Ukrainan tukena taistelussa vapauden ja demokratian puolesta
Venäjän perusteeton hyökkäys Ukrainaan on tuonut sodan takaisin Eurooppaan.
EU on pysynyt horjumatta ukrainalaisten tukena siitä lähtien, kun Venäjän joukot ylittivät Ukrainan rajan 24. helmikuuta 2022.
EU on tarjonnut suojaa Venäjän pommituksia pakeneville ihmisille. Se on antanut taloudellista apua Ukrainan selviytymisen tueksi. Se on antanut sotilaallista apua ja määrännyt hyökkääjiä vastaan monenlaisia pakotteita.
EU on myös edistänyt Ukrainan lähentymistä EU:hun.
Tukea Ukrainan vastarinnalle ja selviytymiskyvylle
EU on toimittanut Ukrainaan humanitaarista, taloudellista ja sotilaallista apua, jonka arvo on tähän mennessä 118,3 miljardia euroa. Tästä 43,5 miljardia euroa on sotilaallista apua. Uuden Ukrainan tukivälineen kautta toimitetaan seuraavien neljän vuoden aikana lisäapua 50 miljardin euron arvosta.
EU:n tuella Ukraina pystyy pitämään yllä peruspalveluja, esimerkiksi pitämään koulut avoinna ja maksamaan palkkoja ja eläkkeitä, samalla kun se jatkaa taistelua hyökkääjää vastaan.
Näinä synkkinä aikoina EU tuo ukrainalaisten koteihin valoa myös konkreettisesti, sillä se on lahjoittanut Ukrainaan miljoonia lamppuja ja tuhansia muuntajia ja sähkögeneraattoreita.
EU:sta on toimitettu Ukrainaan satoja koulubusseja, jotka helpottavat ja turvaavat ukrainalaislasten koulumatkoja.
EU on tarjonnut apua myös niille ukrainalaisille, jotka ovat joutuneet lähtemään kodeistaan. Monet eurooppalaiset ovat avanneet kotinsa maasta paenneille.
Yli neljä miljoonaa Ukrainasta paennutta on saanut oikeuden oleskeluun, asumiseen, työntekoon, terveydenhuoltoon ja koulutukseen EU:ssa.
Venäjä on saatettava vastuuseen teoistaan
Ukrainalle annettavaan solidaariseen tukeen sisältyy myös oikeuden puolustaminen.
EU on asettanut Venäjää vastaan laaja-alaisia pakotteita, joilla pyritään heikentämään maan teollisia ja taloudellisia edellytyksiä sodankäyntiin.
EU haluaa varmistaa, että sotarikokset eivät jää rankaisematta ja että Haagissa sijaitseva Ukrainaan kohdistuneen hyökkäysrikoksen syytteeseenpanoa tukeva kansainvälinen keskus saattaa niiden tekijät vastuuseen teoistaan.
Emme voi unohtaa sotarikoksia ja ihmisyyden vastaisia rikoksia, joihin hyökkääjät ovat syyllistyneet Butšassa, Mariupolissa, Harkovassa, Hersonissa, Lvivissä, Irpinissä ja muualla Ukrainassa.
Kohti yhteistä, valoisampaa tulevaisuutta
Ukraina on osa eurooppalaista perhettä.
Ukraina haki EU:n jäsenyyttä vain muutama päivä sen jälkeen, kun Venäjä oli käynnistänyt perusteettoman hyökkäyssotansa. EU:n johtajat päättivät aloittaa liittymisneuvottelut Ukrainan kanssa.
EU vauhdittaa samalla omaa matkaansa kohti kestävämpää tulevaisuutta. EU on vähentänyt merkittävästi fossiilisten polttoaineiden tuontia Venäjältä, mikä on lisännyt energiavarmuutta jäsenmaissa ja kiihdyttänyt siirtymistä puhtaampaan, EU:ssa tuotettuun energiaan.
Venäjän raaka hyökkäys on osoittanut myös sen, että EU:n on parannettava omaa turvallisuuttaan ja puolustustaan. EU kehittää parhaillaan uutta puolustusteollisuusstrategiaa, jolla vauhditetaan tutkimusta, tuotantoa ja hankintoja jäsenmaissa sekä parannetaan yleistä toimitusvarmuutta.
Slava Ukraini –
kauan eläköön Eurooppa!