Send til en ven
RSS
google +
Printervenlig version

af Alessandro Nanni Costa, generaldirektør for Italiens nationale transplantationscenter, og Giancarlo Liumbruno, generaldirektør for Italiens nationale blodbank

af Alessandro Nanni Costa, generaldirektør for Italiens nationale transplantationscenter, og Giancarlo Liumbruno, generaldirektør for Italiens nationale blodbank

Millioner af EU-borgere har overlevet eller fået et bedre liv takket være blodtransfusioner, transplantation af organer, væv og celler som f.eks. benmarv eller hornhinder eller anvendelsen af donerede kønsceller til assisteret reproduktion. Alt dette har kunnet lade sig gøre, fordi andre mennesker har været donorer. Selv om disse fordele er bredt anerkendt, er fagfolk inden for stoffer af menneskelig oprindelse også klar over, at det er vigtigt at sikre, at alle risici i forbindelse med klinisk anvendelse af stofferne minimeres og overvåges. EU har siden 2002 reguleret dette område gennem en række direktiver, der sigter på at garantere sikkerhed og kvalitet.

Overvågning eller agtpågivenhed er et afgørende element i reguleringen af stoffer af menneskelig oprindelse, og EU-lovgivningen kræver indberetning om overvågningsprogrammer for alle tre undersektorer: blod, organer samt væv og celler.  Kommissionen indsamler årsrapporter om bivirkninger og hændelser, der er indtruffet i EU-landene, og som kan have haft forbindelse med kvalitet og sikkerhed ved blod, væv eller celler. Denne indberetning, analyse og aggregering af oplysningerne er en uvurderlig ressource for eksperter i EU-landene i deres arbejde på løbende at forbedre deres systemer. De sammenfattende rapporter fra Kommissionen offentliggøres på Europa-websitet. Kommissionen har også netop lanceret et vigtigt redskab til støtte for overvågningen, EU's kodningsplatform, der gør det muligt for sundhedspersonale at skabe og afkode den fælles europæiske kode for væv og celler i EU, øge evnen til at spore og påpege, at der er konstateret mangler eller risici.

For at forbedre overvågningen og kontrollen på området blod, væv og celler, blev der i 2015 lanceret en stor fælles aktion, som blev medfinansieret over folkesundhedsprogrammet. VISTART (overvågning og inspektion af sikkerheden ved transfusion, assisteret reproduktion og transplantation) ledes i fællesskab af de to myndigheder i Italien, som er ansvarlige for at føre tilsyn med disse områder: det italienske transplantationscenter og den italienske blodbank.  13 EU-lande og Norge er associerede partnere, og mange andre arbejder også med på dette vigtige initiativ, som er første skridt på vejen mod et intensiveret samspil mellem blodtransfusion og væv og celler. Sammen er vi ved at undersøge reguleringspraksis og vedtage strategier for forbedring, harmonisering og samarbejdet mellem EU-landene.  Der sendes forslag til Kommissionen med henblik på forbedring af den årlige indberetning om overvågningen, og aktionen vil betyde et stærkt samarbejde med WHO's indberetningsbibliotek, som er en global fortegnelse over de analyserede negative tildragelser, der er forbundet med donation eller brug af stoffer af menneskelig oprindelse. Gennem arbejdet i VISTART vil EU-landene bidrage til initiativet og dele den viden, der kommer fra EU's overvågningsprogrammer, med kolleger fra hele verden.