Gezondheid wereldwijd

Ziekten en hun oorzaken houden geen rekening met landsgrenzen. Daarom kunnen kwesties van wereldwijde gezondheid niet doeltreffend behandeld worden door Europa alleen. Ook de vergrijzing is een wereldwijd probleem dat alleen met internationale samenwerking opgelost kan worden.

Meer informatie – De EU en de wereldwijde volksgezondheid – samenvatting Bekijk deze link in een andere taal English (en)

Actie op EU-niveau

De belangrijkste uitdagingen van de EU met betrekking tot wereldwijde gezondheid zijn:

  • governance
  • universele dekking
  • samenhang van EU-beleid
  • onderzoek en kennis 

Een aantal beleidsdocumenten uit 2010 dient als leidraad voor de maatregelen van de Europese Commissie:

Forum voor het wereldwijde gezondheidsbeleid

Het Forum voor het wereldwijde volksgezondheidsbeleid Bekijk deze link in een andere taal English (en) biedt de mogelijkheid om informatie uit te wisselen en beleidsontwikkelingen te bespreken, om zo een gemeenschappelijke aanpak en maximale synergie te ontwikkelen tussen:

  • directoraten-generaal van de Commissie
  • Europese dienst voor extern optreden
  • ngo's
  • vertegenwoordigers van het bedrijfsleven
  • vertegenwoordigers van internationale organisaties (WHO, UNICEF, UNAIDS, etc.). 

Het forum is bedoeld als inclusief forum. Geïnteresseerde EU-landen en vertegenwoordigers van derde landen nemen eraan deel.

Internationale actie

De EU werkt nauw samen met internationale organisaties zoals WHO, kandidaat-lidstaten Bekijk deze link in een andere taal English (en) en de buurlanden  Bekijk deze link in een andere taal English (en) en -regio's Bekijk deze link in een andere taal български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) van de EU. 

In de context van de G7+ probeert de Commissie ook om de volksgezondheid wereldwijd te verbeteren.

De EU zet zich ook in voor de uitvoering van internationale gezondheidsovereenkomsten zoals de Kaderovereenkomst van de WHO voor de bestrijding van tabaksgebruik en de Internationale Gezondheidsregeling.