Steun voor een duurzame en concurrerende toeristische sector

  • 06 Oct 2021
De EU maakt zich sterk voor een duurzamere toeristische sector en Interreg speelt een belangrijke rol in de financiering van concrete lokale strategieën om dat doel te bereiken, schrijft Laurence Moureh-Ledig.
Steun voor een duurzame en concurrerende toeristische sector

Interreg helpt de toeristische sector via financiering van het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO) met de aanpak van uitdagingen zoals de COVID-19-pandemie, bedreigingen voor het milieu, de impact van massatoerisme op lokale gemeenschappen en de bescherming van kwetsbare ecosystemen.

 

Toerisme is wereldwijd een van de snelst groeiende en grootste sectoren en Europa is de belangrijkste toeristische bestemming ter wereld. Voor de pandemie was de sector goed voor 10 % van het wereldwijde bbp (9,2 biljoen USD – 7,87 biljoen EUR) en het bbp van de EU en zorgde wereldwijd voor 1 op de 10 banen.

 

De EU-landen en regionale en lokale autoriteiten zijn primair verantwoordelijk voor beleid in de culturele en toeristische sector. De EU vult deze initiatieven aan door de financiering van projecten waarmee concrete, duurzame en lokale strategieën in het veld worden geïmplementeerd waarvoor anders mogelijk te weinig middelen zouden zijn.

 

De aanpak is gericht op de ondersteuning van lokale belanghebbenden die innovatieve en grensoverschrijdende oplossingen ontwikkelen die een bijdrage leveren aan lokale gemeenschappen en de economische groei. De financiering bevordert ook cultureel en natuurlijk erfgoed, door middel van goede praktijken inzake het behoud van erfgoed.

 

Zo ondersteunt het door het EFRO gefinancierde Interreg-programma Frankrijk (Kanaal) Engeland voor 2014-2023 innovatieve grensoverschrijdende projecten die ten goede komen aan de betrokken gemeenschappen, en aan anderen. Want de resultaten en goede praktijken worden gedeeld met buurlanden en actoren in de regio.

 

In de Kanaalregio's van Frankrijk en Engeland trekken kustgebieden en natuurgebieden zoals biologisch beschermde gebieden en geoparken meer dan 20 miljoen bezoekers per jaar. De impact van bezoekers op deze kwetsbare gebieden en een continu groeiende vraag naar natuurtoerisme heeft geleid tot grensoverschrijdende projecten die zijn gericht op innovatieve oplossingen om een nieuw duurzaam toerismemodel op te bouwen.

 

Met een van deze projecten, USAC (UNESCO Sites Across the Channel), een project van 1,2 miljoen EUR, worden nieuwe duurzame toeristische activiteiten ontwikkeld in vier biologisch beschermde gebieden of geoparken rond het Kanaal.

 

In deze gebieden wordt het natuurlijke landschap gevierd en beschermd met activiteiten zoals festivals, exposities, ontdekkingstochten, natuurwandelingen, geocaching, logeren bij de boer en activiteiten buiten het seizoen.

 

Hierbij worden de negatieve effecten van toerisme op kust- en kwetsbare gebieden beperkt, terwijl de activiteiten voordelen opleveren voor de lokale gemeenschappen en economie. Het project helpt ook andere biologisch beschermde gebieden om op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO te komen als beschermd gebied en cultureel erfgoed.

Met BCHT (Bio-Cultural Heritage Tourism - Biologisch Cultureel- Erfgoedtoerisme), een project van 4,3 miljoen EUR, wordt een manier ontwikkeld die zorgt voor een duurzaam beheer van toerisme in vier biologisch beschermde gebieden. Daarbij worden bezoekersstromen gemonitord om kwetsbare natuurgebieden te beschermen. Het project maakt gebruik van een planningstool om bezoekers naar minder kwetsbare gebieden te trekken. Ook wordt er een reeks van producten en activiteiten ontwikkeld op basis van het concept “biologisch cultureel erfgoed”, die ten goede komen aan lokale toeristische bedrijven.

 

Intussen test en lanceert het EXPERIENCE-project, een project van 23,3 miljoen EUR, nieuwe aanbiedingen voor het laagseizoen om het toeristenseizoen te verlengen en tussen oktober en maart meer bezoekers naar zes gebieden in Engeland en Frankrijk te trekken. Het project hanteert met ‘experimenteel toerisme’ een innovatieve en duurzame aanpak waarbij gebruik wordt gemaakt van koolstofarme opties en gerecyclede materialen.

 

Via het VISTA AR-project, een project van 8,3 miljoen EUR, speelt het Interreg-programma in op de toenemende vraag naar een digitale en technologische transitie in de culturele sector. Het project ontwikkelt en implementeert augmented reality- en virtual reality-ervaringen en -tools voor toeristische attracties op sites met cultureel erfgoed in Engeland en Frankrijk. Ook worden tools geleverd waarmee sitebeheerders inzicht krijgen in het gedrag en de interesses van hun bezoekers.

 

Via dit soort initiatieven en financiering laat de EU zien dat ze zich inzet voor het behoud en de bevordering van cultureel erfgoed in Europa en de ontwikkeling van duurzamer toerisme.

 

Deze inzet wordt gestuurd door prioritaire acties voor de sector die zijn vastgesteld via initiatieven als de Europese Toerismeconventie 2020 en de Mededeling van de Europese Commissie Agenda voor een duurzaam en concurrerend Europees toerisme. De conventie van 2020 heeft een dialoog op gang gebracht over de strategische oriëntaties voor het toerisme van morgen, waaronder duurzaamheid en digitalisering.

 

Meer info:

Duurzaam cultureel toerisme

Interreg-programma Frankrijk (Kanaal) Engeland