Utnyttja talangen i Europa: en ny satsning på EU:s regioner

  • 17 January 2023
Utnyttja talangen i Europa: en ny satsning på EU:s regioner

Det finns talanger i Europa. Men talanger måste tas om hand, särskilt under EU:s demografiska omställning. Detta behövs ännu mer i regioner med minskande arbetskraft och en låg andel personer med eftergymnasial utbildning, och i regioner där de unga ger sig av.

Om man inte hanterar denna omställning på ett bra sätt kommer den att leda till nya och växande territoriella skillnader i takt med att deras befolkning åldras och antalet arbetstagare och deras kompetens sjunker. Det kan förändra Europas demografiska landskap och hämma EU:s resiliens och konkurrenskraft.

Att se till att de regioner som står inför en kompetensutvecklingsfälla blir mer resilienta och attraktiva är avgörande för EU:s åtagande att inte lämna någon människa eller någon plats utanför.

Därför lanserar kommissionen en mekanism för talangsatsningar. Mekanismen kommer att stödja de EU-regioner där befolkningen i arbetsför ålder minskar allt snabbare, för att utbilda, behålla och locka de människor, de färdigheter och den kompetens som behövs för att hantera effekterna av den demografiska omställningen.

Mekanismen presenteras i dagens meddelande om att utnyttja talangen i Europas regioner och är det första centrala initiativet under 2023 som bidrar till Europaåret för kompetens enligt kommissionens förslag, som syftar till att ge nya impulser till omskolning och kompetenshöjning. Meddelandet erbjuder skräddarsydda, platsbaserade och flerdimensionella lösningar, bland annat användning av befintliga EU-medel och EU-initiativ för att stödja de regioner som påverkas mest av den pågående demografiska omställningen och dess sidoeffekter och för att förhindra nya och ökade territoriella skillnader inom EU.

Kommissionen offentliggör i dag också 2023 års rapport om de demografiska förändringarnas konsekvenser, med en uppdatering av demografirapporten från 2020. EU ser över de demografiska trenderna och de konstaterade konsekvenserna mot bakgrund av den senaste utvecklingen, såsom Brexit, covid-19 och Rysslands väpnade angrepp mot Ukraina. I rapporten betonas det att man för att säkerställa framtida välstånd och välbefinnande i EU måste ta itu med de utmaningar som den demografiska omställningen medför. Dessa utmaningar omfattar en åldrande och minskande befolkning och en minskande befolkning i arbetsför ålder, men också ökande territoriella skillnader, bland annat en växande klyfta mellan stad och landsbygd. I rapporten studeras hur och om de etablerade demografiska mönstren påskyndas eller störs, och när de äger rum, om störningarna är tillfälliga eller har en bestående inverkan på de demografiska förändringarna.

Kompetensutvecklingsfällan i vissa EU-regioner

EU:s medlemsländer står inför en kraftig minskning av befolkningen i arbetsför ålder. Befolkningen minskade mellan 2015 och 2020 med 3,5 miljoner människor och förväntas minska med ytterligare 35 miljoner människor fram till 2050.

82 regioner i 16 medlemsländer (som utgör nästan 30 % av EU:s befolkning) är hårt drabbade av minskningen av befolkningen i arbetsför ålder, av en låg andel högskoleutbildade och personer med högskoleexamen eller av en negativ rörlighet bland befolkningen i åldern 15–39 år. Dessa regioner står inför särskilda strukturella utmaningar, exempelvis ineffektivitet på arbetsmarknaden och inom utbildning och vuxenutbildningssystem, dåliga resultat i fråga om innovation, offentlig styrning och företagsutveckling samt dålig tillgång till tjänster. Genom att ta itu med dessa utmaningar skulle regionerna kunna locka till sig mer kvalificerad arbetskraft. Flera av dessa regioner befinner sig redan i en kompetensutvecklingsfälla, medan andra riskerar att hamna där inom en snar framtid. Om denna situation inte åtgärdas kommer den att hota EU:s långsiktiga välstånd.

