Aan een vriend sturen
RSS
google +
Versie om af te drukken

Door Andrzej Rys, directeur Gezondheidssystemen en -producten, DG Gezondheid

Door Andrzej Rys, directeur Gezondheidssystemen en -producten, DG Gezondheid

In 2010 heeft de Commissie in haar Mededeling over volksgezondheid in de wereld verklaard dat wereldwijde gezondheid gaat over betere gezondheid, het wegwerken van verschillen en de bescherming tegen wereldwijde bedreigingen voor de gezondheid. Ze bekeek het concept daarbij van verschillende kanten: ontwikkeling, handel, veiligheid, mensenrechten en bestuur. Wat is hierbij de rol van EU-beleid en -instrumenten?

De EU is overtuigd voorstander van een wereldwijd gezondheidsbeleid en multilateralisme en zij verwacht dat de WHO op dit vlak de leiding neemt. De Commissie en de WHO werken samen aan een breed scala van onderwerpen: de EU is de op twee na grootste financier van de WHO en speelt een belangrijke rol in de WHO-bestuursorganen.

De EU zorgt ook dat gezondheid wereldwijd aandacht krijgt bij ander internationaal beleid dat gevolgen heeft voor de gezondheid, zoals het beleid voor handel, onderzoek en ontwikkeling. Binnen de Europese Commissie overlegt DG Gezondheid en voedselveiligheid met andere diensten van de Commissie over gezondheidskwesties die wereldwijde dimensies hebben.

De lopende onderhandelingen over internationale handelsovereenkomsten worden op de voet gevolgd door de internationale zorggemeenschap, die bezorgd is over de mogelijke negatieve gevolgen van de convergentie van normen en marktregulering door regeringen in het belang van de volksgezondheid. Om negatieve gevolgen te voorkomen, moet voortdurend naar het grote geheel en naar onderlinge verbanden worden gekeken, ook als er op het eerste gezicht geen verbanden zijn, zoals bijvoorbeeld tussen bepaalde handelskwesties en de volksgezondheid.

De EU werkt ook aan het beheer van de mondiale volksgezondheid door middel van wereldwijde gezondheidsstrategieën die door de Commissie en veel EU-landen zijn ontwikkeld om het interne en het externe beleid beter op elkaar af te stemmen.

Of het nu gaat om samenwerking met de WHO dan wel met andere internationale organisaties, diensten van de Commissie, EU-landen, ngo’s, beleidsmakers, de industrie of anderen: behoud en verbetering van de wereldwijde volksgezondheid vereisen een mondiale aanpak.  Geen land, regio of werelddeel is immuun voor bepaalde gezondheidsbedreigingen zoals ebola, antimicrobiële resistentie en hiv/aids. We kunnen deze en andere dreigingen alleen bestrijden als iedereen samenwerkt en zijn goede wil toont.

Global Health

Meer over dit onderwerp