Osaamispotentiaali käyttöön Euroopassa: uutta nostetta EU:n alueille

  • 17 January 2023
Osaamispotentiaali käyttöön Euroopassa: uutta nostetta EU:n alueille

Euroopassa on osaamista. Osaamista on kuitenkin vaalittava erityisesti siksi, että EU:ssa on käynnissä merkittävä väestörakenteen muutos. Tämä on erityisen tärkeää alueilla, joilla työvoima vähenee ja korkeakoulututkinnon suorittaneiden osuus on pieni, sekä alueilla, joilta nuoria muuttaa pois enemmän kuin niille tulee.

Jos tähän muutokseen ei puututa, se aiheuttaa uusia ja kasvavia alueellisia eroja, kun joillain alueilla väestö ikääntyy ja alueet jäävät jälkeen väestömäärän ja työntekijöiden osaamisen kehityksessä. Se voi muuttaa Euroopan väestörakennetta ja vaikuttaa haitallisesti EU:n häiriönsieto- ja kilpailukykyyn.

EU on sitoutunut siihen, ettei ketään eikä yhtäkään aluetta jätetä jälkeen. Tämän tavoitteen kannalta on ratkaisevan tärkeää pyrkiä parantamaan osaamiskehitysloukkuun joutuneiden alueiden häiriönsietokykyä ja houkuttelevuutta.

Tämän vuoksi komissio on ottamassa käyttöön ”osaamisen edistämismekanismin”. Sillä autetaan työikäisen väestön nopeasta vähenemisestä kärsiviä EU:n alueita kouluttamaan, pitämään ja houkuttelemaan ihmisiä, taitoja ja osaamista, joita ne tarvitsevat selvitäkseen väestörakenteen muutoksen vaikutuksista.

Mekanismi esitellään tänään annetussa tiedonannossa ”Osaamispotentiaali käyttöön Euroopan alueilla”. Se on vuoden 2023 ensimmäinen keskeinen aloite, jolla edistetään komission ehdottamaa Euroopan osaamisen teemavuotta, jonka tavoitteena on antaa uutta pontta uudelleen- ja täydennyskoulutukseen. Tiedonannossa esitetään räätälöityjä, paikkakohtaisia ja moniulotteisia ratkaisuja, kuten olemassa olevien EU:n rahastojen ja aloitteiden käyttö niiden alueiden tukemiseksi, joihin käynnissä oleva väestörakenteen muutos ja sen sivuvaikutukset vaikuttavat eniten. Toiseksi pyritään estämään alueellisten erojen kasvaminen ja uusien erojen syntyminen EU:ssa.

Komissio julkaisee tänään myös väestönmuutoksen vaikutuksia koskevan vuoden 2023 kertomuksensa, jolla päivitetään vuoden 2020 väestökertomusta. Siinä tarkastellaan väestörakenteen suuntausten tämänhetkistä tilannetta ja viimeaikaisten tapahtumien, kuten brexitin, koronaviruspandemian ja Venäjän Ukrainaan kohdistaman sotilaallisen hyökkäyksen, havaittuja vaikutuksia. Kertomuksessa korostetaan, että EU:n tulevan vaurauden ja hyvinvoinnin varmistamiseksi on ratkaisevan tärkeää vastata väestörakenteen muutoksen aiheuttamiin haasteisiin. Näitä haasteita ovat väestön ikääntyminen, väestökato ja työikäisen väestön väheneminen mutta myös lisääntyvät alueelliset erot, kuten kasvava kaupunki- ja maaseutualueiden välinen kuilu. Kertomuksessa tarkastellaan, ovatko vakiintuneet väestökehityksen suuntaukset nopeutuneet tai häiriintyneet ja miten ja milloin näin on tapahtunut sekä ovatko häiriöt tilapäisiä vai vaikuttavatko ne pysyvästi väestörakenteen muutokseen.

Jotkin EU:n alueet ovat osaamiskehitysloukussa

EU:n jäsenvaltioiden työikäisen väestön määrä laskee jyrkästi. Se on vähentynyt 3,5 miljoonalla vuosina 2015–2020, ja sen odotetaan vähenevän vielä 35 miljoonalla vuoteen 2050 mennessä.

Työikäisen väestön väheneminen, korkeakoulututkinnon suorittaneiden pieni osuus ja 15–39-vuotiaiden poismuutto vaikuttavat vakavasti 82 alueeseen (joilla asuu lähes 30 prosenttia EU:n väestöstä) 16 jäsenvaltiossa. Näillä alueilla on erityisiä rakenteellisia haasteita, kuten työmarkkinoiden ja yleissivistävän, ammatillisen ja aikuiskoulutuksen tehottomuus, innovoinnin, julkishallinnon ja yritysten kehittämisen heikot tulokset sekä palvelujen heikko saatavuus. Vastaamalla näihin haasteisiin nämä alueet voisivat houkutella lisää ammattitaitoisia työntekijöitä. Monet näistä alueista ovat jo osaamiskehitysloukussa, ja monet muut ovat vaarassa joutua tällaiseen loukkuun. Jos tilanteeseen ei puututa, se uhkaa EU:n pitkän aikavälin hyvinvointia.

