Send til en ven
RSS
google +
Printervenlig version

Af Andrzej Rys, direktør for sundhedssystemer og -produkter, GD for Sundhed

Af Andrzej Rys, direktør for sundhedssystemer og -produkter, GD for Sundhed

Kommissionens meddelelse fra 2010 om global sundhed fastslog, at global sundhed handler om en verdensomspændende forbedring af sundheden, nedbringelse af uligheden og beskyttelse mod globale sundhedsfarer. Den belyste emnet fra forskellige vinkler, herunder udvikling, handel, sikkerhed, menneskerettigheder og god regeringsførelse. Hvilken rolle spiller EU's politikker og instrumenter i denne model?

EU er en stærk tilhænger af global sundhedsforvaltning og multilateralisme og ser Verdenssundhedsorganisationen (WHO) som den globale leder. Kommissionen og WHO samarbejder på en lang række områder: EU er den tredjestørste bidragyder til WHO og spiller en central rolle i dets styrende organer.

EU bidrager også til global styring af sundheden gennem andre internationale politikker, der har indvirkning på sundhed, f.eks. handel, forskning og udvikling. Internt i Europa-Kommissionen er GD for Sundhed og Fødevaresikkerhed i dialog med andre afdelinger i Kommissionen om sundhedsspørgsmål, der har global indvirkning eller globale dimensioner.

De igangværende forhandlinger om internationale handelsaftaler følges tæt af de globale sundhedsaktører, der er bekymrede over de mulige negative konsekvenser af konvergerende standarder og myndighedernes evne til at regulere markederne til gavn for folkesundheden. For at forebygge negative virkninger er man konstant nødt til at se sagen i et bredere perspektiv og drage konklusioner, selv når det ikke ved første øjekast er indlysende, at der er forbindelser, hvilket undertiden er tilfældet, når man ser på specifikke handelsspørgsmål og folkesundhed.

EU arbejder desuden for forvaltning af global sundhed gennem de globale sundhedsstrategier, der er udviklet af Kommissionen og mange af EU-landene for at opnå sammenhæng mellem interne og eksterne politikker.

EU har en global tilgang til samarbejdet med WHO og andre internationale organisationer, andre af Kommissionens afdelinger, medlemslandene, ngo'er, politiske beslutningstagere, erhvervslivet og andre om at beskytte og forbedre den globale sundhed.  Ligesom intet menneske er en ø, er intet land eller ingen region eller endog kontinent immunt over for visse sundhedsfarer som ebola, antimikrobiel resistens og hiv/aids. Bekæmpelsen af disse og andre trusler kræver samarbejde og god vilje fra alle parter.

Global Health

Mere om dette emne