Vi står vid Ukrainas sida för att försvara frihet och demokrati

Med Rysslands oberättigade anfallskrig mot Ukraina är det återigen krig i Europa.

Sedan den ödesdigra dagen den 24 februari 2022 då ryska trupper gick in landet, har Europa stått vid ukrainarnas sida med orubbligt engagemang.

Vi har gett människor som flyr från Putins bomber tak över huvudet. Vi har gett ekonomiskt bistånd så att landet kan hålla i gång. Vi har gett militärt bistånd. Vi har vidtagit sanktioner mot förövarna.

Och vi har stöttat Ukrainas alla steg på vägen mot ett EU-medlemskap.

”EU kommer att stå vid Ukrainas sida varje dag under kriget och varje dag därefter.”

Ursula von der Leyen

Vi hjälper Ukraina att göra motstånd och bli motståndskraftigt 

Vi har gett humanitärt, ekonomiskt och militärt bistånd i en aldrig tidigare skådad omfattning – hittills nästan 147,9 miljarder euro, varav 50,3 miljarder euro i militärt bistånd. Genom Ukrainafaciliteten tillhandahåller vi upp till 50 miljarder euro i stabilt och förutsägbart stöd under de kommande åren.

Pengarna ska säkerställa grundläggande samhällsservice – skolorna ska hållas öppna, löner och pensioner betalas ut – medan Ukrainas folk fortsätter att slåss mot angriparna.

I dessa mörka tider bidrar vi med ljus till de ukrainska hemmen genom att donera miljoner glödlampor och tusentals transformatorer och elgeneratorer.

Vi har levererat hundratals skolbussar som gör det enklare och säkrare för ukrainska barn att ta sig till skolan.

Och vi har ställt upp för dem som har tvingats lämna sina hem. Européerna har öppnat sina hem för dem. 

För de drygt fyra miljoner som har tagit sig till EU har vi erbjudit hjälp, uppehållsrätt och boende och tillgång till arbetsmarknad, vård och skola.

Vi ska se till att Ryssland får betala

Solidaritet med Ukraina innebär att stå upp för rättvisan.

EU har infört långtgående sanktioner mot Ryssland för att försvaga landets krigsmaskin och industrins och ekonomins förmåga att föra krig.

Vi arbetar för att se till att de ansvariga får betala för sina brott och får stå till svars inför Internationella centrumet för lagföring av aggressionsbrottet mot Ukraina i Haag.

De krigsbrott och brott mot mänskligheten som har begåtts i Butja, Mariupol, Charkiv, Cherson, Lviv, Irpin och på många andra platser får inte och ska inte glömmas bort.

Tillsammans banar vi väg för en gemensam och ljusare framtid

Ukrainas plats är i EU.

Bara några dagar efter Rysslands oberättigade anfall ansökte Ukraina om EU-medlemskap och knappt två år senare enades EU-ledarna om att inleda anslutningsförhandlingar med landet.

Europa snabbar också på sin egen väg mot en mer resilient framtid. EU har radikalt minskat sin import av ryska fossila bränslen, vilket har stärkt vår energitrygghet och snabbat på övergången till renare, inhemska energikällor.

Det brutala anfallskriget har också visat att vi måste stärka vår egen säkerhet och vårt försvar. Vi håller nu på att ta fram en ny strategi för den europeiska försvarsindustrin för att stärka EU-ländernas satsningar – från forskning till tillverkning och upphandling – och trygga vår egen försörjning totalt sett.

”Ukraina befinner sig i frontlinjen och försvarar allt som vi européer värdesätter: vår frihet, vår demokrati och vår tanke- och yttrandefrihet.”

Ursula von der Leyen

Slava Ukraini
och länge leve Europa!