Sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Sverige - Ekonomiskt bistånd

Det här kapitlet handlar om ekonomiskt bistånd. Det är ekonomiskt stöd som du kan få om du inte kan klara din försörjning själv. Kapitlet beskriver de kostnader som du kan få stöd för, hur mycket du kan få och hur du gör för att ansöka om ekonomiskt bistånd.

Förmåner som beskrivs:

  • Försörjningsstöd
  • Livsföring i övrigt

I vilken situation kan jag få stöd?

Har du svårt att klara din ekonomi på egen hand kan du ha rätt till ekonomiskt bistånd för att täcka kostnader för ditt uppehälle och livsföring i övrigt. Det är ett stöd du får från din kommun och det ges både till enskilda personer och till familjer.

Biståndet är avsett att säkerställa en skälig levnadsnivå.

Om du är berättigad till ekonomiskt bistånd eller inte beror på din inkomst och vad du har för tillgångar. Det är kommunens socialtjänsten som avgör om du är berättigad till ekonomiskt bistånd.

Vilka villkor måste jag uppfylla?

En grundförutsättning för att få ekonomiskt bistånd är att du inte kan klara av situationen på egen hand trots att du har försökt. Är du till exempel arbetslös krävs det att du aktivt söker arbete.

Du kan göra en provberäkning på Socialstyrelsens hemsida för att ta reda på om din ekonomi ligger över eller under den nivå som krävs för att få stöd. Resultatet ger en indikation men är ingen garanti för att du ska få stöd, då kommunens socialtjänst gör en individuell bedömning.

Du har alltid rätt att göra en ansökan och få den prövad. Om du inte är nöjd med beslutet kan du överklaga det.

I regel behöver ekonomiskt bistånd inte betalas tillbaka. Socialtjänsten kan dock kräva tillbaka biståndet när bistånd har lämnats före viss förväntad inkomst och om det ges som lån. Återvinning är obligatorisk vid bedrägerier och administrativa fel.

Försörjningsstöd

Försörjningsstöd är till för att täcka utgifter för två typer av utgifter. Dels kostnader som omfattas av den så kallade riksnormen. Det handlar om utgifter vars kostnader är ungefär lika för alla oavsett var man bor, såsom mat, kläder och skor, lek och fritid, förbrukningsvaror, hälsa och hygien, dagstidning och telefon (nationell standard). Försörjningsstöd är också till för kostnader som varierar och därför ligger utanför riksnormen. Det gäller till exempel boende, hushållsel, hemförsäkring, arbetsresor och avgift för medlemskap i fackförening och arbetslöshetskassa. Du kan få ersättning för dessa om de anses vara skäliga.

Livsföring i övrigt

Att ha en skälig levnadsnivå innebär mer än att ha pengar till sin försörjning. Du kan därför få ekonomiskt bistånd om utgifterna bedöms som skäliga. Några vanliga exempel är kostnader för tandvård, hälso- och sjukvård, läkemedel, glasögon och hemutrustning.

EU/EES-medborgare*

Alla EU/EES-medborgare får vistas i Sverige i tre månader utan uppehållstillstånd. Efter tre månader krävs uppehållsrätt. Uppehållsrätt har den som är arbetstagare eller egenföretagare eller har kommit till Sverige för att söka arbete och har en verklig möjlighet att få en anställning, den som är studerande eller pensionär och har tillräckliga medel för sin egen försörjning samt har en heltäckande sjukförsäkring för sig och sina familjemedlemmar.

Likabehandlingsprincipen innebär att en EU/EES-medborgare som har uppehållsrätt i Sverige har rätt till socialtjänstinsatser på samma villkor som svenska medborgare. Men de också har samma skyldigheter att försöka bidra till sin egen situation och försörjning.

Personer som inte har uppehållsrätt (t.ex. under de tre första månaderna i Sverige) har däremot som huvudregel bara rätt till bistånd för att avhjälpa en akut nödsituation, i praktiken exempelvis enstaka bistånd till mat, logi eller resa till sitt hemland.

* För Storbritannien - Varje ärende måste bedömas individuellt för att avgöra om en person faller inom ramen för artikel 30 i utträdesavtalet, och därför gäller EU: s samordningsförordningar, eller om de faller inom ramen för situationer som beskrivs i artikel 32 i utträdesavtalet / eller omfattas av nationell lagstiftning och protokollet om social trygghetssamordning som bifogas handels- och samarbetsavtalet.

Vad har jag rätt till och hur får jag del av det?

Hur mycket du får i ekonomiskt bistånd beror på din familjesituation.

Riksnormen 2021 (vuxna personer)

Kronor per månad

Ensamstående utan barn

4 620

Sammanboende utan barn

7 550

Andra belopp gäller för barn och ungdomar och de varierar beroende på ålder. Beloppen bestäms varje år av regeringen och gäller som miniminivå. Socialtjänsten kan dock räkna med högre eller lägre belopp i riksnormen om det finns särskilda skäl. Ersättning för andra skäliga kostnader varierar.

Dessutom har du rätt till stöd för boende, hushållsel, resor till och från arbetet, hemförsäkring samt medlemskap i fackförbund och en arbetslöshetskassa.

För att ansöka om ekonomiskt bistånd ska du ta kontakta socialtjänsten i din kommun.

Förklaring av fackspråk

Ekonomiskt bistånd är ett stöd du kan få från din kommun om du inte kan klara din försörjning själv eller på annat sätt. Ekonomiskt bistånd kan delas in i försörjningsstöd och livsföring i övrigt. Ekonomiskt bistånd utgörs dels av riksnormen dels av ersättning för skäliga kostnader för normalt återkommande utgifter, vars nivå varierar i landet.

Riksnormen är lika för hela landet och täcker kostnader för en del av de utgifter du behöver för din försörjning, till exempel kostnader för mat, kläder och hygien.

Formulär att fylla i

Det finns inga standardblanketter. Varje kommun har sina egna lokala blanketter.

Känn till dina rättigheter

Sverige:

EU:

Vem behöver du kontakta?

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har kontaktuppgifter till alla kommuner i Sverige.

Socialstyrelsen

SE-106 30 Stockholm

SVERIGE

Telefon: +46 752473000 (vardagar klockan 08.00-17.00)
E-post: socialstyrelsen@socialstyrelsen.se

Hemsida: www.socialstyrelsen.se

Nyheter

Inga nyheter i ämnet de senaste sex månaderna.

Dela den här sidan