breadcrumb.ecName

Sprijin pentru un sector de turism durabil și competitiv

  • 06 Oct 2021
UE se angajează să încurajeze o industrie a turismului mai durabilă, Interreg jucând un rol important în finanțarea strategiilor locale concrete pentru atingerea acestui obiectiv, scrie Laurence Moureh-Ledig.
Sprijin pentru un sector de turism durabil și competitiv

Interreg, prin finanțarea Fondului european de dezvoltare regională (FEDR), ajută sectorul turismului să facă față provocărilor precum pandemia de Covid-19, amenințările de mediu, impactul turismului de masă asupra comunităților locale și modul de protejare a ecosistemelor fragile.

 

Turismul este una dintre industriile cu cea mai rapidă și cea mai mare creștere din lume, Europa fiind principala destinație turistică a lumii. Înainte de pandemie, sectorul a reprezentat 10 % din PIB-ul global (9,2 miliarde USD – 7,87 miliarde EUR) și al UE și a asigurat aproximativ 1 din 10 locuri de muncă la nivel global.

 

Țările UE și autoritățile regionale și locale sunt responsabile în primul rând pentru politica în sectoarele culturii și al turismului. UE completează aceste inițiative prin finanțarea proiectelor de punere în aplicare a strategiilor tangibile, durabile și locale pe teren, care altfel ar putea rămâne subfinanțate.

 

Abordarea vizează sprijinul pentru părțile interesate locale care dezvoltă soluții inovatoare și transfrontaliere în beneficiul comunităților locale și al creșterii economice. Finanțarea sprijină, de asemenea, patrimoniul cultural și natural prin bune practici de conservare.

 

De exemplu, programul Interreg Franța (Canal) - Anglia 2014-2023, finanțat din FEDR, sprijină proiecte transfrontaliere inovatoare în beneficiul acelor comunități și nu numai, deoarece rezultatele și bunele practici vor fi împărtășite cu țările și actorii vecini.

 

În regiunile Canalului Franței și Angliei, zonele de coastă și siturile naturale precum rezervațiile biosferei și geoparcurile atrag peste 20 de milioane de vizitatori pe an. Impactul vizitatorilor asupra acestor zone sensibile și o cerere din ce în ce mai mare pentru turismul în natură a condus la proiecte transfrontaliere axate pe furnizarea de soluții inovatoare pentru a elabora un nou model de turism durabil.

 

Unul dintre acestea, proiectul de 1,2 milioane EUR, USAC (UNESCO Sites Across the Channel), dezvoltă noi activități de turism durabil în patru rezervații ale biosferei sau geoparcuri din jurul Canalului.

 

Aceste situri celebrează și protejează biodiversitatea și peisajul natural prin activități precum festivaluri artistice, expoziții, excursii de descoperire, drumeții în natură, geocaching, sejururi la fermă și activități în afara sezonului.

 

Acestea se desfășoară prin limitarea efectelor negative ale turismului asupra siturilor de coastă și sensibile, oferind în același timp beneficii comunităților și economiilor locale. De asemenea, proiectul ajută alte biosfere să obțină statutul UNESCO ca zone de patrimoniu și culturale protejate.

Proiectul BCHT (Bio-Cultural Heritage Tourism) de 4,3 milioane EUR dezvoltă o modalitate durabilă de gestionare a turismului în patru rezervații ale biosferei prin monitorizarea fluxurilor de vizitatori ca mijloc de protejare a siturilor de mediu sensibile. Proiectul folosește un instrument de planificare pentru a atrage vizitatori în zone mai puțin sensibile. De asemenea, dezvoltă o gamă de produse și activități bazate pe conceptul de „patrimoniu bio-cultural”, în beneficiul întreprinderilor turistice locale.

 

Între timp, proiectul EXPERIENCE de 23,3 milioane EUR testează și lansează noi oferte de extrasezon pentru a extinde sezonul turistic și a atrage mai mulți vizitatori în șase zone din Anglia și Franța, între lunile octombrie și martie. Proiectul adoptă o abordare inovatoare și durabilă a „turismului experiențial”, folosind opțiuni cu emisii scăzute de carbon și materiale reciclate.

 

Prin proiectul VISTA AR de 8,3 milioane EUR, programul Interreg se adresează cererii tot mai mari de tranziție digitală și tehnologică în sectorul cultural. Proiectul dezvoltă și pune în aplicare experiențe și instrumente de realitate augmentată și realitate virtuală pentru atracțiile turistice din siturile de patrimoniu cultural din Anglia și Franța. De asemenea, oferă instrumente care le permit managerilor de sit să obțină o perspectivă asupra comportamentelor și intereselor vizitatorilor lor.

 

Prin astfel de inițiative și finanțare, UE demonstrează angajamentul asumat de a conserva și promova patrimoniul cultural al Europei și de a dezvolta un turism mai durabil.

 

Acest angajament este ghidat de acțiuni prioritare pentru sector, stabilite prin inițiative precum Convenția Europeană a Turismului 2020 și Agenda pentru un turism european sustenabil și competitiv a Comunicării Comisiei Europene. Convenția din 2020 a lansat un dialog privind orientările strategice pentru turismul de mâine, inclusiv durabilitatea și digitalizarea.

 

Mai multe informații:

Turism cultural durabil

Programul Interreg Franța (Canal) - Anglia