Στήριξη της Ουκρανίας για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας

Ο αδικαιολόγητος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έφερε και πάλι τις πολεμικές ιαχές στα ευρωπαϊκά εδάφη.

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν τα ρωσικά στρατεύματα διέσχισαν τα σύνορα, η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό των Ουκρανών με αταλάντευτη αποφασιστικότητα.

Έχουμε παράσχει καταφύγιο στους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις βόμβες του Πούτιν. Έχουμε παράσχει χρηματοδοτική βοήθεια για να βοηθήσουμε τη χώρα να σταθεί στα πόδια της. Έχουμε παράσχει στρατιωτική βοήθεια. Έχουμε επιβάλει κυρώσεις στους υπευθύνους.

Και έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να στηρίξουμε την προσέγγιση της Ουκρανίας με την ΕΕ.

«Η Ευρώπη θα σταθεί στην πλευρά της Ουκρανίας κάθε ημέρα που κρατάει ο πόλεμος αλλά και κάθε ημέρα μετά από τον πόλεμο.»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Συμβολή στην αντίσταση και την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας 

Έχουμε παράσχει πρωτοφανή ανθρωπιστική, χρηματοδοτική και στρατιωτική βοήθεια, που ανέρχεται μέχρι στιγμής σε σχεδόν 108 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης στρατιωτικής βοήθειας ύψους 39 δισ. ευρώ. Μέσω της νέας διευκόλυνσης για την Ουκρανία, θα παράσχουμε επιπλέον 50 δισ. ευρώ κατά την επόμενη τετραετία.

Έτσι, θα συμβάλουμε στην παροχή βασικών υπηρεσιών — τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις, όσο ο λαός της Ουκρανίας εξακολουθεί να αγωνίζεται κατά του εισβολέα.

Στις χαλεπές αυτές ημέρες φέρνουμε φως στις ουκρανικές εστίες, παρέχοντας εκατομμύρια λαμπτήρες και χιλιάδες μετασχηματιστές και γεννήτριες ισχύος.

Έχουμε προσφέρει εκατοντάδες σχολικά λεωφορεία, ώστε να γίνει ευκολότερη και ασφαλέστερη η πρόσβαση των παιδιών της Ουκρανίας στα σχολεία τους.

Και βρισκόμαστε στο πλευρό όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι Ευρωπαίοι έχουν ανοίξει γενναιόδωρα τα σπίτια τους. 

Στα περισσότερα από τα τέσσερα εκατομμύρια άτομα που έχουν καταφύγει στην ΕΕ έχουμε παράσχει βοήθεια, διαμονή, στέγαση, πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, υγειονομική περίθαλψη και σχολική εκπαίδευση.

Επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία

Αλληλεγγύη προς την Ουκρανία σημαίνει στήριξη της δικαιοσύνης.

Η ΕΕ έχει επιβάλει ευρείες κυρώσεις στη Ρωσία για να αποδυναμώσει την πολεμική της μηχανή και να πλήξει τη βιομηχανική και οικονομική της ικανότητα να διεξάγει πόλεμο.

Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους και θα λογοδοτήσουν με τη βοήθεια του Διεθνούς Κέντρου για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας στη Χάγη.

Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα, τη Μαριούπολη, το Χάρκοβο, τη Χερσώνα, το Lvyv, το Irpin και πολλά άλλα μέρη, δεν γίνεται και δεν πρόκειται να λησμονηθούν.

Διαμόρφωση του εδάφους για ένα κοινό και πιο λαμπρό μέλλον

Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Μόλις λίγες ημέρες αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε την αδικαιολόγητη επίθεσή της, η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ και λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Η Ευρώπη επιταχύνει επίσης τη δική της πορεία προς ένα πιο ανθεκτικό μέλλον. Η ΕΕ μείωσε δραστικά τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων αυξάνοντας την ενεργειακή μας ασφάλεια και επιταχύνοντας τη μετάβαση σε καθαρότερες, εγχώριες πηγές ενέργειας.

Αυτή η βίαιη επίθεση κατέδειξε επίσης ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη δική μας ασφάλεια και άμυνα. Τώρα αναπτύσσουμε μια νέα ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική στον τομέα της άμυνας — για να ενισχύσουμε τις προσπάθειες των κρατών μελών — από την έρευνα έως την παραγωγή ή τις προμήθειες — και να βελτιώσουμε συνολικά την ασφάλεια του εφοδιασμού μας.

«Η Ουκρανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας για το σύνολο των αρχών που ασπάζονται οι Ευρωπαίοι: την ελευθερία μας, τη δημοκρατία μας, την ελευθερία της σκέψης και του λόγου.»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Σλάβα Ουκραΐνι
και ζήτω η Ευρώπη