Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη

Αντιμετώπιση των διακρίσεων στην εργασία



Εισαγωγή

Έχετε δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες! Η δίκαιη μεταχείριση αποτελεί βασικό δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι παράνομη η διάκριση λόγω φύλου, ηλικίας, αναπηρίας, εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής, θρησκείας, πεποιθήσεων ή γενετήσιου προσανατολισμού ενός ατόμου.   

Ίση μεταχείριση γυναικών και ανδρών

Οι νόμοι για τα ίσα δικαιώματα μεταξύ γυναικών και ανδρών υφίστανται ήδη από την αρχή την Ευρωπαϊκής Κοινότητας.  

Από τη δεκαετία του 1970 έχουν εγκριθεί συνολικά 16 νομοθετικές πράξεις με στόχο τη διασφάλιση της δίκαιης και ίσης μεταχείρισης γυναικών και ανδρών στην εργασία.  

Οι νόμοι αυτοί καλύπτουν διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων η ίση μεταχείριση κατά τη διάρκεια υποβολής αίτησης για θέση εργασίας, η ίση μεταχείριση στην εργασία, η μισθολογική διαφάνεια, η προστασία των εγκύων και των θηλαζουσών μητέρων, τα δικαιώματα άδειας μητρότητας και γονικής άδειας καθώς και άλλες διατάξεις που αποβλέπουν στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής.  

Εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες σε ολόκληρη την Ευρώπη απολαμβάνουν αυτά τα δικαιώματα καθημερινά, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πίσω από αυτούς τους νόμους!  

Αντιμετώπιση άλλων μορφών διακρίσεων στην εργασία

Στους νόμους για τα ίσα δικαιώματα μεταξύ γυναικών και ανδρών προστέθηκε το 2000 νέα νομοθεσία της ΕΕ που απαγορεύει τις διακρίσεις για άλλους λόγους. Σύμφωνα με αυτούς τους νέους νόμους, είναι παράνομη η διάκριση εις βάρος κάποιου λόγω:  

  • φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής
  • θρησκείας και πεποιθήσεων 
  • αναπηρίας
  • γενετήσιου προσανατολισμού
  • ηλικίας  

Αυτοί οι πέντε τομείς διακρίσεων, μαζί με τις διακρίσεις λόγω φύλου, περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Λισαβόνας ως τομείς στους οποίους η ΕΕ μπορεί να αναλάβει δράση για την πρόληψη των διακρίσεων.  

Φυσικά, διακρίσεις μπορεί να προκύψουν για άλλους λόγους, π.χ. επειδή ένα άτομο είναι παντρεμένο ή όχι, ή λόγω του επιπέδου του εισοδήματός του ή λόγω του τόπου κατοικίας του. Διακρίσεις μπορεί επίσης να προκύψουν λόγω συνδυασμού διαφορετικών λόγων, π.χ. λόγω της ηλικίας ενός ατόμου και του φύλου του (π.χ. μια γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε άδικη μεταχείριση στην αγορά εργασίας).    

Οι νόμοι για την προστασία των ανθρώπων από τις διακρίσεις λόγω φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής δεν καλύπτουν μόνο την απασχόληση αλλά και άλλους τομείς της καθημερινής ζωής όπου μπορεί να υπάρξει άδικη μεταχείριση, όπως στο σχολείο, τη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη ή την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, π.χ. άδικη μεταχείριση σε καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία και αλλού.  

Όλες οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη αυτούς τους κανόνες ισότητας. Οι χώρες που προσχωρούν στην ΕΕ πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τους κανόνες αυτούς. 

Η ενωσιακή νομοθεσία για την ίση μεταχείριση ορίζει τα κατώτατα επίπεδα προστασίας που ισχύουν για όλους εκείνους που ζουν και εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χώρες μπορούν να προχωρήσουν περαιτέρω και να θεσπίσουν αυστηρότερα νομικά μέτρα.  

Παροχή βοήθειας

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας περί ισότητας, καθώς και σχετικά με το πού μπορείτε να βρείτε συμβουλές και περισσότερες πληροφορίες στη χώρα σας, επισκεφτείτε τους σχετικούς συνδέσμους που θα βρείτε σ’ αυτή τη σελίδα. 

Η νομοθεσία είναι θεμελιώδους σημασίας στον αγώνα για την ισότητα, αλλά ξέρουμε ότι δεν αρκεί από μόνη της. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει σειρά πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην εξάλειψη των διακρίσεων, για παράδειγμα με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ή την πραγματοποίηση έρευνας για την υποστήριξη εκστρατειών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

Διαδώστε αυτή τη σελίδα