En ny EU-mekanism: mekanismen för talangsatsningar

Kommissionen kommer att utveckla mekanismen för talangsatsningar, som vilar på åtta pelare:

  • Ett nytt pilotprojekt kommer att inledas 2023 för att hjälpa regioner som riskerar att hamna i kompetensutvecklingsfällan att utarbeta, konsolidera, utveckla och genomföra skräddarsydda övergripande strategier samt att identifiera relevanta projekt för att utbilda, locka till sig och behålla kvalificerad arbetskraft. Stöd kommer att ges till pilotregioner som valts ut efter en öppen ansökningsomgång.
  • Ett nytt initiativ om smart anpassning av regioner till demografisk omställning kommer att inledas 2023 för att hjälpa regioner med hög utflyttning av unga människor att anpassa sig till den demografiska omställningen och investera i kompetensutveckling genom skräddarsydda platsbaserade strategier. De regioner som ska delta kommer att väljas ut på grundval av en öppen ansökningsomgång.
  • Instrumentet för tekniskt stöd kommer att stödja medlemsländerna, efter en särskild ansökningsomgång för instrumentet under 2023, när det gäller att genomföra de reformer på nationell och regional nivå som krävs för att ta itu med minskningen av befolkningen i arbetsför ålder, bristen på kompetens och behoven på den lokala marknaden.
  • Sammanhållningspolitiska program och interregionala innovationsinvesteringar kommer att stimulera innovation och möjligheter till högkvalificerade arbetstillfällen och därmed förbättra möjligheterna att behålla och locka talanger i dessa regioner.
  • En ny ansökningsomgång för innovativa åtgärder kommer att inledas inom Europeiska stadsinitiativet för att testa platsbaserade lösningar som leds av krympande städer som tar itu med utmaningarna med att utveckla, behålla och locka kvalificerad arbetskraft.
  • EU-initiativ som stöder utvecklingen av talanger kommer att publiceras på en särskild webbplats. Detta kommer att göra det lättare för intresserade regioner att få information om EU:s politik på områden som forskning och innovation, yrkesutbildning, utbildning och ungdomars rörlighet.
  • På så sätt kan man utbyta erfarenheter och god praxis: regionerna kommer att ha möjlighet att inrätta tematiska och regionala arbetsgrupper för att ta itu med särskilda yrkesmässiga eller territoriella utmaningar.
  • Den analytiska kunskap som krävs för att stödja och underlätta evidensbaserad politik för regional utveckling och migration kommer att vidareutvecklas.
  • Att frigöra talanger genom befintliga EU-fonder och EU-initiativ

    I meddelandet framhålls också hur EU:s befintliga instrument och politik kan stödja ekonomisk förnyelse och utveckling av rätt kompetens för att locka till sig verksamhet med stor potential i de drabbade regionerna, inklusive genom styrningen av den europeiska planeringsterminen. Bland annat den nya europeiska innovationsagendan, som innehåller initiativet för deep tech-talanger, ett särskilt flaggskeppsinitiativ för att ta itu med bristen på talanger inom teknikintensiva sektorer och som ska integrera alla regioner i Europa.

    I meddelandet betonas också hur sammanhållningspolitiken hjälper och kommer att fortsätta att hjälpa dessa regioner att diversifiera sin ekonomi, förbättra tillgången till tjänster, effektivisera den offentliga förvaltningen och säkerställa de regionala och lokala myndigheternas deltagande genom särskilda platsbaserade strategier.

    Slutligen ges många exempel på nationella och regionala initiativ och bästa praxis som effektivt tar itu med de strukturella utmaningarna i ett lokalt sammanhang och gör regionerna mer attraktiva för talanger. För att underlätta ömsesidigt lärande fortsätter kommissionen att samarbeta med nationella myndigheter och kartlägga både de mest akuta demografiska utmaningar som de har identifierat och exempel på politik och projekt som syftar till att hantera effekterna av de demografiska förändringarna.

    Vad händer nu?

