Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

Progress mikrofinanszírozási eszköz

Mi az a Progress mikrofinanszírozási eszköz?

A 2010-ben indított európai Progress mikrofinanszírozási eszköz célja, hogy a kisvállalkozásokat létrehozó vagy fejlesztő vállalkozók könnyebben kapjanak mikrohitelt, azaz olyan kölcsönt, amely nem haladja meg a 25 000 eurót.

A Progress mikrofinanszírozási eszköz nem közvetlenül finanszírozza a vállalkozókat, hanem az EU területén található konkrét mikrohitel-szolgáltatóknak teszi lehetővé, hogy hitelezői tevékenységeiket megsokszorozzák. Ennek érdekében:

  • garanciát bocsát ki (így részt vállal a szolgáltatók lehetséges veszteségi kockázatából)
  • finanszírozást biztosít, hogy a szolgáltatók több mikrohitelt tudjanak nyújtani.

Mikrohitel-szolgáltatók lehetnek magán- vagy állami bankok, bankszektoron kívüli mikrofinanszírozási intézmények és nonprofit mikrohitel-szolgáltatók.

A vállalkozóknak biztosított mikrohitelek feltételei (összeg, időtartam, kamatlábak és díjak, a hitelfelvételi folyamat hossza) az adott mikrohitel-szolgáltatóktól függenek.

A Progress mikrofinanszírozási eszköz nem használható hitelkeret kiegyenlítésére, például hiteltúllépés vagy rövid távú rulírozó hitelek fedezésére.

Kaphatok-e mikrohitelt a Progress eszköz révén?

Igen, amennyiben Ön:

  • önfoglalkoztatóvá kíván válni, mikrovállalkozást (10 alkalmazottnál kevesebbet foglalkozó vállalkozást) szeretne létrehozni vagy a meglévő mikrovállalkozását kívánja fejleszteni (különösen, ha szociális vállalkozásról van szó),
  • munkanélküli,
  • ideiglenesen távol maradt a munkaerőpiacról,
  • nehezen fér hozzá a hagyományos hitelekhez (pl. a nők, a túl fiatalnak vagy túl idősnek ítélt személyek, kisebbségi csoportok tagjai, a fogyatékkal élők stb.).

Hogyan igényelhetek mikrohitelt?

Ellenőrizze, léteznek-e már mikrofinanszírozás-szolgáltatók hazájában. Kérjen tőlük tájékoztatást a konkrét jelentkezési feltételekkel és eljárásokkal kapcsolatban! A mikrohitel iránti kérelmet közvetlenül nekik küldheti el.

Hogyan válhat egy intézmény a Progress mikrofinanszírozási eszköz közvetítőjévé?

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank által támogatott Progress mikrofinanszírozási eszközt az Európai Beruházási Alap kezeli.

Kapcsolódó weboldalak

Egyéb mikrofinanszírozási programok

Oldal megosztása