Tipsa om sidan
RSS
google +
Utskriftsvänlig version

Alessandro Nanni Costa, generaldirektör för Italiens nationella transplantationscentrum, och Giancarlo Liumbruno, generaldirektör för Italiens nationella blodcentral

Alessandro Nanni Costa, generaldirektör för Italiens nationella transplantationscentrum, och Giancarlo Liumbruno, generaldirektör för Italiens nationella blodcentral

Miljontals människor i EU har fått ett nytt liv eller bättre livskvalitet tack vare generösa donationer från medmänniskor – blodtransfusioner, nya organ, vävnader eller celler (t.ex. benmärg eller hornhinnor) eller sperma- eller äggdonationer för assisterad befruktning. Men det är inte riskfritt att använda ämnen av mänskligt ursprung och inom vården arbetar man därför med att begränsa och övervaka riskerna. EU har sedan 2002 flera direktiv som ska se till att produkterna är säkra och håller hög kvalitet.

Övervakning, eller vigilans, är en viktig del av regelverket. Enligt EU-lagstiftningen krävs övervakningsprogram för alla produkter av mänskligt ursprung: blod, organ, vävnader och celler. Kommissionen får in årsrapporter från EU-länderna om biverkningar och andra avvikande händelser som kan bero på kvaliteten och säkerheten hos blod, vävnader och celler. Uppgifterna sammanställs och analyseras och är en ovärderlig resurs för ländernas experter så att de kan förbättra hanteringen. Sammanfattningarna läggs ut på kommissionens webbplats.

EU:s kodningsplattform är ett nytt verktyg som ska bidra till att införa den europeiska koden för vävnader och celler och göra det lättare att spåra och återkalla produkter som medför allvarliga biverkningar.

För att förbättra övervakningen av blod, vävnader och celler inleddes 2015 en bred gemensam åtgärd med stöd från folkhälsoprogrammet – Vistart (övervakning och kontroll för säker transfusion, assisterad befruktning och transplantation). Åtgärden leds av Italiens nationella transplantationscentrum och blodcentral.

Tretton EU-länder och Norge är associerade partner och många andra samarbetar också i detta viktiga initiativ som för första gången sammanför olika aktörer som hanterar blod, vävnader och celler. Tillsammans utforskar vi regelpraxis och enas om strategier för bättre övervakning, enhetliga regler och samarbete mellan länderna. Vi kommer att lämna förslag till kommissionen på hur övervakningsrapporteringen kan förbättras.

Vi ska också bidra till WHO:s ”Notify Library”, en global databas över avvikelser och tillbud i samband med donation och användning av ämnen av mänskligt ursprung. Genom Vistart kan EU-länderna dela sina erfarenheter av övervakningsprogram med kollegor i hela världen.