breadcrumb.ecName

Støtte til en bæredygtig og konkurrencedygtig turismesektor

  • 06 Oct 2021
EU er forpligtet til at tilskynde til en mere bæredygtig turismeindustri, hvor Interreg spiller en vigtig rolle i at finansiere håndgribelige lokale strategier, som kan opnå dette mål, skriver Laurence Moureh-Ledig.
Støtte til en bæredygtig og konkurrencedygtig turismesektor

Via finansiering fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU) hjælper Interreg turismesektoren med at håndtere udfordringer, som for eksempel covid-19-pandemien, miljømæssige trusler, masseturismens påvirkning af lokalsamfund og beskyttelse af skrøbelige økosystemer.

 

Turisme er en af de største og mest hurtigtvoksende industrier i verden, og Europa er verdens primære turismedestination. Før pandemien stod sektoren for 10 % af BNP globalt og i EU (9,2 billioner USD – 7,87 billioner EUR) og for omkring 1 af 10 job på verdensplan.

 

EU-landene samt regionale og lokale forvaltninger har det primære ansvar for politikkerne i kultur- og turismesektorerne. EU supplerer disse initiativer ved at finansiere projekter, som skal gennemføre håndgribelige, bæredygtige og lokale strategier rundt omkring, som ellers ikke ville blive finansieret.

 

Denne tilgang er rettet mod at støtte lokale interessenter, som udvikler innovative og grænseoverskridende løsninger til gavn for lokalsamfund og den økonomiske vækst. Finansieringen støtter også kultur- og naturarv gennem god bevaringspraksis.

 

For eksempel støtter det EFRU-finansierede Interreg France (Channel) England Programme 2014-2023 innovative grænseoverskridende projekter til gavn for disse og andre lokalsamfund, idet resultaterne og den gode praksis vil blive delt med nabolande og aktører.

 

I de franske og engelske regioner langs Den Engelske Kanal tiltrækker både kystområder og naturlandskaber såsom biosfærereservater over 20 millioner besøgende om året. De besøgendes påvirkning af disse følsomme områder og en stadigt stigende efterspørgsel efter naturturisme har ført til grænseoverskridende projekter, som har fokus på at levere innovative løsninger, der skal munde ud i en ny model for bæredygtig turisme.

 

Et af disse projekter, USAC (UNESCO Sites Across the Channel) til en værdi af 1,2 mio. EUR, udvikler nye aktiviteter inden for bæredygtig turisme i fire biosfærereservater eller geoparker langs Den Engelske Kanal.

 

Her hylder og beskytter man biodiversitet og naturlandskabet gennem aktiviteter som for eksempel kulturfestivaller, udstillinger, opdagelsesture, vandreture i naturen, geocaching, bondegårdsferier samt aktiviteter uden for sæsonen.

 

Det gør man ved at begrænse turismens negative påvirkning af kystområder og følsomme landskaber på en måde, som er til gavn for de omkringliggende lokalsamfund og økonomier. Projektet hjælper desuden andre biosfærer med at opnå UNESCO-status som beskyttede kulturarvsområder.

Projektet BCHT (Bio-Cultural Heritage Tourism) til en værdi af 4,3 mio. EUR udvikler en bæredygtig metode til forvaltning af turisme i fire biosfærereservater ved at overvåge strømmen af besøgende for derved at beskytte områder med et følsom miljø. Projektet anvender et planlægningsværktøj til at tiltrække besøgende til mindre følsomme områder. Det arbejder desuden på at udvikle et udvalg af produkter og aktiviteter baseret på konceptet »bio-kulturarv«, som skal styrke de lokale turistvirksomheder.

 

I mellemtiden er EXPERIENCE-projektet til en værdi af 23,3 mio. EUR i gang med at teste og lancere nye lavsæson-tilbud for at udvide sæsonen og tiltrække flere besøgende til seks områder i England og Frankrig mellem oktober og marts. Projektets tilgang har en innovativ og bæredygtig tilgang baseret på »eksperimentel turisme«, som anvender lavemissionsvalg og genbrugsmaterialer.

 

Projektet VISTA AR til en værdi af 8,3 mio. EUR imødekommer den voksende efterspørgsel efter digital og teknologisk omstilling i kultursektoren. Det udvikler og implementerer oplevelser og værktøjer med udvidet virkelighed og virtuel virkelighed til turistattraktioner på kulturarvsområder i England og Frankrig. Derudover tilbyder det værktøjer, som forvalterne kan bruge til at få indblik i deres besøgendes adfærd og interesser.

 

Gennem denne form for initiativer og finansiering viser EU sin forpligtelse til at bevare og fremme Europas kulturarv og udviklingen af mere bæredygtig turisme.

 

Denne forpligtelse vejledes af prioriterede tiltag for sektoren, som fastlægges gennem initiativer som for eksempel Den europæiske turismekonvention i 2020 og Europa-Kommissionens agenda for en bæredygtig og konkurrencedygtig europæisk turisme. Konventionen i 2020 startede en dialog om de strategiske retningslinjer for fremtidens turisme, blandt andet bæredygtighed og digitalisering.

 

Få mere at vide:

Bæredygtig kulturturisme

Interreg France (Channel) England Programme