Uusi EU:n järjestelmä: osaamisen edistämismekanismi

Komissio kehittää osaamisen edistämismekanismin, joka perustuu kahdeksaan pilariin:

  • Vuonna 2023 käynnistetään uusi pilottihanke, jolla autetaan osaamiskehitysloukkuun joutuneita alueita kehittämään, vahvistamaan ja toteuttamaan kattavia räätälöityjä strategioita sekä löytämään soveltuvia hankkeita ammattitaitoisten työntekijöiden kouluttamiseksi, houkuttelemiseksi ja pitämiseksi alueella. Tukea annetaan avoimen ehdotuspyynnön perusteella valituille pilottialueille.
  • Uusi aloite ”Alueiden älykäs sopeutuminen väestörakenteen muutokseen” käynnistyy vuonna 2023.Sen tavoitteena on auttaa alueita, joilta lähtee runsaasti nuoria, sopeutumaan väestörakenteen muutokseen ja investoimaan osaamisen kehittämiseen toteuttamalla räätälöityä paikkakohtaista toimintapolitiikkaa. Tukea saavat alueet valitaan avoimen ehdotuspyynnön perusteella.
  • Teknisen tuen välineellä tuetaan pyynnöstä jäsenvaltioita vuoden 2023 ehdotuspyynnön mukaisesti. Jäsenvaltioita autetaan toteuttamaan kansallisella ja aluetasolla tehtäviä uudistuksia työikäisen väestön vähenemisen, osaamisvajeen ja paikallisten markkinoiden tarpeiden huomioon ottamiseksi.
  • Koheesiopolitiikan ohjelmilla ja alueiden välisillä innovointi-investoinneilla edistetään innovointia ja korkean osaamistason työpaikkoja ja parannetaan siten mahdollisuuksia houkutella osaajia näille alueille ja saada heidät pysymään siellä.
  • Eurooppalaisen kaupunkialoitteen puitteissa käynnistetään uusi innovatiivisia toimia koskeva ehdotuspyyntö. Kuihtuvien kaupunkien on tarkoitus testata paikkakohtaisia ratkaisuja, joiden avulla voitaisiin ratkaista ammattitaitoisten työntekijöiden kouluttamiseen, pitämiseen ja houkuttelemiseen liittyviä haasteita.
  • Osaamisen kehittämistä tukevat EU:n aloitteet julkaistaan asiaa koskevalla verkkosivustolla. Näin asiasta kiinnostuneet alueet löytävät helpommin tietoa tutkimusta ja innovointia, koulutusta ja nuorten liikkuvuutta koskevista EU:n toimintapolitiikoista.
  • Kokemusten vaihto ja hyvien käytäntöjen levittäminen: alueilla on mahdollisuus perustaa aihekohtaisia ja alueellisia työryhmiä käsittelemään tiettyjä työelämään tai alueisiin liittyviä haasteita.
  • Tuotetaan lisää analyysitietoa, jonka avulla voidaan laatia ja edistää näyttöön perustuvaa aluekehitys- ja muuttoliikepolitiikkaa.
  • Osaamispotentiaali käyttöön olemassa olevien EU:n rahastojen ja aloitteiden avulla

    Tiedonannossa korostetaan myös sitä, miten EU:n nykyisillä välineillä ja toimintapolitiikoilla voidaan tukea talouden elvyttämistä ja tarvittavien taitojen kehittämistä, jotta vaikeuksissa oleville alueille saataisiin houkuteltua paljon mahdollisuuksia tarjoavaa toimintaa muun muassa talouspolitiikan eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa. Esimerkiksi uusi eurooppalainen innovaatio-ohjelma sisältää syväteknologian osaajia koskevan aloitteen. Kyseessä on lippulaivahanke, jolla puututaan syväteknologian alojen osaamisvajeeseen ja joka kattaa kaikki Euroopan alueet.

    Lisäksi tiedonannossa kerrotaan, miten koheesiopolitiikalla autetaan näitä alueita nyt ja tulevaisuudessa monipuolistamaan talouttaan, parantamaan palvelujen saatavuutta, tehostamaan julkishallintoa ja varmistamaan alue- ja paikallisviranomaisten osallistuminen erityisten paikkakohtaisten strategioiden avulla.

    Tiedonannossa on myös monia esimerkkejä kansallisista ja alueellisista aloitteista ja parhaista käytännöistä, joilla vastataan paikallistason rakenteellisiin haasteisiin ja houkutellaan osaajia alueelle. Helpottaakseen vastavuoroista oppimista komissio jatkaa yhteistyötä kansallisten viranomaisten kanssa ja kartoittaa jäsenvaltioiden ilmoittamat väestökehityksen suurimmat haasteet ja esimerkit toimintapolitiikoista ja hankkeista, joilla pyritään hallitsemaan väestörakenteen muutoksen vaikutuksia.