    Kommissionen kommer att rapportera regelbundet om genomförandet av meddelandet.

    Bakgrund

    Att ta itu med de demografiska förändringarna är av avgörande betydelse för att bygga ett rättvisare och mer resilient samhälle. Eftersom den pågående demografiska omställningen påverkar olika politikområden krävs det att beslutsfattarna omsorgsfullt samordnar alla relevanta aktörer på EU-nivå och på nationell, regional och lokal nivå. De flesta politiska verktyg för hantera dessa utmaningar finns kvar på nationell nivå, men kommissionen tar i sina politiska förslag hänsyn till de demografiska förändringarnas konsekvenser och effekter.

    Kommissionen antog redan 2020 en rapport om de demografiska förändringarnas konsekvenser i Europa, som banade väg för ytterligare initiativ under 2021 i och med antagandet av grönboken om åldrande och den långsiktiga visionen för EU:s landsbygdsområden fram till 2040.

    Bland de nyare initiativen på EU-nivå avsedda att hjälpa medlemsländerna att hantera demografiska förändring på olika områden och inom olika sektorer märks den europeiska strategin för vård och omsorg med rådets rekommendationer om tillgång till långvarig vård och omsorg till överkomliga priser och av god kvalitet och förskoleverksamhet och barnomsorg, EU:s strategi för barnets rättigheter och den europeiska barngarantinstödpaketet för ungdomssysselsättningkommissionens rekommendation om effektiva aktiva arbetsmarknadsåtgärderrådets rekommendation om säkerställande av en rättvis omställning till klimatneutralitetsysselsättningspaketet för personer med funktionsnedsättning och det nya förslaget att göra 2023 till Europaåret för kompetens samt meddelandet om att utnyttja talangen i Europas regioner som antogs i dag.

    Fri rörlighet är en av EU:s mest värdefulla landvinningar. För att komplettera den måste vi se till att regioner där befolkningen minskar och som därför står inför en kompetensutvecklingsfälla har möjlighet att dra till sig och utnyttja resultaten av sina investeringar. Demografiska förändringar kan vara en möjlighet att stärka resiliensen i alla territorier inom EU.

    Dubravka Šuica, vice ordförande med ansvar för demokrati och demografi - 17/01/2023

    Av alla utvecklingsfällor är talangfällan en av de mest oroväckande, eftersom den berövar våra regioner deras bästa och smartaste arbetstagare. Sammanhållningspolitiken med sin platsbaserade strategi kan fungera som en katalysator för att hjälpa regionerna att behålla, utveckla och locka till sig talanger. Detta är en förutsättning för att undvika ökade territoriella skillnader inom EU.

    Elisa Ferreira, kommissionär för sammanhållning och reformer - 17/01/2023

    Syftet med Europaåret för kompetens är att främja en positiv inställning till omskolning och kompetenshöjning mot bakgrund av den snabbt föränderliga arbetsmarknaden. Vi vill stärka de europeiska företagens konkurrenskraft och förverkliga den digitala och gröna omvandlingens fulla potential på ett rättvist och inkluderande sätt. Detta är en god möjlighet för regioner som har svårt att locka till sig eller behålla kvalificerad arbetskraft att identifiera vad som hindrar deras företag och arbetskraft från att övergå till mer produktiva och framtidsanpassade sektorer. Den nya särskilda mekanismen för talangsatsningar i regionerna kan vara ett viktigt stöd i detta sammanhang.

    Nicolas Schmit, kommissionär för sysselsättning och sociala rättigheter - 17/01/2023

    Hörnstenen i EU:s principer är att se till att alla européer har samma möjligheter, oavsett i vilken region de är födda. Innovation och utbildning spelar en avgörande roll för att säkerställa att alla EU-regioner, särskilt landsbygdsområden, har ett stödjande innovationsekosystem och en talangreserv som är väl förberedd för att bidra till konkurrenskraft och välstånd i framtiden.

    Mariya Gabriel, kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomsfrågor - 17/01/2023

    Mer information