Lähetä linkki
RSS
google +
Tulostusversio

Xavier Prats Monné, terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston pääjohtaja, Euroopan komissio

Xavier Prats Monné, terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston pääjohtaja, Euroopan komissio

Euroopan komission riippumattomien tiedekomiteoiden uudet jäsenet aloittivat tehtävänsä huhtikuun lopussa. Seuraavan viiden vuoden ajan nämä asiantuntijat auttavat komissiota tekemään näyttöön perustuvia poliittisia päätöksiä terveyden, ympäristön ja kuluttajien turvallisuuden aloilla. Tieteelliseen näyttöön perustuva päätöksenteko ei ole nykyisin itsestäänselvyys. Tiedekomiteoiden asiantuntijoilla on merkittävä rooli. He tekevät tarkkaa tutkimusta ja varmistavat, että saavutetut johtopäätökset tarkistetaan ja että tutkimusaineisto tukee niitä.

Tehokkuuden parantamiseksi ja päällekkäisyyksien välttämiseksi tehtiin myös merkittävä rakenteellinen muutos. Entinen terveys- ja ympäristöriskejä käsittelevä tiedekomitea (SCHER) ja entinen kehittymässä olevia ja vastikään havaittuja terveysriskejä käsittelevä tiedekomitea (SCENIHR) yhdistettiin terveys- ja ympäristöriskejä sekä kehittymässä olevia riskejä käsitteleväksi tiedekomiteaksi (SCHEER). Kuluttajien turvallisuutta käsittelevä tiedekomitea pysyy rakenteeltaan ja tehtäviltään entisellään.

Komiteoiden hyvästä maineesta viestii se, että hakemuksia tuli yli 350 tutkijalta. Valinta eri puolilta maailmaa tulevien lahjakkaiden hakijoiden joukosta oli vaikea. Kumpaankin komiteaan valittiin 17 jäsentä. Valituiksi tulleet 34 jäsentä edustavat laajaa asiantuntemusta useista eri kansallisuuksista tasapainoisella sukupuolijakaumalla ja ovat hyvä sekoitus uudelleen nimettyjä sekä uusia jäseniä. Komiteoiden jäseniltä edellytetään ennakkoluulottomuutta, eikä heillä saa olla minkäänlaisia eturistiriitoja, jotta he voivat neuvoa Euroopan komissiota tieteellisesti monimutkaisissa ja poliittisesti arkaluonteisissa kysymyksissä.

Komiteoiden jäsenet tarkastelevat ja arvioivat tieteellistä aineistoa ja tekevät sen perusteella päätelmiä, arvioivat riskejä ja antavat näyttöihin perustuvia neuvoja. Tämä edesauttaa EU:n kansalaisten terveyden suojaamista ja innovoinnin, kasvun ja työllisyyden tukemista EU:ssa.

Komiteoiden jäsenet kartuttavat aiempien vuosin asiantuntijoiden kokoamaa laajaa tieteellisten lausuntojen rekisteriä. Tiedekomiteat perustettiin vuonna 1978, ja ne ovat antaneet yhteensä yli tuhat tieteellistä lausuntoa. Viimeaikaisia tutkimuskohteita ovat olleet mm. solariumlaitteiden mahdolliset riskit, sähkömagneettiset kentät, tupakan lisäaineet, kirurgiset verkot ja metalli-metallipinnoitteiset lonkan tekonivelet. Nämä ovat vain yksittäisiä esimerkkejä moninaisista EU:n kansalaisten terveyden kannalta keskeisistä aihepiireistä.

http://ec.europa.eu/dgs/health_food-safety/dyna/enews/enews.cfm?al_id=1685

Komissio ja sen riippumaton, kehittymässä olevia ja vastikään havaittuja terveysriskejä käsittelevä tiedekomitea SCENIHR julkaisivat 29.1.2016 lopullisen lausunnon tupakkatuotteissa käytettävistä lisäaineista.  Tämä on ensimmäinen komission kyseisestä aiheesta pyytämästä kahdesta lausunnosta, joiden perusteella valitaan tupakkatuotteita koskevassa direktiivissä tarkoitettuun prioriteettiluetteloon sisällytettävät lisäaineet.

Vuonna 2014 hyväksytty tupakkatuotedirektiivi (2014/40/EU)pdf tiukentaa tupakkatuotteiden ja vastaavien tuotteiden valmistamista, esillepanoa ja myyntiä koskevia sääntöjä. Direktiivin 7 artiklassa kielletään tupakkatuotteet, jotka sisältävät tietyntyyppisiä lisäaineita, kuten vitamiineja, kofeiinia, tauriinia, päästöjä värjääviä aineita ja savun hengittämistä keuhkoihin tai nikotiinin imeytymistä edistäviä aineita. Komission oli laadittava ja päivitettävä savukkeiden ja kääretupakan sisältämien vähintään 15 tärkeimmän lisäaineen luettelo. Ensimmäisessä tieteellisessä lausunnossa määritellään ne lisäaineet, jotka tulisi lisätä prioriteettiluetteloon.

SCENIHR nimesi 48 yksittäistä prioriteettilistalle kirjattavaa kemikaalia. Nämä yhdisteet valittiin, koska niillä on tai epäillään olevan yksi tai useampia seuraavista ominaisuuksista:

  • toksisuus polttamattomassa muodossa (esim. syöpää aiheuttava, perimää vaurioittava tai lisääntymiselle vaarallinen)
  • edistää savun hengittämistä keuhkoihin tai nikotiinin imeytymistä, mikä voi osaltaan lisätä riippuvuutta
  • tunnusomainen maku, yksi houkuttelevuutta mahdollisesti lisäävistä tekijöistä
  • toksisten kemikaalien muodostuminen polton jälkeen

Lausunto sisältää täydellisen luettelon ja yksityiskohtaiset tiedot siitä, miten ja miksi yksittäiset yhdisteet valittiin prioriteettiluetteloon. Tupakan lisäaineista on saatavilla myös helppolukuinen tiedote englanniksi, ranskaksi, saksaksi ja espanjaksi.

