Lähetä linkki
RSS
google +
Tulostusversio

Alessandro Nanni Costa, Italian elinsiirtokeskuksen johtaja, ja Giancarlo Liumbruno, Italian veripalvelukeskuksen johtaja

Alessandro Nanni Costa, Italian elinsiirtokeskuksen johtaja, ja Giancarlo Liumbruno, Italian veripalvelukeskuksen johtaja

Miljoonat EU-kansalaiset ovat saaneet sairauksiinsa apua verensiirroista sekä elin-, kudos- ja solusiirroista, kuten luuydin- tai sarveiskalvosiirroista, tai saaneet jälkeläisiä luovutettujen sukusolujen avulla. Heidän elämänlaatunsa on kohentunut tai monissa tapauksissa he ovat saaneet suorastaan uuden elämän elin-, kudos- tai solulahjoittajien ansiosta. Näistä siirroista saadut hyödyt ovat ilmeisiä, mutta alan ammattilaiset pitävät erittäin tärkeänä myös sitä, että ihmisperäisten aineiden kliiniseen käyttöön liittyvät kaikki riskit minimoidaan ja niitä valvotaan. EU on vuodesta 2002 alkaen säännellyt alaa direktiiveillä, joiden tavoitteena on turvallisuuden ja laadun varmistus.

Valvontatoimet ovat keskeisessä asemassa ihmisperäisten aineiden sääntelykehyksessä, ja EU-lainsäädäntö edellyttää veren, elimien ja kudosten sekä solujen siirron aloilta säännöllistä raportointia.  Euroopan komissio kerää vuosittain raportit EU-maissa esiintyneistä ei-toivotuista vaikutuksista ja vaaratilanteista, jotka mahdollisesti liittyvät veren, kudosten tai solujen laatuun ja turvallisuuteen. Raportointi, tutkimus ja tietojen aggregointi ovat arvokkaana apuna EU-maiden asiantuntijoille, jotka pyrkivät jatkuvasti parantamaan järjestelmiään. Euroopan komissio julkaisee tiivistelmäraportit Europa-sivustolla. Komissio on myös hiljattain ottanut käyttöön EU:n koodausalustan, jonka avulla ammattilaiset voivat hyödyntää kudosten ja solujen yhtenäistä eurooppalaista koodijärjestelmää (SEC). Tämä tehostaa mahdollisuuksia jäljittää ja vetää pois aineita, joihin havaitaan liittyvän riskitekijöitä.

Veren, kudosten ja solujen valvonnan ja tarkastusten kehittämiseksi aloitettiin vuonna 2015 yhteinen toiminta, joka sai rahoitusta myös kansanterveysohjelmasta. Tätä veren-, kudosten- ja elinsiirtojen ja hedelmöityshoitojen turvallisuutta edistävää VISTART-hanketta (Vigilance and Inspection for the Safety of Transfusion, Assisted Reproduction and Transplantation) johtavat Italian elinsiirtokeskus ja Italian veripalvelukeskus.  13 EU-maata ja Norja ovat assosioituneet hankkeen kumppaneiksi, ja lisäksi monet muut tahot tekevät myös yhteistyötä tämän hankkeen kanssa. Yhdessä selvitetään sääntelykäytäntöjä ja sovitaan kehitys- ja yhdenmukaistamisstrategioista ja keskinäisestä yhteistyöstä.  Sen lisäksi, että Euroopan komissiolle tehdään ehdotuksia vuotuisen valvontaraportoinnin parantamiseksi, tehdään myös WHO:n kanssa tiivistä yhteistyötä ja kerätään Notify Library -tietokantaan tietoja analysoiduista ei-toivotuista seurauksista, jotka liittyvät ihmisperäisen aineen luovuttamiseen tai käyttöön. VISTART-hankkeen kautta EU-maat osallistuvat Notify Library -toimintaan ja EU:n valvontaohjelmien avulla kerätty tieto ja kokemus siirtyy hyödyttämään alan asiantuntijoita muuallakin maailmassa.