Kestävän ja kilpailukykyisen matkailualan tukeminen

  • 06 Oct 2021
EU on sitoutunut edistämään kestävämpää matkailuelinkeinoa, ja tuon tavoitteen savuttamisessa Interreg-ohjelmalla on tärkeä rooli paikallisten käytännön strategioiden rahoittajana, kirjoittaa Laurence Moureh-Ledig.
Kestävän ja kilpailukykyisen matkailualan tukeminen

Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) saadun rahoituksen turvin Interreg-ohjelmalla autetaan matkailualaa vastaamaan haasteisiin, joita muun muassa koronaviruspandemia, ympäristöuhkat, massaturismin vaikutus paikallisyhteisöihin ja herkkien ekosysteemien suojelu asettavat.

 

Matkailu on yksi nopeimmin kasvavista ja suurimmista elinkeinoista maailmassa, ja Eurooppa on maailman päämatkailukohde. Ennen pandemiaa matkailualan osuus maailman (9,2 biljoonaa USD – 7,87 biljoonaa euroa) ja EU:n BKT:sta oli 10 prosenttia, ja joka kymmenes työpaikka maailmassa syntyi matkailualalle.

 

EU-maat sekä alue- ja paikallisviranomaiset kantavat päävastuun kulttuuri- ja matkailualan toimintalinjoista. EU täydentää kyseisiä aloitteita rahoittamalla hankkeita sellaisten konkreettisten ja kestäväpohjaisten paikallisstrategioiden toteuttamiseksi, jotka eivät muuten saisi riittävästi rahoitusta.

 

Toimintamallilla kohdennetaan tukea paikallisille sidosryhmille, jotka kehittävät paikallisyhteisöjä ja talouskasvua hyödyttäviä innovatiivisia ja rajat ylittäviä ratkaisuja. Rahoituksella tuetaan myös kulttuuri- ja luonnonperinnön säilyttämistä hyvien suojelukäytäntöjen avulla.

 

Esimerkiksi EAKR:sta rahoitetulla Interreg France (Channel/Manche) England 2014–2023 -ohjelmalla tuetaan kyseisten yhteisöjen ja niitä laajemman alueen hyväksi toteutettavia innovatiivisia rajat ylittäviä hankkeita, sillä niiden tulokset ja hyvät käytännöt jaetaan naapurimaiden ja lähialueiden toimijoiden kanssa.

 

Englannin kanaalin molemmin puolin sijaitsevilla Ranskan ja Yhdistyneen kuningaskunnan rannikkoalueilla ja luontokohteissa, kuten biosfäärialueilla ja geopuistoissa, vierailee vuosittain yli 20 miljoonaa kävijää. Kävijämäärien vaikutus näihin herkkiin alueisiin ja luontomatkailun alati kasvava kysyntä ovat synnyttäneet rajat ylittäviä hankkeita, joissa keskitytään tuottamaan innovatiivisia ratkaisuja uuden kestävän matkailumallin kehittämiseksi.

 

Esimerkiksi USAC (UNESCO Sites Across the Channel) -hankkeessa, jonka määrärahat ovat 1,2 miljoonaa euroa, kehitetään uutta kestäväpohjaista matkailutoimintaa neljällä Englannin kanaalin molemmin puolin sijaitsevalla biosfäärialueella tai geopuistossa.

 

Näillä alueilla edistetään ja suojellaan biologista monimuotoisuutta ja luonnonmaisemaa muun muassa taidefestivaalien, näyttelyiden, tutustumisretkien, luontovaellusten, geokätköilyn ja maatilamatkailun avulla sekä järjestämällä toimintaa varsinaisen matkailukauden ulkopuolella.

 

Näin vähennetään matkailun kielteisiä vaikutuksia herkkiin rannikkoalueisiin ja tuotetaan samalla hyötyjä niiden paikallisyhteisöille ja taloudelle. Hankkeella autetaan myös muita biosfäärialueita saavuttamaan Unescon suojellun kulttuuri- ja luonnonperintökohteen asema.

BCHT (Bio-Cultural Heritage Tourism) -hankkeella, jonka määrärahat ovat 4,3 miljoonaa euroa, kehitetään kestäväpohjaista tapaa hallinnoida matkailua neljällä biosfäärialueella. Seuraamalla niiden kävijämääriä on tarkoitus suojella ympäristöllisesti herkkiä alueita. Hankkeen suunnitteluvälineen avulla matkailijoita houkutellaan vähemmän herkille alueille. Hankkeen yhteydessä kehitetään myös erilaisia biokulttuuriperinnön käsitteeseen perustuvia tuotteita ja toimintoja, jotka hyödyttävät paikallista matkailuelinkeinoa.

 

Samanaikaisesti 23,3 miljoonan euron EXPERIENCE-hankkeessa testataan ja markkinoidaan uusia hiljaisen kauden tarjouksia, joilla pyritään laajentamaan matkailukautta. Niillä yritetään houkutella suurempia kävijämääriä kuudelle eri puolilla Yhdistynyttä kuningaskuntaa ja Ranskaa sijaitsevalle alueelle loka- ja maaliskuun välisenä aikana. Hankkeessa on omaksuttu innovatiivinen ja kestäväpohjainen ”kokeilevaan matkailuun” perustuva lähestymistapa, jossa hyödynnetään vähähiilisiä vaihtoehtoja ja kierrätysmateriaaleja.

 

Rahoitukseltaan 8,3 miljoonan suuruisella VISTA AR -hankkeella Interreg-ohjelma vastaa digitaalisen ja teknologisen siirtymän kasvavaan kysyntään kulttuurialalla. Hankkeessa kehitetään ja toteutetaan laajennetun todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden avulla luotavia elämyksiä ja välineitä Yhdistyneen kuningaskunnan ja Ranskan kulttuuriperintökohteiden matkailunähtävyyksiä varten. Sillä myös tuotetaan välineitä, joilla kohteista vastaavat tahot saavat käsityksen kävijöiden käyttäytymismalleista ja kiinnostuksen kohteista.

 

Juuri tällaisia aloitteita rahoittamalla EU osoittaa sitoutuvansa Euroopan kulttuuriperinnön säilyttämiseen ja edistämiseen sekä kestävämmän matkailun kehittämiseen.

 

Sitoutumista ohjaavat matkailualaan liittyvät ensisijaiset toimet, joita toteutetaan esimerkiksi seuraavien hankkeiden avulla: vuoden 2020 Euroopan matkailualan huippukokous ja Euroopan komission tiedonantoon perustuva kestävää ja kilpailukykyistä eurooppalaista matkailua koskeva toimintaohjelma. Vuoden 2020 huippukokouksessa käynnistettiin vuoropuhelu tulevaisuuden matkailun strategisista suuntaviivoista, joihin kuuluvat kestävä kehitys ja digitalisaatio.

 

Lue lisää:

Kestävä kulttuurimatkailu

Interreg France (Channel/Manche) England -ohjelma