Myöhemmin tänä vuonna julkaistavan toisen lausunnon tarkoituksena on auttaa suuntaviivojen kehittämisessä eri tutkimustyypeille ja niihin liittyville kriteereille, joita valmistajilta olisi pyydettävä yksittäisten lisäaineiden merkityksen arvioimiseksi.

http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/emerging/docs/scenihr_o_051.pdfpdf(853 KB)

Euroopan komissio järjesti julkisen kuulemisen SCENIHR-tiedekomitean alustavasta lausunnosta ultraviolettisäteilyn terveyden kannalta merkittävistä biologisista vaikutuksista erityisesti kosmeettisiin tarkoituksiin käytettävien solariumien osalta. Kuuleminen päättyi 27.4.2016.   Aiheesta pidettiin julkinen kuulemistilaisuus Luxemburgissa 12.4.2016. Siihen osallistui muun muassa teollisuuden edustajia, kansalaisjärjestöjä, tutkijoita ja syöpäasiantuntijoita.  Alustavassa lausunnossa tarkastellaan solariumien käyttöön liittyviä syitä ja riskejä.

Tieteellisen näytön perusteella SCENIHIR toteaa, että ultraviolettisäteily on täydellinen karsinogeeni, eli se toimii sekä initiaattorina että promoottorina. Vahvan näytön perusteella solariumin säteilylle altistuminen aiheuttaa melanoomaa, levyepiteelisyöpää ja vähäisemmässä määrin tyvisolusyöpää, erityisesti nuorella iällä altistuttaessa.

Myös siitä on jonkin verran näyttöä, että solariumsäteilylle altistuminen voi aiheuttaa silmämelanoomaa. Huomattava osa sekä melanoomasta että muista ihosyövistä ja suuri osa ennen 30. ikävuotta ilmenneistä melanoomista aiheutuu solariumin käytöstä. Lisäksi SCENIHR toteaa, että solariumin käytöllä on vain vähäisiä terveyshyötyjä, eikä solariumin käyttö ole tarpeen optimaalisten D-vitamiinitasojen saavuttamiseksi. Solariumsäteilyn karsinogeenisista vaikutuksista ja ihosyövän syntymisen luonteesta saatujen todisteiden perusteella (UV-säteilyvoimakkuudelle ja UV-annokselle ei ole kynnysarvoja) SCENIHR toteaa, ettei solariumien UV-säteilyvoimakkuudelle ole turvallista raja-arvoa.

SCENIHR:n korvaava uusi komitea SCHEER viimeistelee lausuntonsa myöhemmin tänä vuonna arvioituaan julkisen kuulemisen aikana saadut vastaukset.

http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/emerging/docs/scenihr_o_052.pdfpdf(773 KB)

Kalsiumsyanamidia, joka sisältää 44 prosenttia kalsiumia ja 24 prosenttia typpeä, alettiin tuottaa 1800-luvun lopulla lannoitteeksi maatalousalalla. Vuonna 2013 terveys- ja ympäristöriskejä käsittelevää tiedekomiteaa (SCHER) pyydettiin arvioimaan sen lannoitekäytöstä aiheutuvia riskejä.

Euroopan komissio ja SCHER julkaisivat 22.4.2016 lopullisen lausunnon kalsiumsyanamidin lannoitekäytöstä ihmisten terveydelle ja ympäristölle aiheutuvista mahdollisista riskeistä.

SCHER arvioi kalsiumsyanamidin lannoitekäytön terveysriskejä työntekijöille soveltamalla samoja menetelmiä, joita käytetään kasvinsuojeluaineiden rekisteröinnissä. Altistumislaskelmien pohjana käytettiin sekä ammatti- että yksityiskäyttötilanteita. Laskelmia tehtiin myös vaikutuksista sivullisiin ja asukkaisiin, mukaan lukien lapsiin.

SCHER totesi, että haittavaikutuksia ihmisille ja ympäristölle ei voida sulkea pois kalsiumsyanamidin nykyisillä käyttömäärillä.

http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/environmental_risks/docs/scher_o_169.pdfpdf(2 MB)

Euroopan komissio ja sen riippumaton terveys- ja ympäristöriskejä käsittelevä tiedekomitea (SCHER) julkaisi lopullisen lausuntonsa lasten nielemien lelumateriaalien määriä koskevista arvioista 15.4.2016.

SCHER:iä pyydettiin tarkastelemaan saatavilla olevaa tietoa seuraavista kolmesta lasten nielemästä lelumateriaalityypistä ja arvioimaan, pätevätkö lelujen turvallisuutta koskevan direktiivinpdf pohjana olevat 19 alkuaineen migraatioraja-arvot edelleen vai pitäisikö niitä muuttaa (esim. viikkorajoiksi päivärajojen sijaan).

  1. Kuiva, hauras, jauhemainen tai notkea lelumateriaali (nielty määrä 100 mg/päivä)
  2. Nestemäinen tai tahmea lelumateriaali (400 mg/päivä)
  3. Raaputettu lelumateriaali (8 mg/päivä)

Lopullisessa lausunnossaan SCHER pitää edellä mainittuja määriä edelleen soveltuvina ja on sitä mieltä, että ne olisi edelleen pidettävä päivittäisinä eikä viikoittaisina.

http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/environmental_risks/docs/scher_o_170.pdfpdf(503 KB)