Send til en ven
RSS
google +
Printervenlig version

af Marina Maggini (Italiens nationale sundhedsinstitut i Rom) og Jelka Zaletel (Sloveniens nationale institut for folkesundhed i Ljubljana)

af Marina Maggini (Italiens nationale sundhedsinstitut i Rom) og Jelka Zaletel (Sloveniens nationale institut for folkesundhed i Ljubljana)

Diabetes er en udbredt og alvorlig sygdom: Ifølge de seneste beregninger fra International Diabetes Federation var der i 2015 på verdensplan 415 millioner voksne (i alderen 20-79 år), der havde diabetes. Det svarer til omkring 9 % af den samlede befolkning i denne aldersgruppe. Hvis der ikke gøres noget, forventes det, at ca. 642 millioner mennesker har diabetes inden 2040. I EU varierer hyppigheden af diabetes fra ca. 4,0 %-4,5 % i Litauen, Estland og Irland til lige under 10 % i Cypern, Malta og Portugal.

Diabetes forøger risikoen for mange alvorlige sundhedsproblemer som f.eks. hjerte-kar-sygdomme, blindhed, neuropati, fodlidelser og nefropati (nyresygdom). Imidlertid kan man med livsstilsændringer hos mennesker med høj risiko forebygge mange tilfælde af type 2-diabetes, som er den mest almindelige diabetesform, eller udsætte sygdommens indtræden betydeligt. Desuden er mange diabetikere i stand til selv at forebygge eller forsinke udviklingen af komplikationer med behandling, ændringer i deres livsstil og en personligt styret egenindsats.

Lanceringen i 2014 af den europæiske fælles indsats vedrørende kroniske sygdomme og fremme af sund aldring gennem hele livet (JA-CHRODIS) var et svar på Kommissionens opfordring til at gå sammen om forebyggelse og behandling af alvorlige kroniske sygdomme. Diabetes blev udvalgt som casestudie i styrkelse af sundhedsplejen for mennesker med kroniske sygdomme. Hovedformålet er at anvende den tilgængelige viden til at forbedre koordineringen og samarbejdet mellem landene i indsatsen mod diabetes gennem udveksling af god praksis.

Som led i JA-CHRODIS blev der gennemført en kortlægning af nationale diabetesplaner i Europa, som dannede grundlag for et politisk notat med det formål at indkredse faktorer, der kan fremme udviklingen, gennemførelsen og bæredygtigheden af de nationale diabetesplaner. En række europæiske lande har – på forskellige måder – gjort fremskridt i deres systematiske indsats over for diabetesproblemet. Erfaringerne fra disse processer kan være med til at hjælpe forskellige lande i deres bestræbelser på at udvikle en vellykket og omfattende strategi for forebyggelse og behandling af diabetes specifikt og af kroniske sygdomme generelt.