Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Sverige - Arbetslöshetsersättning

Det här kapitlet beskriver ersättningen du kan få via den svenska arbetslöshetsförsäkringen om du blir arbetslös. Kapitlet tar också upp vilka villkor du måste uppfylla för att få ersättningen, hur länge du kan få den och vilka papper du behöver fylla i.

Förmåner som beskrivs är:

  • Grundbelopp från inkomstbortfallsförsäkringen
  • Inkomstbortfallsförsäkringsstöd
  • Andra stöd när du blir arbetslös

I vilken situation kan jag få stöd?

Om du blir arbetslös kan du få arbetslöshetsersättning från A-kassa. Den omfattar alla som arbetar eller har arbetat i Sverige. Den består av två delar: en grundläggande arbetslöshetsförsäkring och en frivillig inkomstbortfallsförsäkring.

Den grundläggande arbetslöshetsförsäkringen omfattar alla som bor i Sverige som är minst 20 år gamla, har arbetat här innan arbetslösheten och uppfylla ett arbetsvillkor.

Inkomstbortfallsförsäkringen gäller personer som har arbetat i Sverige och som har uppfyllt arbetsvillkoret och de allmänna behörighetsvillkoren. Dessutom ska du ha varit medlem i en arbetslöshetskassa i minst 12 månader i följd. Det är normalt ditt yrke eller verksamhetsområde som avgör vilken a-kassa du kan tillhöra. En a-kassas främsta uppgift är att besluta om och betala ut arbetslöshetsersättning till arbetslösa. Det är frivilligt att vara medlem i en arbetslöshetskassa. Om du inte är medlem i en arbetslöshetskassa eller inte har varit medlem i minst 12 månader i följd men uppfyller arbetsvillkoret kan du få a-kassans grundbelopp.

Ett generellt krav (allmänna villkor för stödberättigande) för att få arbetslöshetsersättning är att du ska vara helt eller delvis arbetslös, vara anmäld hos Arbetsförmedlingen och ha möjlighet att kunna tacka ja till jobb.

För dig som kommer från andra EU-länder gäller huvudregeln att om du arbetar i Sverige omfattas du av det svenska a-kassesystemet. Du betalar skatt för stödet som beskrivs i detta kapitel om inget annat anges.

Vilka villkor måste jag uppfylla?

Om du blir arbetslös ska du anmäla dig hos den offentliga Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag. Du kan bara ansöka om ersättning från a-kassan för de dagar som du varit registrerad som arbetssökande. När du är registrerad hos arbetsförmedlingen kan du ansöka om ersättning genom att kontakta den a-kassa som du är medlem i. Om du inte är medlem i någon a-kassa kan du ansöka om grundersättning från Alfa-kassan. Det är a-kassa som beslutar om du kan få arbetslöshetsersättning och hur mycket.

Ditt arbetsområde avgör vilken arbetslöshetskassa du kan gå med i. Det finns olika a-kassor för olika branscher, till exempel en a-kassa för lärare, akademiker, elektriker o.s.v.

Arbetsvillkor

För att få arbetslöshetsersättning måste du uppfylla arbetsvillkoren utöver de allmänna villkoren för stödberättigande. Under en ramtid på 12 månader innan du blev arbetslös måste du ha varit anställd eller egenföretagare under minst 80 timmar per kalendermånad under minst 6 månader eller åtminstone under 480 timmar med minst 50 timmar under var och en av dessa 6 månader. Om nödvändigt kan betalt arbete även likställas med den tid under vilken den sökande har genomfört militärtjänstgöring viss eller fått föräldrapenning för att uppfylla arbetsvillkoret. Detta är dock endast möjligt under högst 12 månader i följd.

Om du inte har kunnat arbeta under de senaste 12 månaderna på grund av exempelvis en period av sjukdom, militärtjänstgöring, heltidsstudier eller vård av eget barn kan även arbetstid före denna period räknas in i kvalifikationsperioden på 12 månader, i den utsträckning som är nödvändigt. 12-månadersperioden kan då förlängas under högst fem år.

Krav hos Arbetsförmedlingen

Hos Arbetsförmedlingen ska du göra en individuell handlingsplan och lämna aktivitetsrapport varje månad där du rapporterar in dina aktiviteter för att hitta ett arbete. Ett av grundkraven för att vara berättigad till arbetslöshetsersättning (allmänna villkoren för stödberättigande) är att du måste kunna jobba minst tre timmar varje arbetsdag och minst 17 timmar per vecka. Egenföretagare måste ha avvecklat verksamheten eller lagt ner den tillfälligt. Till skillnad från anställda är egenföretagare inte berättigade till ersättning vid deltidsarbetslöshet.

Arbetsförmedlingen kontrollerar om du uppfyller villkoren för rätten till arbetslöshetsersättning. A‑kassorna kan besluta om att din ersättning kan sänkas eller avslutas under en tid om du missköter dig, vägrar acceptera passande arbete, lämnar ditt jobb utan giltig anledning eller om du blir uppsagd på grund av dåligt uppförande. Du har dock rätt att överklaga a‑kassans beslut.

