Navigációs útvonal

Hátrányos megkülönböztetés

A román kolostorokba szóló belépődíjak többé nem diszkriminatívak

Egy francia állampolgár panaszt tett amiatt, hogy – a belépőjegyek árának megállapításánál – a román kolostorokban a külföldi turistákkal szemben hátrányos megkülönböztetést alkalmaztak.

A román kolostorokba való belépésért a külföldieknek kétszer annyit kellett fizetniük, mint a román állampolgároknak. Mivel ez az eljárás ellentétes volt az uniós elvekkel, a román SOLVIT-központ közbenjárt az egyházi hatóságoknál azért, hogy állampolgárságtól függetlenül egységes jegyárakat alkalmazzanak a kolostorokban.

A megoldás 9 hét alatt megszületett.


Svéd versenyző is indulhat az osztrák bajnokságon

Egy Ausztriában élő svéd állampolgár nem versenyezhetett kedvenc sportágában, a curlingben. Az Osztrák Curling Szövetség szabályainak értelmében külföldi állampolgárok csak akkor vehettek részt az osztrák bajnokságban, ha már legalább 18 hónapja az országban éltek.

A szövetség ráadásul csapatonként csak egy külföldi játékos részvételét engedélyezte.

A SOLVIT felhívta a figyelmet arra, hogy ezek diszkriminatív szabályok, és rábírta a szövetséget, hogy a szabályozásból törölje a külföldiekre vonatkozó kvótát.

Az ügy 18 hét alatt megoldódott.


A norvég hajóknak nem kell többé pótdíjat fizetniük az egyesült királysági kikötőkben

Egy norvég hajóra, amely műtrágyát szállított Norvégiából Észak-Írországba, az észak-írországi kikötőben magasabb díjat szabtak ki, mint az uniós országokból érkezett hajókra.

Mivel Norvégia az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagja, hajóinak az uniós országok hajóival megegyező bánásmódban kellene részesülniük.

A SOLVIT-nak sikerült meggyőznie a kikötői hatóságokat, hogy ennek megfelelően változtassák meg a díjszabást.

A megoldás 12 hét alatt megszületett.


Bulgária már nem alkalmaz megkülönböztetést külföldön dolgozó állampolgáraival szemben

Egy külföldön élő és dolgozó bolgár házaspár azért nem tudta beíratni kislányát egy bulgáriai óvodába, mert nem tartoztak a bolgár társadalombiztosítás hatálya alá.

A SOLVIT világossá tette a bolgár hatóságok számára, hogy az uniós jog értelmében nem büntethetik saját állampolgáraikat azért, amiért élnek azzal a jogukkal, hogy EU-szerte bárhol munkát vállalhatnak.

A bolgár hatóságok korrigálták a helyzetet, így a házaspár végül be tudta íratni gyermekét az óvodába.

A megoldás 6 hét alatt megszületett.