    Seuraavat vaiheet

    Komissio raportoi säännöllisesti tämän tiedonannon täytäntöönpanosta.

    Tausta

    Väestörakenteen muutosten käsittely on keskeistä, kun rakennamme oikeudenmukaisempaa ja selviytymiskykyisempää yhteiskuntaa. Koska meneillään oleva väestörakenteen muutos vaikuttaa eri politiikanaloihin, se edellyttää, että poliittiset päättäjät ryhtyvät monitahoiseen koordinointiin, johon osallistuvat kaikki asiaankuuluvat toimijat EU:n, kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla. Suurin osa toimintapoliittisista keinoista, joilla näihin haasteisiin voidaan puuttua, on käytössä vain kansallisella tasolla, mutta myös komissio ottaa väestörakenteen muutoksen vaikutukset huomioon toimintaehdotuksissaan.

    Komissio hyväksyi jo vuonna 2020 kertomuksen väestönmuutoksen vaikutuksesta Euroopassa, jossa valmisteltiin vuoden 2021 uusia aloitteita, kuten vihreä kirja väestön ikääntymisestä ja vuoteen 2040 ulottuva EU:n pitkän aikavälin maaseutuvisio.

    Uusimpia EU-tason aloitteita, joilla autetaan jäsenvaltioita selviytymään väestörakenteen muutoksesta eri aloilla, ovat muiden muassa eurooppalainen hoito- ja hoivastrategia ja neuvoston suositukset kohtuuhintaisen ja laadukkaan pitkäaikaishoidon saatavuudesta ja laadukkaista varhaiskasvatusjärjestelmistä, kattava lasten oikeuksia koskeva EU-strategia ja eurooppalainen lapsitakuunuorisotyöllisyyden tukipakettikomission suositus tehokkaasta työllisyyden aktiivituestaneuvoston suositus oikeudenmukaisesta siirtymisestä ilmastoneutraaliuteenvammaisten henkilöiden työllisyyspaketti sekä hiljattain annettu ehdotus vuodesta 2023 Euroopan osaamisen teemavuotena sekä tänään annettu tiedonanto ”Osaamispotentiaali käyttöön Euroopan alueilla”.

    Vapaa liikkuvuus on yksi EU:n arvokkaimmista saavutuksista. Meidän on kuitenkin myös varmistettava, että alueilla, joiden väestö on vähentynyt ja jotka ovat osaamiskehitysloukussa, on keinoja houkutella investointeja ja hyödyntää niiden tuloksia. Väestörakenteen muutos voi tarjota mahdollisuuden vahvistaa selviytymiskykyä kaikilla EU:n alueilla.

    Demokratiasta ja väestökehityksestä vastaava varapuheenjohtaja Dubravka Šuica - 17/01/2023

    Osaamiskehitysloukku on erityisen huolestuttava tilanne, koska se vie alueilta etevimmät osaajat. Koheesiopolitiikka ja sen paikkakohtainen lähestymistapa voivat auttaa alueita säilyttämään, kouluttamaan ja houkuttelemaan osaajia. Näin voidaan välttää alueellisten erojen lisääntyminen EU:ssa.

    Koheesio- ja uudistusasioista vastaava komission jäsen Elisa Ferreira - 17/01/2023

    Euroopan osaamisen teemavuoden tavoitteena on edistää uudelleen- ja täydennyskoulutuksen merkitystä painottavaa ajattelutapaa nopeasti kehittyvillä työmarkkinoilla. Haluamme parantaa eurooppalaisten yritysten kilpailukykyä ja hyödyntää digitaalisen ja vihreän siirtymän koko potentiaalin oikeudenmukaisella ja osallistavalla tavalla. Tämä on hyvä tilaisuus alueille, joilla on vaikeuksia houkutella alueelleen ammattitaitoisia työntekijöitä tai saada heidät pysymään siellä, havaita seikat, jotka estävät niiden yrityksiä ja työvoimaa siirtymästä tuottavampiin ja tulevaisuuden vaatimukset täyttäviin aloihin. Uusi erityinen mekanismi, jolla edistetään osaamista EU:n alueilla, voi olla tässä merkittävä tuki.

    Työllisyysasioista ja sosiaalisista oikeuksista vastaava komission jäsen Nicolas Schmit - 17/01/2023

    EU:n periaatteiden kulmakivenä on varmistaa, että kaikilla eurooppalaisilla on samat mahdollisuudet riippumatta siitä, millä alueella he ovat syntyneet. Innovointi ja koulutus auttavat varmistamaan, että kaikilla EU:n alueilla, erityisesti maaseudulla, on kannustava innovaatioekosysteemi ja osaamisreservi, joiden avulla ne voivat parantaa kilpailukykyään ja vaurastua.

    Innovoinnista, tutkimuksesta, kulttuurista, koulutuksesta ja nuorisoasioista vastaava komission jäsen Mariya Gabriel - 17/01/2023

    Lisätietoja