Karens
En period om 6 karensdagar gäller från att man blivit arbetslös tills man får sin första utbetalning. Samma karensperiod gäller vid grundersättning och vid inkomstrelaterad ersättning. Karensdagarna dras inte av från de 300 ersättningsdagarna.

Vad har jag rätt till och hur får jag del av det?

Grundförsäkring

Den maximala dagpenningen är 510 kronor medan miniminivån på dagpenningen för den som inte har arbetat heltid under referensperioden är 255 kr. Om arbetsvillkoret uppfylls genom deltidsarbete varvid dagpenningen reduceras proportionerligt men kan inte sänkas under miniminivån på 255 kr.

Inkomstbortfallsförmån

Maxersättningen är 80 % av referenslönen under 200 dagar. Därefter 70 % under 100 dagar. Maxbeloppet är 1 200 kr per dag under de första 100 dagarna och 1 000 kr under återstående dagar. Den lägsta dagliga inkomstrelaterade ersättningen för heltidsarbete är 510 kronor. Minsta dagsinkomstrelaterade förmån för den som inte har arbetat heltid under referensperioden är 255 kronor.

Om arbetskravet är uppfyllt genom deltidsarbete reduceras den inkomstrelaterade ersättningen proportionellt men kan dock inte sänkas under miniminivån på 255 kr.

Arbetslösa dagar

Ersättning per dag

1–200

80 % av lönen

201–300

70 % av lönen

Maxersättning

1 200 kr per dag de första 100 dagarna och 1 000 kr per dag de återstående dagarna

Andra ersättningar, såsom sjukpenning och föräldrapenning, kan räknas med när a‑kassan beräknar din inkomst.

Ersättning från arbetslöshetsersättningen, både grund arbetslöshetsförsäkringen och den inkomstförlustförsäkring, betalas ut för högst fem dagar i veckan och för maximalt 300 dagar. Du som har barn under 18 år när du når de 300 dagarna har rätt till ytterligare 150 dagar.

Andra stöd när du är arbetslös

Stöd i form av aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning betalas ut till alla som deltar i Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprogram. Alla som är eller riskerar att bli arbetslösa kan delta i sådana program om deltagandet bedöms vara till nytta eller nödvändigt såväl för individen som utifrån ett arbetsmarknadsperspektiv.

Utvecklingsersättning är ett stöd till arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år. Aktivitetsstöd är ett stöd till arbetslösa som fyllt 25 år, eller är mellan 18 och 24 år men har rätt till arbetslöshetsersättning och deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om du har rätt att delta i ett arbetsmarknadspolitiskt program och i så fall vilket. Etableringsersättningen är riktad till nyinflyttade. Försäkringskassan är den myndighet som ansvarar för utbetalningen av ersättning till personer som deltar i arbetsmarknadspolitiska program.

Det belopp som betalas ut för aktivitetsstödet är antingen ett fast belopp på 223 kronor eller avser vad personerna skulle ha fått i arbetslöshetsersättning om de inte hade deltagit i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Det belopp som ska betalas ut för utvecklingsbidrag är ett av två fasta belopp som är relaterade till slutförandet av gymnasiet eller inte. Det belopp som ska betalas ut för introduktionsstöd är ett fast belopp på 308 kronor.

Utvecklingsersättning och etableringsersättning är inte skattepliktiga förmåner.

Förklaring av fackspråk

Akassan ansvarar för beräkning och utbetalning av arbetslöshetskassa. Det finns idag 24 arbetslöshetskassor i Sverige, indelade i olika verksamhetsområden. Som medlem betalar du in en avgift som ger dig rätt till den inkomstbaserade arbetslöshetsersättningen, efter 12 månaders kontinuerlig medlemskap om du uppfyller ett arbetsvillkor (och allmänna villkoren för stödberättigande) när du blir arbetslös.

Karensperioden är den inledande perioden av arbetslösheten, för vilken ingen ersättning utgår.

Formulär att fylla i

  • Anmälan om arbetslöshet. Ska lämnas in hos Arbetsförmedlingen.
  • Ansökan om aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning ska inlämnas till Försäkringskassan.

Du ansöker om arbetslöshetsersättning genom att fylla i en aktivitetsrapport som sedan skickas till din a-kassa, manuellt eller på elektronisk väg. På aktivitetsrapporten redovisar du vad du gjort de senaste två veckorna, till exempel dagar i arbetslöshet, i arbete, då du varit sjuk m.m.

Om du deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program som ger dig rätt till aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning ska du istället ansöka om ersättning hos Försäkringskassan.

Känn till dina rättigheter

Sverige:

EU:

Vem behöver du kontakta?

Arbetsförmedlingen

Hemsida: http://www.arbetsformedlingen.se/

Servicetelefon: +46 771416416 (vardagar 8–20, helger 9–16)

Hitta din lokala arbetsförmedling

Försäkringskassan

Hemsida: www.forsakringskassan.se

Kundcenter e-post: kundcenter@forsakringskassan.se

Kundcenter telefon: +46 771524524 (måndag-fredag 8–16)

Hitta din lokala försäkringskassa

 

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

Hemsida: www.iaf.se

Information om a‑kassorna kan du hitta på Sveriges a-kassors samorganisation, www.sverigesakassor.se.

Nyheter

Inga nyheter i ämnet de senaste sex månaderna.

Dela den här sidan