Lähetä linkki
RSS
google +
Tulostusversio

Andrzej Rys, terveysjärjestelmien ja -tuotteiden linjan johtaja, Euroopan komission terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosasto

Andrzej Rys, terveysjärjestelmien ja -tuotteiden linjan johtaja, Euroopan komission terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosasto

Komissio antoi vuonna 2010 tiedonannon ”EU ja globaali terveys”, jossa käsiteltiin maailman terveystilanteen parantamista, terveyteen liittyvän eriarvoisuuden vähentämistä ja maailmanlaajuisilta terveysuhkilta suojautumista. Aihetta lähestyttiin eri näkökulmista, ja pohdittiin esimerkiksi siihen liittyviä kehitys-, kauppa-, turvallisuus- ja ihmisoikeuspoliittisia sekä hallinnollisia näkökohtia. Mikä rooli EU:n toimilla ja välineillä on globaalin terveyden edistämisessä?

EU kannattaa terveyskysymysten maailmanlaajuista ja monenvälistä hallinnointia WHO:n johdolla. Komissio tekee WHO:n kanssa yhteistyötä monilla saroilla. Se on myös WHO:n kolmanneksi suurin rahoittaja, ja sen edustajia on keskeisissä tehtävissä WHO:n hallintoelimissä.

EU on mukana globaalissa terveyshallinnoinnissa myös sellaisten terveysasioihin vaikuttavien toimiensa välityksellä, joita toteutetaan muilla politiikan aloilla, kuten kauppa-, tutkimus- tai kehitysyhteistyöpolitiikassa. Euroopan komission sisällä terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosasto käy keskustelua maailmanlaajuisista terveyskysymyksistä muiden komission yksiköiden kanssa.

Terveysala koko maailmassa seuraa tarkoin meneillään olevia kansainvälisiä kauppasopimusneuvotteluja. Huolena on, aiheutuuko standardien yhdenmukaistamisesta kielteisiä seurauksia ja pystytäänkö markkinoita vastedes sääntelemään kansanterveyttä palvelevalla tavalla. Jotta haitoilta vältytään, on asioita tarkasteltava jatkuvasti laaja-alaisesti ja pyrittävä havaitsemaan niiden väliset yhteydet, vaikka ne eivät ensi silmäyksellä ilmeisiä olisikaan. Kauppasäännöilläkin voi olla terveysvaikutuksia.

EU edistää globaalia terveyttä myös komission ja monien EU-maiden laatimien alan strategioiden kautta. Tavoitteena on sisäisen ja ulkoisen toimintapolitiikan johdonmukaisuus.

Teemme siis yhteistyötä WHO:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen kanssa, komission muiden yksiköiden kanssa, EU-maiden kanssa, kansalaisjärjestöjen, päättäjien, teollisuuden ja muiden tahojen kanssa. Globaali terveys edellyttää laaja-alaista toimintaa.  Yksikään ihminen ei ole saari, eikä yksikään maa, alue tai edes maanosa ole immuuni, kun kansanterveyttä uhkaa esimerkiksi ebola, hiv/aids tai mikrobiresistenssi. Näiden ja muiden globaalien terveysuhkien torjunta vaatii yhteistyötä ja myönteistä asennetta kaikilta tahoilta.

Global Health

Lisää aiheesta