvunnet material.

 

Genom projektet VISTA AR på 8,3 miljoner euro tar Interreg-programmet upp den ökade efterfrågan på digital och teknisk omställning i kultursektorn. Projektet finns på turistmål i kulturarvsområden i England och Frankrike, där man utvecklar och genomför upplevelser och verktyg med förstärkt och virtuell verklighet. Där finns också verktyg så att de platsansvariga kan få insikt i besökarnas beteenden och intressen.

 

Det är genom sådana här initiativ och finansiering som EU visar upp sitt åtagande att bevara och främja Europas kulturarv och utveckla en mer hållbar turism.

 

Det som vägleder detta åtagande är prioriterade åtgärder för sektorn som fastställs genom initiativ som Europeiska turismkongressen 2020 och Europeiska kommissionens meddelande Agenda för en hållbar och konkurrenskraftig europeisk turism. Vid kongressen 2020 inleddes en dialog om de strategiska inriktningarna för morgondagens turism, däribland hållbarhet och digitalisering.

 

Läs mer:

Hållbar kulturturism

Interreg France (Channel) England-programmet